Reklama

Reklama

S každým sestřeleným pilotem jeho jednotky zemře něco i v něm. Malcolm McDowell v dramatickém příběhu z první světové války. Dramatický příběh z první světové války, v níž se také odehrávaly první letecké bitvy mezi Anglií a Německem. Na osudu malé anglické jednotky, umístěné ve Francii blízko západní fronty, líčí film sugestivně nesmyslnost a zrůdnost vojenského konfliktu i zkostnatělost a absurditu myšlení britských vojenských velitelů, jimž padlo – mnohdy zbytečně – za oběť tolik lidí.
Mladičký Stephen Croft slepě obdivoval snoubence své sestry Johna Greshama už během studií, kdy se připravoval ke vstupu do Královského leteckého sboru. Nyní probíhá třetí rok války, vzdušná střetnutí pohlcují v ohromném počtu nejlepší syny Anglie – na počátku roku 1917 je průměrná „životnost" britského pilota dva týdny! A Stephen přichází jako „rezervista", neboli posila, na vlastní žádost právě ke Greshamově jednotce.
Námět podle hry Journey's End (Konec cesty) Roberta C. Sheriffa (ta již byla předtím zfilmována dvakrát: poprvé jako němý film již v r. 1918 a pak znovu v r. 1930) a románu Saggitarius Rising od Cecila Lewise. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Životnost pilota nováčka nad západní Evropou v 1. světové válce činila průměrně jeden týden. V tomto filmu se na jednoho takového podíváme. Jmenuje se poručík Croft. Ne, nezvrátí svůj osud, nestane se jedním z nemnoha es. Vyplní beze zbytku svůj čas, který je mu statistikou vyměřen. Velmi silný film, naprosto postrádající patos a heroismus, snad nejlepší letecký a rozhodně jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Výborný Malcolm McDowell jako zlomený major Gresham, který po sedmi dnech už nemá čemu velet. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není lepšího válečňáku o letcích, o elitě tehdejší společnosti, kteří v tom vzduchu, ve víru nasyceném dusíkem, kyslíkem, oxidem uhličitým a ostatními látkami dokázali sehrát tak vyrovnanou partii, jako Hitler na začátku války ani neočekával při svém rychlé bleskovém útoku na Polsko, Dánsko a tak dále. Stíhači, na start! je dle mého názoru nejlépe ztvárněný příběh letců, kteří jsou filmem často zatracováni ale popravdě i ve vzduchu vznikalo plno napjatých a nervů drásajících scén. To všecko je v tomto filmu nádherně vidět. Neobsahuje nic originálního. On totiž na plnej kotel zobrazuje život lidí, kteří se živili létáním a většinu války prožili ve vzduchu. Jednodušší to ani být nemůže. A nejlepší na tom všem je, že tvůrci si s tím opravdu neskutečně vyhráli a film opravdu vyšperkovali, co se týče akčních scén, tedy leteckých, lepší jsem jakživ neviděl. Ty scény jsou totiž natočené neskutečně poutavě a originálně, opravdu jsem nedokázal upustit oči, a možná právě ty scény tomu filmu dodávají patřičný punc originality. Tohle je prostě Ace of Aces :) ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film trpí podobnými chybami jako Rytíři nebes, tzn všichni němečtí stíhači mají rudé letouny, a snímek obsahuje i další historické nepřesnosti, ale tentokrát jsem schopen to jednoduše pominout, protože čistě po filmové stránce je film výborný. Příběh je perfektně vystavěný, hlavním hrdinou je nadšený nováček, kterému tak trochu dělá mentora jako-vždy-skvělý Malcolm McDowell, příběh je vyprávěn po dnech a odehraje se v něm všechno; prostě stručná verze leteckých dějin první světové války odvyprávěná v několika málo dnech. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

I když byl film natočen v roce 1976, jde o vcelku věrnou predelavku divadelní hry Konec cesty z roku 1929, jen místo pěchoty jsou tu letci. A to je problém - realismus novatorsky a šokující v roce 1929 je už o skoro sto let dál predvidatelny a nevzrusivy a divák si může jen odskrtavat jednotlivé položky. Tedy zkušený divák. Jenže právě pro toho nezkuseneho má vždy cenu ten příběh vyprávět. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Prakticky skvelé drama s krásnymi leteckými súbojmi, ktorých však mohlo byť viac. Postavy su rôznorodé a ich správanie je pravdepodobne veľmi blízko skutočnosti, o ktorú by asi nikto nestál. Niekto to robiť musel. Príbeh je rozpísaný pekne len je škoda, že epizóda nováčika a slečny nebola dotiahnutá dokonca. A na záver film, ktorý nesie názov pesničky mojej od najobľúbenejšiej kapely predsa nemôže byť zlý. 80% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, kdy mladý pilot Croft následuje francouzskou prostitutku k ní domů, je založena na pravdě. Podobný příběh uvádí ve své knize "Ve znamení střelce" autor Cecil A. Lewis. (ČSFD)
  • Film inšpiroval britskú kapelu Iron Maiden, ktorá zložila pieseň s rovnomenným názvom. (firewind)

Reklama

Reklama