Vražda na úrovni
Sherlock Holmes and Saucy Jack
Krimi / Mysteriózní / Horor / Thriller
Velká Británie / Kanada, 1979, 124 min
Bob ClarkPlakáty
Roku 1888 by obyčejné vraždy ve špinavých uličkách Londýnského Whitechappelu zřejmě nevzbudily velký
rozruch. Šílený zabiják uštědřil městu už tři krvavé rány a ve snaze o
,,Vraždy na úrovni" za sebou nechává brutálně zohavená těla
a podivné vzkazy, díky kterým se zrodí mýtus o Jacku Rozparovači. Po stopách jednoho z
nejslavnějších zločinců se vydává Sherlock Holmes (Christopher Plummer) a dr. Watson (James Mason). (mahler)
Radyo
Naprosto skvělým způsobem udělaný film o legendárním Jacku Rozparovači, po jehož stopách se vydává samotný Sherlock Holmes. Lepšího Holmese, než v podání Christophera Plummera by nesehrál ani sám Sherlock. Taky Mason alias dr. Watson hraje výborně. Atmosféra je mrazivá a napínavá až do konce. A kdo myslíte, že nakonec byl tím masovým vrahem ?(31.7.2002)
lebowski
Ano Plummer i Mason jsou ideální představitelé detektivů,jak to napsal Doyle(16.3.2003)
J*A*S*M
Perfektně zahrané a natočené, ale mohlo by to lépe odsýpat. A jedna ryze osobní a spoilerová výtka: Nemám příliš v oblibě, když v závěru filmu o jednom psychopatickém vrahovi vyjde najevo, že vraždy byly suše rozumově naplánované nějakou mocnou organizací. Schází mi tam pak emoce.(22.1.2010)
DaViD´82
Snímek na úrovni, který dokonale spojuje to nejlepší z teorie Stephena Knighta o Jacku Rozparovači (té samé ze které vychází i Moorovo Z pekla) s postavami z pera Arthura Conana Doylea. Plummer sice není nejlepší Holmes, stejně jako není Mason nejlepším Watsonem, ale síla jejich dvojice je ve vzájemné chemii. Ta je totiž ukázková a plně přebíjí i fakt, že tady se na deduktivní metodu nehraje.(21.7.2009)
Kulmon
Londýn konce 19. století. Temné uličky, všudypřítomná mlha a tajemné vraždy mladých prostitutek, připisované ještě tajemnější postavě: Jack Rozparovač. Tomu je však na stopě Sherlock Holmes. Přiznám se, že James Mason mi jako dr. Watson přišel věrohodnější, než Holmes v podání Christophera Plummera, ale to je asi jen můj pocit. Zajímavosti: Peter O'Toole byl původně obsazen jako Holmes a Laurence Olivier jako Watson. Ale v minulosti jim to spolu herecky neklapalo, proto se od tohoto záměru ustoupilo. *** James Mason byl jedním z posledních obsazených herců. Režisér Bob Clark cestoval do Španělska, kde Mason natáčel, aby se osobně setkali. Mason souhlasil, že bude Watsona hrát pod podmínkou, že Watson v jeho podání nebude hloupý osel, což bylo dříve pravidlem. Clark souhlasil a přepsal některé pasáže včetně proslulé scény s hráškem. *** V Sheppertonu se současně natáčel i Vetřelec (1979). *** Podle režiséra Clarka, se Plummer jednou vrátil z oběda opilý, ale scénu odehrál, aniž by to bylo poznat. *** Bob Clark zkoumal, zda slovo "prd" existovalo v roce 1888. Existovalo. *** Jediná scéna s dubléry byla ta, kdy Holmese a Marry Kelly pronásleduje dostavník.(25.1.2010)
Brouk
Tenhle u nás málo známý film je jeden z mých mnoha dilemat jestli 4 nebo 5*... Kruci, jen kdyby to nebyla taková doba, co jsem ho viděl... Atmosféra famózní, naprosto přesvědčivé herecké výkony... je to nad 90%. Ach jo.(17.10.2004)
flanker.27
Kdysi v dětském věku ještě před revolucí spatřen začátek v nočních hodinách v TV. Noční neosvětlené uličky, pohled očima vraha a jeho vnitřní hlas "Teď" a první oběť padá k zemi. To je vpodstatě všechno, co si pamatuju, maminka sama vyklepaná strachy mě záhy zahnala do postele. Noční můry jsem měl ještě dlouho a teď bych se s tím chtěl poprat znovu, žel nevím, že by to za posledních cca 10 let někde běželo. Kéž to vyjde na DVD.(15.4.2007)
Hellboy
Přimíchat do skutečných historických událostí postavu Sherlocka Holmese je geniální a nesmírně vděčný nápad (a v tomto filmu také není uplatněn poprvé, viz snímek Studie strachu (1965), kde se Holmes taktéž postaví Jacku Ripperovi). Kdo není obeznámen s knížkou Final Solution od Stephena Knighta nebo geniální komiksovou knihou Z pekla Alana Moorea, respektive jejím filmovým zpracováním, může být filmem a jeho závěry překvapen až ohromen. Naopak kdo už slyšel, jak to s Jackem Rozparovačem "skutečně" bylo, si bude vychutnávat pouze fakt, že to vidí skvěle zfilmované a že záhadu objasňuje právě největší světový detektiv, Sherlock Holmes. Na můj vkus byl snímek snad až příliš dlouhý, ačkoliv jsem se u něj nenudil, to zase ne. A nebylo zde tolik detailů z Ripperova řádění, kolik bych si přál. Například dopisy posílané novinám, celé to šílení okolo... PS: Filmové Z pekla jsem pořád ještě neviděl, ale snad to brzy doženu a budu moci srovnávat... Jinak nutno dodat, že Mooreův komiks na toto téma je asi stokrát obsáhlejší a vydal by na sérii filmů.(8.9.2009)
tahit
Co můžeme od tohoto detektivního příběhu očekávat, že by Sherlock Holmes a Dr. Watson byl na stopě dodnes nerozluštěné záhady londýnského Jacka Rozparovače? Snad bych mohl začít tímto lidovým rčením. Není šprochu, aby na něm nebylo něco pravdy. Fiktivní konstrukce předestřeného příběhu působí téměř věrohodně, přesněji řečeno pravděpodobně, ale i přes tuto skutečnost jde pouze o jednu z mnoha teorií. Herec Christopher Plummer coby brilantní sherlockovský představitel typově odpovídá bez jakýchkoli pochyb mé představě mistra dedukce. Zbývá ještě připomenout, že vystupňovaná škála napětí má působnost, a z kulis ponurých uliček starého Londýna temné čtvrti Whitechapel sálá bizarní atmosféra. V každém případě lze film považovat za jeden z těch kvalitnějších, co bylo o Sherlocku Holmesovi natočeno.(1.5.2012)
ork
For Me 85%(17.1.2010)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 24.6.1989 (2.1.2012)(2.1.2012)
Šandík
Velmi slušně natočená a patřičně temná detektivka, která se se svou tíživou náladou poměrně výrazně odklání od poetiky příběhů A. C. Doyla. Tohle není ani "stará dobrá Anglie" ani běžná "anglická" detektivka, v níž se pravda nalezena pomocí systematicky uplatňované detektivní metody, ale naopak pěkně temno psycho, odehrávající se prakticky neustále v ošklivých a pustých temných uličkách jimiž prostupuje mlha, chlad a vlhkost. Autorem předlohy také skutečně není (jak je na IMDB chybně uvedeno) Doyle, nýbrž Stephen Knight, který svou nejznámější knihu "Jack the Ripper: The Final Solution" vydal v roce 1976. Románové zpracování dodnes ne zcela objasněného případu sériového vraha známého jako "Jack rozparovač" je odvážné a zajímavé, ovšem právě svou pointou (kterou tu pochopitelně nemíním prozrazovat) dosti výrazně odlišné od čehokoli, co by mohl stvořit. A. C. Doyle. Film přenáší kvality této předlohy vcelku zdařile, i když možná poněkud mechanicky a nepřekvapivě. Je také znát, že Clark měl jako režisér zkušenosti spíš s horory než s detektivkami a vytváření hrůzy mu šlo rozhodně lépe než zachycení systematického detektivního pátrání. Vedle slušného hereckého výkonu Christophera Plummera a Jamese Masona jako Holmse a Watsona je třeba zmínit skvělý herecký výkon Genevieve Bujold jakožto Annie Crook. celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Hellboy, Austen, Teardown(10.9.2009)
Orlau32
Nejen vražda, ale i film je na úrovni. Báječné herecké obsazení.(4.5.2008)
type_B
S mírným časovým odstupem po zhlédnutí mě tento film spíše zklamal. Když jsem si pustil první záběry, byl jsem potěšen. Jemně pastelové barvy Londýna se skládaly v celek s nočními stíny a mlhou a temná atmosféra prosakovala z obrazovky mého laptopu jako sladký parfém z laciných prostitutek ploužících se po ulicích anglického velkoměsta konce 19. století. Bohužel film je příliš dlouhý a rozvláčný. Chybí mu spád nebo více děje, který by vyplnil řadu rozvleklých pasáží. Přesto je tento snímek v něčem výjimečný: Sherlock zde pláče. Asi nikdy jsem neviděl/neslyšel/nečetl příběh o SH, kde by byla postava tohoto slavného detektiva natolik přiblížena lidskému rozměru.(16.10.2010)
Magyar
Podejte mi ten kapesník, milý Watsone. Smrk!(13.10.2010)
Tayen
Hledala jsem Holmesovský film, který neznám se starou dobrou atmosférou mlhou zahaleného Londýna, hlavně ať to nepřipomíná počin s Robertem Downeym. Našla jsem Vraždu na úrovni, což je snad nejprofáklejší kriminální příběh všech dob. Takže, když jsem minutu po úvodních titulcích zjistila, že se budu dívat na další adaptaci o Jacku Rozparovači, v duchu jsem se modlila, ať to má aspoň dobrou formu. A hle, vyklubal se z toho film, který obsahuje všechno to, co si pod pojmem zamlžené uličky, Londýn, Temže, 19. století, Holmes, hrůza a napětí dovedete představit. Zápletka i rozuzlení je stejné jako například v Z pekla, ale podání je tomu na hony vzdálené. Doporučuji jako povinné kino pro všechny milovníky klasiky. Jen té krve mohlo být více, sem by se to hodilo, ale režisér se nás hold rozhodl šetřit.(12.11.2011)
curunir
,,ČOKOĽVEK SA STANE JE ZÁSLUHOU MOCNÉHO SHERLOCKA HOLMESA." __ Poctivú anglickú detektívku si vždy rád pozriem, navyše ako už bolo spomenuté toto je jeden z najlepších príbehov o najslávnejšom detektívovi všetkých čias (Poirot, Columbo a Major Zeman :-) mi určite odpustia). Plummer pasuje do roly ako uliaty (poteší, že ho vidíme ako v akčnejších tak aj citlivejších polohách) a jeho Holmes je jeden z najlepších akých som doposiaľ videl. Treba tiež podoknúť, že o nič horší nie je ani James Mason a vlastne celý zvyšok hereckého ambasáblu hrá určite najlepšie ako vie. Rozhodne potom zamrzí, že s touto dvojicou vznikol len jeden film a ďalšie počiny by boli určite taktiež vítanými. Spomínanú vynikajúcu atmosféru (zásluha precíznej výpravy) nebudem veľmi rozoberať, spomeniem len subjektívnu kameru ako pohľad vraha, ktorá miestami dáva filmu hororové vyznenie. Tempo postupne krásne graduje a kulminuje 15 min. pred koncom, no i keď je záverečné rozuzlenie mierne strnulé pre príbeh je potrebným. Trio Plummer-Mason-Quayle si dekádu a pól predtým zahralo v jednom z najväčších historických prepadákov ,,Pád ríše rímskej".(22.12.2009)
liquido26
Tento snímek táhne především dokonalá hororová atmosféra. Plummer sice asi není nejlepší Holmes na světě, stejně tak jako Mason není král všech filmových doktorů Watsonů, ale společně jim to funguje a tvoří velice sympatickou a přesvědčivou dvojici. Mohlo to být trochu kratší a místy by neuškodil větší spád. No a dosti mě irituje ten děsnej Holmesův trademark ohoz. Svým způsobem by se to dalo pochopit a přežít, ale pane bože on si to na sebe bere, i když jde na operní představení, kterého se mimo jiné zúčastní i následník trůnu.(4.1.2012)
Hwaelos
Příjemně starosvětsky zrežírovaná i zahraná detektivka. Jen mi vrtá hlavou, jestli se inspiroval Moore v slavném komiksu Z Pekla jí, nebo jestli jde o nějakou ještě starší látku.(7.6.2009)
Terva
První vražda ve filmu ( celkově už třetí ), okolo sedmé minuty mě tak trochu hudebně připomněla Spielbergovi Čelisti. CITÁT - Baker street 221b........... Postřehy : Watson působí dojmem vystrašeného prosťáčka, ale zdání klame. Holmes není tak charismatický, jak by měl být. Londýnská, pověstná, mlha se zjevuje, jen když je to potřeba a třeba Baker street se úplně vyhýbá. Na pohřbu jedné prostitutky bylo nějak moc lidí. Hudba je někdy přehnaně dramatická až rušivá. Takto zpracovaný příběh Sherlocka Holmese mě nebavil. CITÁT - Muž, postrádající morálku, je stejně vinen, jako vrah samotný..........(1.9.2011)