Reklama

Reklama

S každým sestřeleným pilotem jeho jednotky zemře něco i v něm. Malcolm McDowell v dramatickém příběhu z první světové války. Dramatický příběh z první světové války, v níž se také odehrávaly první letecké bitvy mezi Anglií a Německem. Na osudu malé anglické jednotky, umístěné ve Francii blízko západní fronty, líčí film sugestivně nesmyslnost a zrůdnost vojenského konfliktu i zkostnatělost a absurditu myšlení britských vojenských velitelů, jimž padlo – mnohdy zbytečně – za oběť tolik lidí.
Mladičký Stephen Croft slepě obdivoval snoubence své sestry Johna Greshama už během studií, kdy se připravoval ke vstupu do Královského leteckého sboru. Nyní probíhá třetí rok války, vzdušná střetnutí pohlcují v ohromném počtu nejlepší syny Anglie – na počátku roku 1917 je průměrná „životnost" britského pilota dva týdny! A Stephen přichází jako „rezervista", neboli posila, na vlastní žádost právě ke Greshamově jednotce.
Námět podle hry Journey's End (Konec cesty) Roberta C. Sheriffa (ta již byla předtím zfilmována dvakrát: poprvé jako němý film již v r. 1918 a pak znovu v r. 1930) a románu Saggitarius Rising od Cecila Lewise. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Typický priemerný film. Má to veľmi slušné letecké zábery, ale príbeh, ktorý nedokáže naplno zaujať. A tak skúšali tvorcovia príbeh rozkúskovať do častí, ktorým dali názvy Day 1, Day 2,... Dá sa to pozrieť kvôli príjemnému Plummerovi či McDowellovi, ktorých však určite uvidíte lepšie hrať v iných filmoch. Najpríjemnejšie je však sledovať postavičku Crofta v podaní Petera Firtha, ktorého nadšenie a chuť pustiť sa do leteckých súbojov trvá počas celého filmu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film,ktorý sa mi donedávna vyhýbal som si ako milovník vojnového žánru nenechal ujsť.Keďže ešte nedávno vznikly dva podobné filmy z tohto obdobia aj prostredia /Rytieri nebies, Červený baron/ nejako automaticky som si myslel, že táto cenená klasika musí nad nimi vyčnievať. Ale nejako som sa nevedel naladiť na jeho vlnu a v podstate pôsobil na mňa rovnako priemerne ako spomínané filmy. Neponúka ani prevratné bojové scény, ktoré som vzhľadom na rok výroby ani neočakával, ale na moje počudovanie ani osudové priaťeľstvo ani pútavý príbeh. Pridať mu hviezdičku navyše za to ,že je rovnako dobrý ako dnešné filmy, ale vznikol skôr, mi nepripadá fér. Pôsobil na mňa priemerne, hodnotím priemerne. 60%. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není lepšího válečňáku o letcích, o elitě tehdejší společnosti, kteří v tom vzduchu, ve víru nasyceném dusíkem, kyslíkem, oxidem uhličitým a ostatními látkami dokázali sehrát tak vyrovnanou partii, jako Hitler na začátku války ani neočekával při svém rychlé bleskovém útoku na Polsko, Dánsko a tak dále. Stíhači, na start! je dle mého názoru nejlépe ztvárněný příběh letců, kteří jsou filmem často zatracováni ale popravdě i ve vzduchu vznikalo plno napjatých a nervů drásajících scén. To všecko je v tomto filmu nádherně vidět. Neobsahuje nic originálního. On totiž na plnej kotel zobrazuje život lidí, kteří se živili létáním a většinu války prožili ve vzduchu. Jednodušší to ani být nemůže. A nejlepší na tom všem je, že tvůrci si s tím opravdu neskutečně vyhráli a film opravdu vyšperkovali, co se týče akčních scén, tedy leteckých, lepší jsem jakživ neviděl. Ty scény jsou totiž natočené neskutečně poutavě a originálně, opravdu jsem nedokázal upustit oči, a možná právě ty scény tomu filmu dodávají patřičný punc originality. Tohle je prostě Ace of Aces :) ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

McDowella sa dá len veľmi ťažko vnímať inak ako Alexa z Kubrickovho pomaranča. Je to však vskutku zaujímavý herec a jeho grimasy majú vždy niečo do seba. Musím povedať, že som v poslednom období videl viacero leteckých filmov a tento je určite jedným z tých lepších. Potešil ma aj samotný fakt, že vizuálne tento film nepostráda žiadne efekty a nepôsobí vôbec umelo. Docieliť to v dobe vzniku filmu musela byť riadna fuška a "zaberačka". ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac, pre historické, a to ani vojnové, filmy nie som správnou cieľovou diváckou skupinou. V tomto filme ma zaujímal hlavne výkon Malcolma McDowella a tiež Christophera Plummera. Inak, pre hodnotenie vojnových filmov mám jedno pomocné kritérium, ktorým je čistota uniforiem. Akonáhle vojaci vyzerajú, ako keby práve opustili výdajné stredisko a čižmy sa im lesknú ako oči mileniek, ktoré opustili, mám veľký problém, aby som film napriek iným hodnotám udržal aspoň v rámci priemeru. Na druhej strane, keď vidím bojisko z prvej svetovej a vojaci sa tam brodia v hlbokom bahne, trasú sa od zimy a je vidno, že si na nich pochutnávajú vši, blchy a kdejaké mikroorganizmy, nezlepšuje to síce výsledné hodnotenie, ale mám pri sledovaní filmu omnoho lepší pocit. Z uvedeného je zrejmé, že napriek štandardne dobrému výkonu Malcolma nemôže výsledné hodnotenie prekročiť trojkovú hranicu. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Film inšpiroval britskú kapelu Iron Maiden, ktorá zložila pieseň s rovnomenným názvom. (firewind)
  • Scéna, kdy mladý pilot Croft následuje francouzskou prostitutku k ní domů, je založena na pravdě. Podobný příběh uvádí ve své knize "Ve znamení střelce" autor Cecil A. Lewis. (ČSFD)

Reklama

Reklama