Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Alžběta I. (Cate Blanchett) ve skutečnosti fakt, že Robert Dudley (Joseph Fiennes) je ženatý, znala. Jeho manželka, Amy Robstar, žila v izolaci a potýkala se s rakovinou prsu. Zemřela pádem ze schodů (ať už v důsledku své choroby, nebo sebevraždy) dva roky poté, co se Alžběta ujala vlády. (TroiMae)
  • Robert Dudley (Joseph Fiennes), 1. hrabě z Leicesteru, na rozdíl od filmu nebyl součástí žádné konspirace proti Alžbětě I. (Cate Blanchett) a do své smrti zůstal jejím blízkým přítelem i dlouho poté, co jejich romantický vztah skončil. (TroiMae)
  • Na natáčení filmu se podílela i češka Petra Novotná. Dělala zde tzv. horse wranglera, což je člověk, který má na starosti koně a jejich výstup ve filmu. (Ganka)
  • Cate Blanchett byla do role Alžběty zvolena poté, co hrála v divadle v Sydney a tím zapůsobila na producenty. (Elisebah)
  • Kostým, který má Cate Blanchett během korunovace, je založen na korunovačním portrétu královny Alžběty. (Elisebah)
  • Hned zpočátku filmu projíždí Alžběta pod známým mostem "Bridge of Sighs" ve studentském městě Cambridge, třebaže byl postaven až v roce 1831 (zhruba dvě století po smrti královny). (Rodriguez)
  • Film Královna Alžběta byl nominován na 7 Oscarů (Masky, Nejlepší film, Výprava, Kamera, Kostýmy, Hudba, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesl pouze jeden - za masky. (Rodriguez)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama