Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Javorský tady hraje agenta 007, což je obzvlášť bžunda, protože se párkrát před kamerou musí svlíknout, a při pohledu na jeho rachitickou postavu je jasný, že by mu na vojně možná dali injekci vitaminu D, ale určitě ne štábního kapitána. Já nevim prostě tohle je pro mě takovej antihrdina, mluví to, vypadá to a hraje to jak kdyby to bylo po smrti, a pokud to navrch ještě kroutí pistolkou na prstě, je to parodie na válečnej film jak vyšitá. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

TŘI KRÁLOVÉ Morávek, Mašín, Balabán.....legendami opředená trojice československých vojáků co svou přísahu dodržovala i po okupaci až do nevyhnutelného a trpkého konce. Seriál, který není dokonalý, ale přesto výjimečný. Rozhodně to není žádná akční jízda, napětí se zvyšuje jen pozvolna, ale za to s neúprosnou silou, které se nejde ubránit. Ta utahující se smyčka kolem této diverzní a zpravodajské skupinky je svou nevyhnutelností drásavá a nepříjemná a dostane se s postupujícími díly člověku pod kůži. Stejně jako hudba od Petra Hapky, tu doprovázející závěrečné titulky díl co díl už budu mít v sobě vrytou nadosmrti. "Přísaháme, při všem co je nám svato, že svých vojsk neopustíme, ale i životy své ochotně dáme na obranu vlasti a její svobody. Přísaháme, že budeme druh druha milovati, sobě věrně státi, v nebezpečí se neopouštěti, ale až do konce se brániti tak, jak nám káže čest a vědomí povinností občanských. Tak přísaháme...." ()

Reklama

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Kachyna odvedl dobrou praci.Hudba je na patricne urovni stejne jako herecke obsazeni.Jakozto prazak zijici v New Yorku velice kvituji nataceni na Paze 6 ,v blizkem okoli Hradu, Male strany ci Prasneho mostu. Opetovne vynikajicim vykonem se prezentoval Vladimir Javorsky.Nedovolim si opomenout skveleho Josefa Cardu v roli agenta Paula Holma.Jeho cestina s nemeckym prizvukem,pusobi silne pusobive. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se na pás nepovedl přenést ten psychický tlak a léta strachu před odhalením, nedůvěru v podstatě ke každému, ukrývání po studených dírách, nemoci atd. V seriálu to vypadá trochu jako sranda, ale nebyla ani trochu. Němci postupně rozbili skoro celý odboj. To vlastně film popisuje. Pak teprve začali seskakovat parašutisti se adresami kontaktů, které už nebyly platné nebo před nimi zabouchly dveře. Systematickou práci gestapa, zpočátku trochu amatérskou, postupně pečlivější, snímek zpracovává docela pěkně. Chytnou Balabána i Mašína. Od té chvíle co Morávek zůstane sám je to ale nefalšované drama, Javorský je famózní. Finální přestřelka je parádní a na konci jsem měl v očích slzy. 85% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Fakta fascinují samy o sobě bez ohledu na to, v jaké formě se prezentují. Příběh z nedávné minulosti vykreslil atmosféru osudů mužů české zpravodajské služby domácího odboje velmi zajímavě. Už jen proto, že zatím tady nevzniklo mnoho filmů, které by se dotýkali této zatím ne zcela úplně zmapované historie odbojové činnosti. V záplavě současných některých televizních seriálů plné nesmyslných blbostí a nekonečných telenovel poutavě zpracovaný seriál. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Krajčírstvo, v ktorom odbojári z času na čas prebývajú, nesie názov "Pánský krejčí J.Carda, důstojnické uniformy na míru zde" (7. diel, 04:51). Zrejme sa jedná o odkaz na Josefa Cardu, predstaviteľa nemeckého agenta Holma alias Reného. (AAsniper)
  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)

Reklama

Reklama