Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (480)

golfista 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi špatný film. Vedle Patriota to nejhorší s Melem Gibsonem. Ten za to ale může asi nejmíň. Velmi slabý scénář ještě podtrhla naprosto nenápaditá režie. Pokud to mělo být umění - nepovedlo se. Žádný příběh, jenom masakr a spousta mrtvých, sem tam vylepšené o naprosto nevěrohodnou scénku. Vznikla tak dvouhodinová nuda a asi nejhorší válečný film, co jsem viděl. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný príspevok do žánru, handicapovaný iba lacne pojatou obrazovou formou a tiež prehnaným patetizmom (spomalené zábery). Ináč ale We Were Soldiers nechýba ani spád, ani surová realičnosť, ani hutná myšlienková základňa, ani silná vodcovská osobnosť v podobe Mela Gibsona. Ten je najlepším na celom filme. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Randall napsal kámošovi Melovi Statečné srdce, a kámoš Mel slíbil kámošovi Randallovi , že si zahraje v jeho filmu. Ve filmu, který se tváří jako hlubokomyslné a řemeslně zvládnuté dílo, jímž není. Problém je v tom, že Wallace není příliš zdatný režisér, exteriéry, které mají simulovat Vietnam, jsou velmi nepřesvědčivé a některé scény (hlavně ta s naštvaným fotografem) působí tak trapně, až jsem se za pana Wallaceho styděl. Opravdu nečekaně špatný film. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když potlačíte svou nechuť k americkému patriotismu, možná vám to tak blbé nepřijde... možná ještě víc. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, Hal_Moore, choze, novoten, Cornon, Bumerang, becki_tu ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je o mužích, ženách, dětech, přátelích, citu a tak. Nadávat na Američany je tak akorát póza. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušná válečná řežba, samozřejmě film je dělaný hodně na efekt, což skutečná bitva zřejmě není, ale to není na škodu. Mel Gibson hrál plukovníka Moora přesvědčivě. Být američan zřejmě bych přidal ještě jednu hvězdičku. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Možná zbytečně přehnaně patetický, ale jinak slušně natočený film, který se (jako mnoho jiných) opět rýpe v tématice vietnamské války. Herecké výkony, až na občasné přehrávání, jsou na velice slušné úrovni, některé hudební motivy mají patřičný náboj a dokážou diváka "oslovit", ale i přes udělené čtyři hvězdičky to není ani zdaleka čistých 80%. Tak jako u mnoha dalších válečných filmů je trochu méně snadná orientace diváka v postavách - většinu z těch méně důležitých dokáže bezpečně poznat až po smrti. Ale jinak má příběh spád (místy snad až moc příkrý) a kromě páru vyloženě hluchých míst se běžný ne příliš náročný "konzument" nebude asi příliš nudit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Promiň Hale, nemůžu za to, ale tenhle film mi prostě nesednul. Válečný je sice dosti, jen je problém v tom, že začíná poněkud křesťansky a strašně moc nábožensky, rovná se, nudně. Po chvíli se přejde na akci, která se nezastaví, je zábavná, je dobře udělaná, ale to je tak vše. Já si z toho filmu nedokážu zapamatovat výraznější scénu a to by válečné filmy měly plnit. Nevidím žádného spolubojovníka, který tahá půlku těla svého kamaráda, nevidím, nic, tak mohutně velkého, co by mě mohlo dojmout a vystrašit už samotným slovem válka. Údolí stínů je dobrý film, ale s těmi nejlepšími válečnými filmy se nedá srovnávat. A o to mu právě jde. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $78,122,718Tržby Celosvetovo $114,660,784║ Režisér Randall Wallace potvrdil že je viac než zručný režisér, z príbehu saje veľa emócií, surovej akcie, vojnovej neúprosnej brutality, popri tom stíha slušne rozvíjať ľudské príbehy, či už priamo na krvavom fronte ale aj v zákutiach domov tŕpnucich manželiek, k tomu pekne sadne vizuál(kamera Dean Semler) aj hudba(Nick Glennie-Smith). Možno miestami to príde až moc patetické a patriotizmus, či kresťanstvo prezentujúci Gibson to trošku miestami preháňa ale dá sa toto Americké vojnové utápanie uniesť. Ináč Gibson opäť ťahúňom, dobre sekunduje kamenný "dedo" Sam Elliott. Jeden z mála tých skutočne prínosných kvalitných filmov o vojne, natočených v novom tisícročí. /videl v kine: 90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

50 let za Stonem a 100 za Coppolou. Agitka s modrookým gerojem a pětníkovým moralizováním. Některé akční sekvence pěkné, ale ani zdaleka se nechytají na namové perly ze 70. a 80. let. Nepoučitelná kinematografie, která se po skvostné filmařině s myšlenkou opět při zpracování válečného tématu obrátí k laciným pózám a patosu (byť nepochybně dobře míněnému). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jó Gibson je holt drsňák a rozstřílí Vietnamce na sračky jednou rukou i když zrovna telefonuje (moje nejoblíbenější scéna z filmu) :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

