Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Satira o viktoriánské Anglii v době války ukazuje v plné nahotě rozdíly mezi aristokracií a nejnižšími společenskými vrstvami. Herecký koncert Vanessy Redgrave a Johna Gielguda. Během neblahého nasazení britských jednotek v Balaklavě během Krymské války byli věrní vojáci, kteří slepě poslouchali rozkazy, posláni na jistou smrt. Příběh byl již předtím čtyřikrát zfilmován, zde však tvoří vlastní událost pouze jakýsi dodatek k hlavní zápletce. Snobští aristokraté a neúspěšní kariéristé spolu s nabubřelými aristokraty rozhodnou o 600 mužích, kteří jsou tisíce kilometrů od domova. Filmem proniká otevřeně protiválečný a satirický nádech, což graduje zejména, když se neschopní generálové mezi množstvím mrtvých těl přou o to, čí je to vina. Působivě jsou též zobrazeny vlastnosti jako fanatismus, odhodlání a slepá podřízenost, které způsobily smrt stovek vojáků. Snímek se může také pyšnit skvělým hereckým obsazením, jemuž dominují Trevor Howard, John Gielgud a Vanessa Redgrave. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Sympy 

všechny recenze uživatele

Na film sem se těšil,měl úžasný tedy pro mne potencionál.11.husarský pluk,už začátek s výcvikem nových rekrutů mě těšil a napovídal že to bude fakt něco. Avšak nakonec se z toho vyvinul epos o stupiditě a nafoukanosti důstojníků a pohlavárů,což mě mrzí. Za zmínku stojí závěrečný útok kavalerie,za to ty dvě hvězdy!! ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Smutný den, až armádě budou velet muži, co vědí až moc dobře, co dělají." Nikoliv tak docela válečný film, ale spíše sonda do společenských vazeb dobové Británie na příkladu vojenského prostředí, tedy nám tolik blízká švejkovská paralela. To vše s tradicí dávkovaného, odlehčujícího ostrovního humoru (včetně animovaných pasáží - Zeman, M.Pythons), mnohostranně pestrou kompozicí, poetikou, neokázalým herectvím řady vedlejších rolí. V celkovém vyznění přesná střelba na dysfunkce rituálního řízení a strnule konzervativní společenské stratifikace, aktuálně pak dokonalý popis současného světa s všeprostupující nekompetencí a nezodpovědností (bankovní sektor, vnitřní i zahraniční politika) a idealismem na druhé straně. To vše shlédnuto v době aktuálního dění v okolí Sevastopolu a západního angažmá v islámském světě. Déja vu 1853-56. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkritičtějších anglických režisérů Tony Richardson se ve svém snímku zabývá katastrofálními důsledky neschopnosti a chybných kroků vojenského velení. Film se v sobě snaží zachytit a zcela otevřeně ukazuje reálné události které již za zmíněné Krymské války vedly k tragickému zániku celé jedné brigády britské lehké kavalérie. Vedle hlavního herce Trewora Howarda, jsem si také všiml že zde vystupovali i obě hlavní hvězdy Antonioniho Zvětšeniny , Vanessa Redgrave a David Hemmings. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tony Richardson je příšerný babral a tohle byl snad jeden z nejhorších historických filmů co jsem viděl. Teoreticky vypráví o zpackaném britském tažení v krymské válce v 19. století. V praxi se drtivou většinou filmu vůbec nic neděje. Nesympatické postavy řeší nesmysly typu láhev od piva na snobském večírku, melou kraviny a to vše režisér sleduje s absolutním odstupem a nezájem. Stejným způsobem funguje i tažení na Krymu, bez zájmu, bez emocí točené dialogy co nedávají žádný smysl a celé to vrcholí absolutní neschopností velení a krvavým masakrem. Asi to měla být satira a kritika neschonosti důstojníků, ovšem satira by měla být vtipná a měl by ji točit někdo, kdo ovládá pravidla žánru. Jinak nepomůžou ani známí herci a obrovský kompars. 1* za relativně slušnou finální scénu a za překvapivě povedené animované předěly. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Najneslávnejší jazdecký útok v histórii v pôsobivo výpravnom a zároveň otvorene zosmiešňujúcom a v podstate protivojnovom filme (oproti staršej, dobrodružnejšej a naivnejšej verzii s E. Flynnom). Obludnú nádheru tohto útoku dokonale vystihol svojím nesmrteľným výrokom (a tak mu vystavil vhodný epitaf) francúzsky generál Bosquet, ktorý tento útok sledoval z blízkych pahorkov: "C’est magnifique, mais ce n’est pas la guerre: c'est de la folie." (Je to nádherné, ale nie je to vojna: je to bláznovstvo.) Zo 673 mužov účastniacich sa tohto útoku bolo 278 zabitých alebo zranených, pobitá alebo ťažko zranená zostala na bojisku ležať aj polovica britských koní. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • První film, ve kterém se objevili Natasha Richardson a John Hallam. (ČSFD)
  • Film byl nadabován česky, režii měla Olga Walló. Ta vzpomíná na příkaz vystřihnout všechny krvavé scény, čímž se film zkrátil na 47 minut. Ve finále emigroval přestavitel hlavní role Jan Tříska, takže film nebyl odvysílán. (sator)
  • Pro zachování autenticity muži nepoužívali ve filmu žádný makeup a ženy jen ten, který byl v 19. století běžný. (ČSFD)

Reklama

Reklama