Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (138)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem: Vangelis! Pravdepodobne nejlepsi filmovy skladatel vsech dob to roztaci ve vsi parade, jeho hudba je zdaleka nejlepsi element celeho filmu a 2* jsou ziskane jen diky nemu. Co ten zbytek? Bida! Cekate strhujici zavody? Zapomente! Dockate se jen hnusneho britskeho prostredi, nesympatickych charakteru a nudnych dialogu. Dalsi z pripadu, kdy soundtrack ma mnohonasobne vetsi hodnotu, nez samotny film. Obcas jen nevericne cumim jak to vlastne ti britove delaji, ze nataci tak nesnesitelne nudne sracky viz. nedavny The King's Speech (oba tyto filmy ziskaly shodne po 4 Oscarech vcetne nejlepsiho filmu!). Nemuze za to jen jejich neposlouchatelny akcent, musi v tom byt neco vic, neco odporneho jiz v zarodku. 4/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

K filmu ma prilákala známa Vangelisova melodia , za ktorú bol film ocenený Oskarom. Bola síce iba krátko ale stálo to za to. V dvojhodinovom filme bolo toho veľa, atmosféra Cambridgu, dokonca náznaky antisemitizmu (" meno Abraham svedčí o tom , že sa asi neprihlási do kostolného speváckeho zboru" konštatoval rektor univerzity), športové zápolenie, osobné "dilémy" , spupnosťa pokrytectvo športových funkcionárov , a to všetko podporené dobrými hereckými výkonmi. Film vychádzal zo skutočných udalostí, miovníkom historických a športových filmov treba len odporučiť. ()

Reklama

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Mně ta hudba byla okamžitě povědomá, až tady jsem zjistil, odkud a od koho hudba je. Ale že by mi film přinesl něco, co bych postrádal, říci bohužel nemůžu. Podívaná to byla hezká. Námět je samozřejmě skvělý a je tím lepší, když je podle skutečné události. Potom je to hudba mistra Vangelise. Ale celkově mi to vychází na 70%. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý sice trochu patetický film, který obohacují výkony neokoukaných a málo známých herců (Cross, Charleson). Jediná celebrita Ian Holm se opět blýskl, role neurotických rtuťovitých chlapíků je mu prostě šitá přímo na míru. Zpomalené záběry, často používané ve filmech se sportovní tématikou, působí do značné míry jako klišé, tady ovšem za účasti čarokrásné Vangelisovy hudby vytvářejí neuvěřitelný dojem dramatičnosti a statečnosti. A ty reálie – jako by sama pařížská olympiáda vystupovala z obrazovky, stávala se reálnou a divák se jí přímo účastnil… Lepší 4 hvězdičky. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Připomínalo mi to Rockyho v běžeckém podání. Abrahams tvrdě trénoval, aby porazil soupeře. Z životopisného pohledu zdařilý kousek, ale z mého nic výjimečného. Rozhodně nic, čemu bych dala Oscara. Jedině za tu hudbu. Jelikož jsem ke konci už jen odpočítávala minuty, nemohu říct, že bych film celou dobu hltala plnými doušky. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (32)

  • Scény ze Stade de Colombes v Paříži byly kvůli napjatému rozpočtu natáčeny v Bebington Sport Center v Liverpoolu. Stadion byl pro filmaře vhodný proto, že ještě neměl moderní osvětlení, které by se muselo složitě zakrývat nebo případně demontovat. (Robbi)
  • Film se nedlouho před londýnskou olympiádou v roce 2012 dočkal i divadelní adaptace. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Podle odborníků a pamětníků Harold Abrahams nikdy neobíhal za poledních úderů věžních hodin nádvoří na universitě v Cambridge. Byl sprinter, a proto by neriskoval běh do pravoúhlých zatáček, mohl by se nepříjemně zranit. (Robbi)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama