Reklama

Reklama

Úžasná událost

  • USA Mr. Deeds Goes to Town
USA, 1936, 115 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, H.B. Warner, Ruth Donnelly, John Wray, Dennis O'Keefe (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)

Recenze (49)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Dickensovský model převrácen z bosých nohou chudinské čtvrti do haciendy s hladce naleštěným zábradlím, po němž s oblibou klouzá venkovský prosťáček, průměrný hráč na tubu (merci, Berg), podprůměrný poeta a majitel imaginární přítelkyně Longfellow Deeds. Po úmrtí bohatého strýčka putuje do velkého zlého města, v němž na něj čeká dědictví a zlotřilá novinářská čmuchalka, která Pana Popelku Garyho Coopera vláčí bahnem, ale při putování poznává, že zlatý americký hoch má platinové srdce a železné ruce jako stvořené k pravým i levým hákům. Komediálně na výši, romanticky na vlně a sociálně nepřepjaté. Snad proto, že Capra konečně využil nadsázku, v níž chudí farmáři uctívají svého chlebodárce toastem od paňmámy. Půvabně zlobivá hlavní hrdinka Jean Arthur viděla svůj film až v o 36 let později na filmovém festivalu. Vy tak dlouho nečekejte, Gary Cooper je muž do každého počasí a závěrečná scéna u soudu jednou z nejhumornějších přestřelek v soudní síni...Are you pixilated?:-) 90% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám rád Adama Sandlera a líbil se mi i remake tohoto filmu, ale Frank Capra má prostě svoje kouzlo a vytvořil tak úžasné filmy, že se s tím jen těžko může něco rovnat. "Úžasná událost" je skvělou komedií, které nechybějí vážné momenty, a vše je zde přitom výborně srovnáno do celku, který výborně funguje. Komedie i drama souzní. ()

Reklama

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper se pro roli Longfellow Deedse narodil a jeho chlapecký šarm je neodolatelný. Moralizující, leč pohodový filmeček, oslavující lidskost, dobrosrdečnost a nefalšované štěstí, který musí oblomit i nejzatvrzelejší bručouny. Capra mě opět dokázal přesvědčit, že na tom našem světě to tak špatné není, stačí jen otevřít srdce. Dnes už žádný režisér podobný pocit navodit neumí a velká většina současných hollywoodských komedií je nestravitelná. Stvrzujícím příkladem je Sandlerův remake z roku 2002, jenž se ale zřejme do vkusu nových generací trefí mnohem víc. Bohužel. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Klasická ukázka Caprovštiny. Chudák zachraňující svět způsobem, jaký by v reálném životě nefungoval ani na vteřinu. Ale, když on to Capra umí tak líbezně podat, až se člověku chce věřit, že většina lidí je vlastně dobrých a chce to jen pár velkorysých gest a spolupráce a svět se promění v ráj. Zvláštní charakter pana Longfellowa Deedse jako prosťáčka z venkova, který se nenechá sežrat chamtivým světem a svou přímočarostí přechytračí všechny podvodníky, kteří se na něj lepí. Připomínal mi Karotku z Úžasné Zeměplochy. I když ho Cooper zahrál dobře, tak na můj vkus byl až moc mužný, zajíkavý chlapecký James Stewart by se mi v roli líbil víc. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny film. Frank Capra bol fakt rezisersky megatalent, ktory proste nemozno spochybnit. Filmu dominuje Longfellow Deeds, ktory necakane zdedi velku cast penazi, a odchadza do mesta /New York/ z kludneho vidieka. V roli pana Deedsa sa predstavil Gary Cooper, ktory uz mal za sebou prestup z Paramount Pictures do Columbia Pictures. Reziser Frank Capra chcel angazman prave Garyho Coopera, dokonca produkcia filmu Mr. Deeds goes to Town musela stat kvoli tomu, aby bol Cooper volny /mal hrat v dalsich filmoch/. Zaroven pre samotneho Garyho Coopera je tato jedna z najpriznacnejsich roli, pricom pri nom herecky zaziarila aj Jean Arthur, ktorej kariera bola nakopnuta k lepsim metam prave vdaka tomuto filmu. Samotna Jean Arthur samozrejme vo filme povodne vobec nemala byt, uvazovalo sa o Carole Lombard, ale ta na poslednu chvilu /tusim par dni pred prvou klapkou/odriekla svoju herecku ucast. Tak dostala rolu pani Arthur. Zaujimave prostredie US vidieka 30. rokov urcite stoji za pozornost, dalej vysoko vyzdvihujem herecky vykon pana Garyho Coopera a Jean Arthur. Dialogy su prepracovane. Isteze z filmu sa siri ista naivita a idealizmus, ten vsak rozhodne nie je na skodu. Film Mr. Deeds goes to Town bol nominovany v 5. kategoriach na Oscara, a jednu sosku si odniesol domov samotny Capra. Tusim za reziu, ale to nie je az tak podstatne. 100 % ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Film přinesl anglickému jazyku dvě nová slova „pixilated“ a „doodling“. (Trainspotter)
  • Ve filmu pan Deeds nemůže přjít na rým ke jménu Budington, ve skutečnosti je to prostřední jméno autora povídkové předlohy Clarence Budingtona Kellanda. (Trainspotter)
  • Harry Cohn byl ze začátku proti obsazení Jean Arthur do hlavní role. Režisér Capra nakonec Cohna přesvědčil tak, že trval na tom, aby se Cohn zaměřil na její hlas, nikoliv obličej. (Trainspotter)

Reklama

Reklama