Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rezervovaný vzťah k histórii, takže nedokážem posúdiť, či príbeh bol historicky verný alebo nie. Oceňujem, že aj po desiatkach rokov ma dokázal zaujať neukončiteľným bojom cirkevnej a svetskej moci o dominanciu, prioritou záujmov nad vzťahmi, brilantnými dialógmi a excelentnými hereckými výkonmi. Neprekážala mi dĺžka filmu, ani jeho divadelné korene, takže mi nebude prekážať ani nezmenený počet hviezdičiek a miesto v mojej Top 100. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Historická přesnost, historická nepřesnost, láry fáry, to je opravdu vedlejší. Becket staví především na dokonalém scénáři a famózních hereckých výkonech. Nevím, jestli mě víc dostal rozervaný Peter O´Toole coby demagogický král Jindřich, který mě chvílemi neskutečně odpuzoval, chvílemi ve mě vzbuzoval soucit, nebo úsporný Richard Burton, jehož role neměla takový emocionální rozsah, ale on si s tím poradil s grácií: to je tak, když má někdo takové charisma, že pohled řekne vše. Takoví chlapi už dneska nejsou... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Souboj hereckých titánů. Oba dva pánové v plné síle, Peter O'Toole na plátně po dvou letech od Lawrence z Arábie, Richard Burton v roce, kdy si zahrál ještě ve třech dalších velkých snímcích. Který z těch dvou je lepší? Je to samozřejmě remíza. Když vidíte Burtonova Becketa, kterak s démonickým výrazem v očích exkomunikuje nepřítele církve, říkáte si, že on je ten jediný, kdo mohl něco takového hrát. Stejně tak je to při pozorování pozoruhodného O'Toolova Jindřicha, výbušného panovníka, který se vám může v jedné chvíli hnusit a hned nato je možné ho milovat. Jistá divadelnost a skromnější výprava filmu vůbec neškodí, dialogy jsou ostré jako břitva a o tom, jak může dopadnout přátelství zahnané do kouta, mají stále co říct.__P.S. Na DVD vydaném společností MIDO se skrývá vynikající československý dabing s Františkem Němcem, Jaromírem Spalem, Jaromírem Hanzlíkem, Vladimírem Šmeralem a dalšími a dalšími. S radostí jsem na něj tu a tam přepnul a co nevidět si Becketa pustím od začátku do konce jen s ním. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Becket" je film, který má dvě silné stránky - jmenují se Richard Burton a Peter O'Toole. Tohle je dvojice, která film táhne, statní jsou v podstatě jen křoví. Jsou neskutečnými herci a dávají to najevo. A ne, nepochopím, že třeba ani za tohle nedostal Peter O'Toole Oscara. Je šílený, uhrančivý, démonický, ale přitom pořád skvělý. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zkusím hádat, proč tenhle slavný historický velkofilm dosud uniká pozornosti místních fandů (do 11.10.2008 jen 13 hodnocení): ☻zřejmě nikdy nevyšel na DVD☻stopáž 148 minut☻v internetové komunitě k němu neexistují české titulky☻ - stačí to jako vysvětlení?___ Obdivovatelům Richarda Burtona by Becket určitě neměl uniknout, i když je pravda, že o dost větší prostor dostává ve filmu šílený král Henry II (Peter O'Toole). Jinde se vám ale charismatického Burtona s oholeným kolečkem na hlavě vidět asi nepodaří.___A teď to vezměme kriticky - za dvě hodiny a kousek, co film trvá, se divák o životě Thomase Becketa dozví prakticky kulový. Některé scény jsou až příliš natahované, uspávací (třeba hned ten králův příchod do krypty Canteburské katedrály). Pokud má být Becket film o sporu mezi králem a církví, proč režisér tento spor ignoruje a církev upozaďuje?___ Hodnotím film nejenom v kontextu světové kinematografie (a tady jsou to čtyři *), ale také v užším kontextu britské produkce 1960´s - a tady už jsou to jenom 2*. Proto jako první svým čtrnáctým hodnocením dávám méně než čtyři (což pro Becketa pořád znamená špičku na csfd). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • John Gielgud získal nominaci na Oscara a přitom se objevil ve filmu v pouhých dvou scénách. (ČSFD)
  • Natočeno za 12 týdnů. (ČSFD)
  • Koruna, kterou nosil herec Peter O'Toole, byla vyrobena z lepenky. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama