Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Janek (M. Donutil) žije v hanácké vesnici se svou maminkou. Celý den by se jen válel na peci a jedl buchty. Je tak líný, že z pece už ani neslézá. Jeho maminka má ale už jeho nicnedělání dost, a tak svého synáčka naloží na trakař s motykou a zaveze jej na pole, kde má zůstat tak dlouho, dokud neudělá svoji práci. Ve stejné vesnici žije i maminka s dcerou Kordulkou (M. Peňázová), která jen celé dny přemýšlí nad ženichem a nad vdáváním. O vše se stará pouze maminka, jejíž trpělivost také přetéká. Když Kordulka samým přemýšlením nad svatbou nezadělá těsto na buchty, pošle ji maminka do světa. Nedošla ani tak daleko, když potkává Janka, kterému už pěkně vyhládlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ó ano ta hanáčtina tu zní opravdu jedinečně, ale šmrnc tomu všemu teprve dává líný a nesmělý Miroslav Donutil (Janek), nefakčenko-který jak říká když nebude nic dělat také nic nepokazí. Má pravdu, tedy až do té doby co pozná Kordulku-:)) Scéna (jak oni říkají), kdy se nechá od mami přivést na tragači na pole-nemá chybu-:)) Věra Jordánová naše přední televizní pohádková režisérka, podobně jako Vlasta Janečková opravdu pohádky dělat uměla, a tady jsem toho svědky. Milá a vkusná pohádka, která potěší, tak trochu nazpusob jiné dnes už klasické pohádky 'O líném Honzovi', zde ale o napraveném Jankovi i jeho nevěstě Kordulce. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Profesionalita, která nic nepředstírá, výsledek, který si nemusí na nic hrát. Prostota výpravy, průzračnost děje a krystalická čistota vrcholů hanáctví, to všechno vtahuje vděčného diváka do děje, který nenudí a neomezuje se přitom na pouhé pobavení. Syntéza lenosti u obou mladých lidí i jejich nenásilná náprava, živená špičkovou režií Jordánové i hereckým výkonem Donutilovým za aktivního přispění několika dalších, z nichž nejvíce na sebe upozorňuje předčasně zesnulá Vlasta Fialová. Brněnský příspěvek si poprávu může dělat nároky na zařazení do zlatého fondu české filmové i televizní pohádky; tím spíše na dostupnost na DVD nosičích. ()

Reklama

Pedro72 

všechny recenze uživatele

Nevyhledávám studiové pohádky, takže bych tento kus neshlédl nebýt připojené hanácké legendy. Je to příjemná moralitka se slušně hrajícím Donutilem, víc se o tom asi říct nedá. Takže přidám něco na margo té Hané. Jazyk: Celkem autenticky používá jižní středomoravské nářečí Miroslav Donutil. Jenže hanáčtina (centrální středomoravské nářečí) to není. To by byly v názvu bochte (čti bôchtê). Hudba: Asi jihočeská? Kostýmy: Snad barva mužských kalhot a holínky vzdáleně připomínají oděv na všední den. Jenže, v tomtéž jsou herci oblečení i na svatbě. V tomhle by se na Hané vdávala žebračka za pasáčka. Zdobnost hanáckého kroje je vyhlášená. Ekonomika: Moc to nesedí, i když pokud jde o příběh chudých domkářů, pak mohla vyhovovat ta jedna místnost. A pokud bychom byli na hraně Horácka, pak by snad dávaly smysl ty milíře. Tož tak. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh podle scénáře Pavla Aujezdského se točí kolem buchet, což je sympatické. Během ktátké chvilky dokáže ústřední lenošná dvojice projít přirozeným vývojem a mění se k lepšímu. Jednoduše: Bez práce nejsou koláče. Takže úvodní obraz, kdy se Honza cpe buchtami, které si nezasloužil, může vystřídat happyednovské finále, v němž se tančí a podávají se buchty, které už napekla Kordulka. Miroslav Donutil správně honzovský v roli Honzy. "Kdo ochutnal hanácké buchty, ten se neztratí...". Hudba: Jiří Václav. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mě překvapila. Jednak potěší hanácká mluva a fakt pěkné kulisy. A co jiného je poučnější, než vyhnat oba z pece a naučit je, že si na koláče musí vydělat. To by děti mohly pochopit. A taky to, že láska prochází žaludkem. Vždyť Kordulka vše od Janka dostane za buchty. A buchet se tu napeče a sní jako v žádné jiné pohádce. Možná si někdo všiml, že když Miroslav Donutil kopne motyčkou poprvé do země a odhrne hlínu, jsou pod ní vidět prkna. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Janek (Miroslav Donutil) jako správnej Hanák jí buchty. Buchty jsou ovšem pravé české (Honzovské) povidlové, tvarohové apod. Na Hanné se ovšem nejedí buchty, ale hanácké koláče. Janek by se ve skutečnosti měl ládovat jimi. (horskejvlk)

Reklama

Reklama