M.GIBSON v roli, ve kterých mi sedí. Tedy v roli vůdce, který nám cpe myšlenku, že když (už) jít do války, tak né s plukovníkem AČR, ale s plukovníkem HAL MOOREM !! Dál je to klasika: 1.) napalm je humáč 2.) když nakládají většinu z roty ,,C" a je třeba je nahradit, rozhodně se tím nemyslí, že rota ,,C" hromadně odjela na dovolenou 3.) řekne-li umírající voják ,,jsem rád, že jsem mohl položit život za vlast", pousmějeme se asi my, pro který je položit život za vlast podobný, jako položit věnce na hrob neznámého vojína. Dobrý americký válečný film, ve kterým se hraje na city i tam, kde jste to ještě neviděli. A taky, že k národní hrdosti se prostě dá vychovat (nebo si o tom můžeme myslet svoje) a že se američani furt snaží pochopit (jedno a to samý) - Vietnam. (A bohužel se zněj nikdy nepoučí)!!! ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::: Dobrý válečný film s mým oblíbencem Melem Gibsonem. Ale dvě hevězdičky ubírám za ukradené hlášky z Bojového nasazení s Clintem Estwoodem, např.: "Dobré ráno, pane !", "Jak můžeš vědet jakej ten den bude !?", "Krásný den, pane !", "Jsi snad, kurva rosnička ??" ........ ::::::::::::::::::::::::::: ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Nick Glennie-Smith: 1. For You - Johnny Cash/Dave Matthews [4:58] ,2. Some Mother's Son - Carolyn Dawn Johnson [4:22] ,3. Fall Out - Train [6:53] ,4. Soldier - Steven Curtis Chapman [4:38] ,5. Good Man - India Arie [3:33] ,6. The Beautiful - Five For Fighting [5:49] ,7. My Dear Old Friend - Mary Chapin Carpenter [2:42] ,8. I Believe - Tammy Cochran [3:17] ,9. The Widowing Field - Jars of Clay [4:15] ,10. Not So Distant Day - Jamie O'Neal/Michael McDonald [3:39] ,11. Didn't I - Montgomery Gentry [3:42] ,12. The Glory of Life - Rascal Flatts [4:24] ,13. Sgt. McKenzie - Joseph Kilna McKenzie [4:39] ,14. The Mansions of the Lord - USMA Glee Club and Voices [6:32], ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že jsem film tak dlouho odkládal, film jde definitivně do topky největších válečných řežeb. Intouši stěžující se na absenci příběhu, by měli vyskočit z okna. Když si pustím válečný film chci vidět válku, masakr, podobné jako když si pustím Porno, neočekávám příběh, ale chci vidět jak se jde rovnou na věc. Mel Gibson zde je vynikající, dlouho jsem mu tak nefandil. Od 40 minuty je film nonstop řežba s Bambusáky a krví se rozhodně nešetřilo, potěší i skvělá taktika. Pátou hvězdičku si vysloužil emoční doják v podobě roznášení dopisů o mrtvých vojácích manželkám, to jsem řval jak maléj. Kdejaké jiné emoční dojáky o rakovině či psech se s tímhle nemůžou vůbec rovnat. 95% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dokud Wallace útočí v módu hrdinských vojáků, kteří ve zpomalených záběrech střílí, běží či umírají, funguje na mě každý výstřel či pád natolik silně, že jsem začal až překvapivě rychle hledat kapesník. Jakmile se ale příjemný patos začne tavit do slov a nekonečných ceděných frází o hrdosti, manželkách či umírání za vlast, je kouzlo pryč. To pak najednou začne na povrch vyplouvat roztahanost scénáře nebo občasná obrazová rutina. Nebýt toho, že je Hal psaný doslova na tělo Melu Gibsonovi, který z podobných rolí dokáže vystřílet naprosté maximum, šel by výsledek o třídu níž. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Dobré ráno, pane!" - "Čo si kurva rosnička?" Vidieť, že Wallace s Gibsonom sa od dôb naturalistického Statočného srdca ešte niečomu priučili. I keď sa ich krvou ostriekaný vojnový epos nestane čistou klasikou, mal by vami zatriasť a napraviť pachuť po KÓDE NAVAJO. Vskutku robustný veľkofilm - veľké bojové sekvencie, ktoré nás vďaka kamere (Dean Semler) a strihu zavedú doprostred vojnového chaosu, plus vynikajúce herecké obsadenie (Gibson, jeho pravá ruka Elliot, pilot Kinnear, fotograf Pepper). Inováciou v žánri sú neuveriteľne patetické okamihy, keď opustíme bojové pole a zameriame sa na rodiny bojujúcich. Kino Považan 2002 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej valecnej film, kerymu skodi jeho delka. Mit film 90 minut, tak je pekelne nabouchanej, ale takle tu mame 45 minut uvodnich kecu, ktery nam maj trochu priblizit postavy. Kdyby to bylo spon formou vycviku, ale toho tu je jen minimum. Pak ale vojaci odleti do boje a az do konce filmu neprestanou bojovat. Ze zacatku to byla fakt parada, ale postupne to bylo jen protahovane. Do toho misty otresna kamera, zpomaleny zabery na mistech, kde se to nehodi a nic moc hudba. Aspon ze Mel Gibson to zachranuje, ne ze by hral zas tak skvele, ale jeho postava je dobre napsana. Prestrelky mi prisly docela realisticky, vsude krev a spina, ale nak se mi nezdalo, ze vsichni padaj mrtvy a Mel Gibson spolu s Samem Elliottem si tam jen tak chodi a nic se jim nestane. Celkove mi tenhle film prisel podobnej Cerny jestrab sestrelen, s tim rozdilem, ze jde o jinou valku a ze u tohohle filmu jsem se dobre bavil. ()

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama