Zlomek sekundy (TV film)

Split Second

Zlomok sekundy

Velká Británie, 1999

David Blair

Spoustu věcí bereme jako samozřejmost, ale stačí jediný rozmar osudu, jediná vteřinka a všechno je jinak. Prvně, když jsem si přečetl v programu o čem by film měl být a tam stálo, že je o muži co neustojí psychický nápor. Tak mi v hlavě bleskla vzpomínka na Volný pád, který právě po takovéhle ose kráčel. Jenže už po prvních pár minutách všechno vzalo úplně jiný spád. Ten britský pohled na příběh a jeho postavy hodně ovlivnil kroky tohoto zamýšleného dramatu směrem k televiznímu filmu s dramatickou zápletkou. Po zajímavém začátku mě ale totálně uzemnila kamera ala zfetofaný tučňák, která především ve vyhrocených momentech lítá sem a tam, kolíbá se ze strany na stranu a jediný efekt není umocněné napětí, ale houpání orgánu žaludečního. Je až zvláštní byl scénář napsaný a hlavně jak se ho podařilo převést na obrazovku. Žádná z postav na mě nepůsobila vysloveně kladným dojmem, nebo jakýmkoliv jiným charismatickým prvkem. Clive Owen podal v tomhle standardně se vyvíjejícím spletenci osudů, situací a náhod standardní výkon, který z jinak obyčejně vzhlížejícího dění udělal poměrně dobře koukatelný film. Ta snaha patlat se v postojích každého zainteresovaného jedince kolem, srovnávat dění se situací před ním namísto toho je přímo konfrontovat, to tady trochu postrádám. A přitom je to ve většině britských detektivek a thrillerů. Zkrátka je to tak na 3 hvězdičky s tím, že bych panu kameramanovi vzkázal: „Na pokusy je chemická laboratoř chlape!“(11.2.2005)

Vynikajicí Clive Owen v průměrném psychologickém dramatu. Herecké výkony jsou to jediné, co mně na tomto filmu zaujalo. Nepříliš poutavě natočeno, místy je příběh vcelku nudný a zbytečně rozvláčněný. Taková tradiční BBC TV produkce.(14.2.2005)