Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní zpracování slavného románu Victora Huga. Notoricky známý příběh trestance Jeana Valjeana (Richard Jordan), který se za pomoci biskupa Myriela (Claude Dauphin) stává dobrým člověkem a poté i starostou malého přímořského městečka – přesto však musí stále unikat před nekompromisním policistou Javertem (Anthony Perkins), který si opětné uvěznění Valjeana dal jako celoživotní úkol. (mahler)

(více)

Recenze (21)

nmarca 

všechny recenze uživatele

Film v sobě nese určitou "omezenost" televizního zpracování (značný ořez dějových linií, znatelně menší rozpočet), přesto pro mne zůstává těmi "mými Bídníky", zejména díky "tomu jedinému a pravému" Javertovi Anthonyho Perkinse. Jeho Javert každým nervem vystihuje tragičnost člověka, který pochopí, že celý svůj život žil jen v obrovském omylu o řádu věcí. Přes zkrácení předlohy nechybí strhující morální apel, díky němuž jsou Bídníci jedním z největších děl evropské literatury. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Významné románové dílo francouzského spisovatele Viktora Huga "Bídníci", přitahuje filmové tvůrce jako světlo noční můry. Musím říci, že jsem jistě viděla všechny dosud natočené tvorby. Nejlepší se mi jeví film z r.1958 s Jeanem GABINEM,protože plně vystihl roli suveránního muže, který musel celý život zapírat, že byl galejníkem. Ne tak Richard JORDAN. Není to jen pocit, ale na tuto úlohu byl příliš mladý a nezastavila tento dojem ani šedivá paruka, protože kůže v obličeji a oči prozradily věk. Nehledě k tomu. že byl prříliš "ustrašený" a ve svém počínání nejistý. Nebyl důstojným protihráčem vynikajícího Anthonyho PERKINSE, který se mi na oplátku zase líbil více než Bernard BLIER ( ačkoliv svým způsobem byl též vynikajícím protihráčem Janu GABINOVI). U Perkinse tuto úžasnou dokonalost dělala vysoká postava a noblesní chování. Ale celý tento film mi připadal jako "výcuc " z báječného filmu, protože člověk očekával určité scény, které režisér Glenn Jordan prostě vynechal, protože si myslel, že nejsou tak důležité. To záleží na úhlu pohledu: kdo neviděl nebo nečetl Bídníky, tak si těžko domyslí, kdo byl hospodský , který vychovával malou Cosetku a jakou vlastně měl v tomto díle úlohu. Já myslím, že charakterově dost zásadní. Nicméně tento film bych ocenila dobrou 4*. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Střízlivý britský pohled na Hugovu klasiku Bídníkům velmi prospěl. Délka je sice opulentní, ale vystačí tak akorát na zkrácený pohled na všechny hlavní motivy románu a žádným způsobem nepotlačí celý hlavní dějový oblouk a poučení, což je velmi důležité. Herecky je tu nejvýraznější Anthony Perkins jako Javert, vše ostatní citlivě slouží celkovému vyznění a poselství slavného románu. Kdo by to byl řekl, že právě v ITC budou Les Mis tak dobře rozumět. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejlepší verze Bídníků je ta s Gabinem, to víme. Všechny ostatní verze (kromě 1934 a 1935, které jsem ještě neviděl), jsou druhé nejlepší. Opravdu, já Bídníky neskutečně miluju a všechna filmová zpracování jsou výborné, každé má něco do sebe. Tahle verze má naprosto fascinujícího Anthonyho Perkinse, jehož Javert je rozhodně nejďábelštější a nejfanatičtější ze všech. Richard Jordan byl také skvělý, ale ostatní Valjeanové ho zastiňují a tenhle film je stejně jen o Normanu Batesovi. Jinak jsem dostal vše, co jsem očekával - skvělou hudbu, úžasnou atmosféru, fantastické herecké výkony. Tahle verze se soustředí jen na to nejhlavnější a nejdůležitější (například Thenardiérovi tam jsou jen, když si Valjean přijde pro Cosettu a Eponina chybí úplně), musím ale říct, že ačkoliv je to opravdu škoda, rozhodně je to vlastně docela ku prospěchu věci, nebo alespoň filmu jako celku, ačkoliv by mi vůbec nevadilo, kdyby to bylo třeba desetkrát delší, takhle to ovšem rychle uteče a nestačí to nudit. Opět jsem spokojený a opět nemám co vytknout, opět mohu jen doporučit - ale taky si to přečtěte, neboť Bídníci jsou to nejlepší, co kdy kdo napsal a to říkám s naprosto klidným srdcem. 95%. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama