Reklama

Reklama

Recenze (4)

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak zdejší tvůrci obsahu přišli na délku trvání 240min, ale já viděl verzi, která má něco málo přes 3 hodiny. Celkem fajnová podívaná pro milovníky klasiky a tématu Frankenstein. Jasně, mohlo to být klidně o hodinu kratší, těch komických hlášek a scének tam taky pár je (bráno z dnešního pohledu), ale má to plno kouzelných okamžiků (postup tvorby "umělého" člověka, dekapitovaná Jane Seymour, Michael Sarrazin jako šílený monstrum jak vytržený z libovolné hlavní role libovolného nekonečného seriálu našich televizí) - kvůli kterým stojí za to ten čas filmu věnovat... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zdařilá TV adaptace s vizuálem kinofilmu. Tvůrci dodrželi hlavní motiv Shelleyové románu, jímž je nešťastné monstrum hledající marně své místo ve společnosti lidí. V románu není přesně popsáno, jak Frankenstein oživil svůj výtvor, jsou zmíněny jen přístroje, které mu dají život. V řadě filmů se tak ustálilo smyšlené klišé - oživení pomocí energie z blesku. Zde naopak tvůrci použili energii sluneční v případě monstra a lázeň s rozličnými chemikáliemi v případě znovuzrození Agathy (Jane Seymourové), která pak stejně kvůli monstru ztratí hlavu, byť to zpočátku vypadá, jako by měla být jeho nevěstou. Zábavné jsou scény s oživováním brouka, motýla a amputované ruky. Zvláštností oproti předloze je to, že Frankensteinův umělý člověk je pohledný mladý muž, který se však začne časem rozpadat a měnit ve skutečné monstrum fyzické i psychické (vizáž připomene dr. Jekylla). Cesta lodí v závěru příběhu nepřinese štěstí ani jednomu z pasažérů. Pěkná kamera předkládá výtvarné momentky, skvělé kompozice, rámování postav mezi hořící svíce, tajemnou laboratoř i tváře krásných žen. Násilné scény jsou mimo záběr, vyjma pěkného rozdupání koňmi a následného přejetí kočárem. Proměna v ohořelou kostru je spíše úsměvná. Překvapilo mě, jak se mi i po dlouhých letech, kdy jsem jej viděl poprvé, film stále líbí. ()

Reklama

lardko 

všechny recenze uživatele

Film je sice až přespříliš dlouhý ale i tak je koukatelný. K vidění zde: https://m.youtube.com/watch?v=xbwdBxzOreE&t=3004s ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Slavné Frankensteinovo monstrum z klasického románu Mary Shelleyové v krásné televizní adaptaci je rozděleno do dvou částí, z nichž každá má celovečerní stopáž. Jednoduchá výprava v kostýmním studiovém filmu je jen nezbytným doplňkem pro navození správné atmosféry v poměrně romantickém příběhu, ale i tak ukazuje, že rozpočet nebyl zrovna malý. Vývoj děje je na celkovou stopáž tří hodin nezvykle pomalejší, ale zachovává si svou plynulost a podstatný dějový vývoj. Trochu nezvyklá je i postava monstra, které je od svého vzniku spíše dámským hezounkem, který se teprve od určité chvíle začne postupně měnit. Po herecké stránce jsou k vidění herecké koncerty všech hlavních protagonistů. Každý z nich pojal charakteristiku své postavy tak, jak měl, tudíž plně rozehrál zvýrazňující, romantizující, napínavé i šokující momenty. V rámci hororového rozhraní patří k tomu nejděsivějšímu, co je zde k vidění, utržení hlavy od těla během velkého plesu ke konci filmu. Na televizní tvoru počátku 70. let však ale samozřejmě nikdo odvracet oči nebude. Samozřejmě jde také především o konverzační etudu, ale vše je pojato do posledního detailu tak, že je to poutavé i v dnešní zrychlené době. Takové zpracování sází na zajímavý příběh a neděsí za každou cenu, což se daří zejména po emocionální stránce. Toto zpracování možná není nejlepší, ale rozhodně je nejdojemnější, jaké kdy bylo natočeno. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama