Prozřetelnost

• Francie

Providence

Francie / Švýcarsko, 1977, 104 min

Alain Resnais

Ani na chvíli nenudící cynicky vtipná hříčka, jejímiž hlavními klady jsou především dokonalí herci, úžasný scénář, ale hlavně absence jakéhokoli "nemůžu, nejde, nehodilo by se" ze strany režiséra - jak vizuálně, tak obsahově. A také dokonale ladící hudba. Resnais mě začíná zajímat čím dál tím víc. A přestože si pěti * nejsem jistá úplně stoprocentně, dát jen čtyři bych považovala skoro za neslušnost... Krásný filmový zážitek!(23.1.2007)

Poprvé jsem tenhle film viděla v původním znění bez titulků a ani náznakem jsem nepochopila, o čem to bylo a v paměti mi zůstal jen ten sexy fotbalista. Napodruhé už jsem měla větší štěstí – simultánní překlad v Ponrepu. A málem jsem nepřežila to nečekané blaho, ten pocit postupného ožírání a ranního vystřízlivění s ježečkem. Rozkládající se spisovatel do sebe lije litry vína a účtuje se svými blízkými i sám se sebou v předsmrtném románu plném skleniček, teroristů, ukrutných dialogů („I've got an erection.“ „Oh, wanna do something about it?“ „It's not mine!“) a pomalých sanitek. Smrt je zatraceně zábavná záležitost.(23.1.2007)

• NinadeL

Karlovka používá jako nástroj mučení Providence, Masaryčka La Guerre est finie. Rozdíl podstatný žádný, pointa také nikde.(2.12.2011)

Kultovní film na filmové vědě FF UK. :o) - Jinak pozoruhodný "pozdní" Resnais. Prozřetelnost je především hereckým koncertem všech zúčasněných, v čele s Johnem Gielgudem, disponujícím rafinovaným, provokujícím scénářem a nápaditou režií. Což jsou samozřejmě celkem nic neříkající věty, nicméně tento film (jako jiná režisérova díla) je obtížné popsat na několika řádcích. Třeba vidět.(22.11.2006)

Jedinečný zážitek - jste vhozeni do předsmrtného myšlenkového účtování starce uprostřed noci, Resnais vytváří úchvatný obraz duše starého aristokrata, aby pak v druhé půli vykouzlil slunečnou idylu, ve které dva synové přijíždějí navštívit svého otce. Rozervané nitro, vědomí viny, nenaplněnost životních přání, to vše v blízkosti smrti dokonale kontrastuje s nekonfliktností oběda, kde jsou všechny odkazy na minulost milosrdně zametány pod koberec.(18.11.2008)

Vynikající výtvarně ztvárněná sociální satira. Přes svůj tíživý podtext je Prozřetelnost natolik ironická a cynická že vyvolává i stísněné veselí. I když má film v postatě podobu experimentu jedná se o ucelený a soudržný krásný snímek, u kterého je uvolněnost přístupu určitě velkým kladem. V hravosti a uvolněnosti stylu a společenské kritice se však vydává na souboj s Godardem, kterou imho prohrává - což je důvod proč tomuto mistrovskému dílu dávám pouze 4,5.(17.10.2009)

V tv uvedeno jako "Prozřetelnost".Velmi zajímavý psychologický film s prvotřídními herci(30.10.2006)