Úžasná událost
Komedie
USA, 1936, 115 min
Frank CapraHudba:
Howard JacksonObsah
Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)
Houdini
Oscar 1 : Režie + 4 nominace: Nejlepší film, Herec HR - Gary Cooper, Zvuk, Scénář. . . Mussoliniho pohár - výběr(2.4.2004)
║Rozpočet $800,000║Tržby USA $2,080,000║Tržby Celosvetovo $-║(8.12.2009)
Nathalie
Dickensovský model převrácen z bosých nohou chudinské čtvrti do haciendy s hladce naleštěným zábradlím, po němž s oblibou klouzá venkovský prosťáček, průměrný hráč na tubu (merci, Berg), podprůměrný poeta a majitel imaginární přítelkyně Longfellow Deeds. Po úmrtí bohatého strýčka putuje do velkého zlého města, v němž na něj čeká dědictví a zlotřilá novinářská čmuchalka, která Pana Popelku Garyho Coopera vláčí bahnem, ale při putování poznává, že zlatý americký hoch má platinové srdce a železné ruce jako stvořené k pravým i levým hákům. Komediálně na výši, romanticky na vlně a sociálně nepřepjaté. Snad proto, že Capra konečně využil nadsázku, v níž chudí farmáři uctívají svého chlebodárce toastem od paňmámy. Půvabně zlobivá hlavní hrdinka Jean Arthur viděla svůj film až v o 36 let později na filmovém festivalu. Vy tak dlouho nečekejte, Gary Cooper je muž do každého počasí a závěrečná scéna u soudu jednou z nejhumornějších přestřelek v soudní síni...Are you pixilated?:-) 90%(26.3.2008)
Iggy
Nádherný příklad Americkéhu snu a toho, že dobro stále může zvítězit nad zlem. Nepřekonatelný Gary Cooper v hlavní roli. „That guy is either the dumbest, stupidest, most imbecilic idiot in the world, or else he's the grandest thing alive. I can't make him out.“(27.4.2006)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(21.1.2009)
Trainspotter
"THIS FILM IS PIXILATED. IT SURE IS." --- První hodina filmu na mě působila jako milá a svižná komedie, plná povedených forků --- "-YOU ARE DRUNK. -YOU ARE RIGHT." --- Pak se to přehouplo do milé lovestory se slaďočkou Jean Arthur, pak do toho vlítl ten hladovej vidlák a položil živnou půdu pro závěrečný holubník, tj. soud, u kterýho jsem fakt nestíhal, být taková každá epizoda Perryho Masona nebo Matlocka, tak je mám mezi oblíbenými seriály. Prostě klasický Hollywood s docela originálním námětem, dost dobrou kamerou a happyendem - čtyři hvězdy za příjemně strávené dvě hodiny, ačkoliv jsem musel celou dobu číst anglický titulky (bez nich bych byl v háji, už tak mi plno věcí unikalo). AR: 1,37:1 - Academy Ratio(13.1.2009)
Hejtmy
{98/1001} Další z idealistických komedií Franka Capry. Hlavním hrdinou je tentokrát pan Deeds (nic moc hrající Gary Cooper), muž žijící na malém venkovském městě, který zdědí 20 milionů dolarů po svém vzdáleném strýci. Za všeobecného nadšení v rodném městečku odjíždí do New Yorku, kde se musí vyrovnávat se spoustou problémů, které mu jeho nečekané zbohatnutí přineslo. Capra nevynechal nic ze svého typického stylu, tzn. kombinaci humoru, romantiky, originálních nápadů a závěrečného totálního happy-endu. 45%(16.11.2010)
Bubble74
Gary Cooper se pro roli Longfellow Deedse narodil a jeho chlapecký šarm je neodolatelný. Moralizující, leč pohodový filmeček, oslavující lidskost, dobrosrdečnost a nefalšované štěstí, který musí oblomit i nejzatvrzelejší bručouny. Capra mě opět dokázal přesvědčit, že na tom našem světě to tak špatné není, stačí jen otevřít srdce. Dnes už žádný režisér podobný pocit navodit neumí a velká většina současných hollywoodských komedií je nestravitelná. Stvrzujícím příkladem je Sandlerův remake z roku 2002, jenž se ale zřejme do vkusu nových generací trefí mnohem víc. Bohužel.(2.5.2011)
maty39
Remake se mi líbil více (a přišel mi i vtipnější). Asi to bude tím, že jsem nedokázal ustát ten konec, který je vystřižený jak ze socialistické budovatelské komedie, které u nás vznikaly v 50tých a 60tých letech. Už tam chyběl jen nějaký předseda JZD.(8.8.2010)
JimiH
Frank Capra opět exceluje. Nápadů je v jeho komedii více než dost, ale to nejzajímavější na tomto snímku je především jeho pojetí. Postava pana Deedse není tak jednoduchá, jak si okolí myslí, navíc jeho chování vytváří krásný kontrast k obyvatelům velkoměsta a jejich zvláštní morálky... Rozhodně klasika, která nepůsobí zastarale.(10.9.2010)
VojtisekII
Mínus bod za Coopera ...(17.3.2008)
Související
- Mr. Deeds - Náhodný milionář (2002)