Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (31)

  • Celosvětová premiéra proběhla 30. března 1981 na Royal Command Film Performance – což je soukromá premiéra pro britskou královskou rodinu. (Varan)
  • Zajímavostí jsou z dnešního pohledu někteří představitelé vedlejších rolí. Herecký veterán John Gielgud a režisér Lindsay Anderson si zahráli univerzitní činovníky. V menší roli se ve filmu objevil hudební skladatel Patrick Doyle a vůbec poprvé se na plátně mihli Kenneth Branagh a Stephen Fry. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film se nedlouho před londýnskou olympiádou v roce 2012 dočkal i divadelní adaptace. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Finančník Jake Eberts uvolnil 50 000 $ na scénář a Dodi Fayed, nejstarší syn miliardáře Mohameda Al-Fayede, se stal výkonným producentem. Přesto odhadovaný rozpočet snímku činil pouze 4 miliony $. (Zdroj: Filmy 80. let od Rona Base a Davida Haslama) (Rakosnicek77)
  • Titulní melodie od Vangelise byla použita také při medailových ceremoniálech na LOH 2012 v Londýně. (Danm)
  • Ve filmu se potkali herci Ian Charleson a Brad Davis. Oba dva umřeli shodně na nemoc AIDS, přičemž Charleson v roce 1990 ve věku 40 let a Davis v roce 1991 ve věku 41 let. (ČSFD)
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Je zařazen v kategorii filmů, které jsou významné svou morální hodnotou. (gjjm)
  • Oscarový úspěch filmu byl doprovázen novinovými titulky "The British Are Coming!" Byla to do jisté míry parafráze na slavnou reklamní kampaň "The Beatles Are Coming" před první návštěvou Beatles na americkém kontinentu (1964). (Robbi)
  • V celém filmu není uveden jediný odkaz na Ohnivé vozy. Jde o básnický text z britského majestátního hymnu Jerusalem, jehož autorem je William Blake. (Robbi)
  • Památná běžecká scéna podmalovaná Vangelisovou hudbou se natáčela na pláži Broadstair. (Robbi)
  • Americký sprinter Jackson Scholz (Brad Davis) před závodem na 400 metrů žádný lístek s povzbuzujícím vzkazem Liddellovi nedal. Američan sám tuhle scénu označil za výmysl a popřel, že by na filmu spolupracoval, ačkoliv v titulcích je uveden jako poradce. Údajně prý film odmítl zhlédnout. (Robbi)
  • Lord Andrew Lindsey (Nigel Havers) je fiktivní postavou, jeho předobrazem je podle historiků lord Burghley, pátý markýz z Exeteru. (Robbi)
  • Podle odborníků a pamětníků Harold Abrahams nikdy neobíhal za poledních úderů věžních hodin nádvoří na universitě v Cambridge. Byl sprinter, a proto by neriskoval běh do pravoúhlých zatáček, mohl by se nepříjemně zranit. (Robbi)
  • Vedení university v Cambridge nepovolilo filmovému štábu vstup do areálu. Režisér Hudson se obrátil na zastupitele university v Etonu, kde sám studoval, a ti mu ochotně vyšli vstříc. (Robbi)
  • Pro sekvence z britského velvyslanectví v Paříži využili filmaři liverpoolskou knihovnu a radnici. (Robbi)
  • Zahajovací ceremoniál OH byl natočen během jediného dne - účastnilo se ho kolem sedmi tisíc návštěvníků, kteří přišli na základě inzerátu oznamujícího natáčení. Pro "zhutnění" davu byly v hledišti použity i loutky. (Robbi)
  • Scény ze Stade de Colombes v Paříži byly kvůli napjatému rozpočtu natáčeny v Bebington Sport Center v Liverpoolu. Stadion byl pro filmaře vhodný proto, že ještě neměl moderní osvětlení, které by se muselo složitě zakrývat nebo případně demontovat. (Robbi)
  • Atletům Liddellovi a Abrahamsovi bylo v době OH 22 resp. 25 let. Hráli je herci, kteří už překročili třicítku (Cross 33, Charleson 31). Ben Cross, kterého si režisér vybral z katalogu herců Spotlight, musel podstoupit tvrdou tělesnou přípravu, po níž prohlásil, že má běhání plné zuby. (Robbi)
  • S námětem na film přišel producent David Puttnam, který náhodou našel při pobytu v Los Angeles knihu o olympiádě, v níž zaujaly ho příběhy dvou britských běžců. (Robbi)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama