Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Pedross800 

všechny recenze uživatele

TŘI KRÁLOVÉ Morávek, Mašín, Balabán.....legendami opředená trojice československých vojáků co svou přísahu dodržovala i po okupaci až do nevyhnutelného a trpkého konce. Seriál, který není dokonalý, ale přesto výjimečný. Rozhodně to není žádná akční jízda, napětí se zvyšuje jen pozvolna, ale za to s neúprosnou silou, které se nejde ubránit. Ta utahující se smyčka kolem této diverzní a zpravodajské skupinky je svou nevyhnutelností drásavá a nepříjemná a dostane se s postupujícími díly člověku pod kůži. Stejně jako hudba od Petra Hapky, tu doprovázející závěrečné titulky díl co díl už budu mít v sobě vrytou nadosmrti. "Přísaháme, při všem co je nám svato, že svých vojsk neopustíme, ale i životy své ochotně dáme na obranu vlasti a její svobody. Přísaháme, že budeme druh druha milovati, sobě věrně státi, v nebezpečí se neopouštěti, ale až do konce se brániti tak, jak nám káže čest a vědomí povinností občanských. Tak přísaháme...." ()

#47 

všechny recenze uživatele

Mě se tento seriál i přes některé nedostatky velice líbil a je třeba dodat že to byl přeci jenom "jen televizní seriál"...kdyby dnes na toto téma například vznikl film s rozpočtem a ambicemi Tmavomodrého světa či Sequencova Atentátu,tak by to zcela jistě bylo o něčem jiném (třeba se někdy dočkáme). Takhle jsem měl možnost vidět podle mého nadprůměrný seriál, který řadě lidí alespoň ukázal že hrdinové českého odboje Morávek, Mašín a Balabán vůbec existovali...protože, co si budeme nalhávat, Tři králové nejsou v ČR zdaleka tak v povědomí lidí jako třeba Heydrichovi atentátníci či piloti RAF...bohužel náš národ se ke svým hrdinům, kteří byli ochotni položit život za vlast nikdy nechoval úplně spravedlivě... ()

Reklama

dawe787 

všechny recenze uživatele

Toto dílo řadím mezi nejlepší kousky ohledně protektorátní doby, kterých je u nás jako šafránů. Tento sedmidílný seriál zachycuje převážně osudy známých legendárních českých odbojářů zvaných taky jako Tři králové. Po celou dobu jim je v patách Gestapo a tak o napětí a dobrodružství není nouze. Josef Carda jako dvojitý agent exceloval se svou vystříbřenou češtinou spolu se šéfy Gestapa, kteří taky váleli německy tak dobře, že nám jsou napomoci titulky v určitých pasážích. Bohužel tento poklad se objeví v TV tak jednou za 8 let zcela nečekaně a opravněnému vydání na DVD si z mých neznámých důvodů nezasloužil. Nerozumím tomu proč. Určitě by historikové našli nějáké chybičky, ale dech temné doby za protektorátu na Vás zavane zcela určitě a přiblíží osudy několika lidí, kteří pomohli k záchraně našeho státu a národa před utlačením nacistického režimu. V podobném duchu jsou natočeny ještě např. Operace Silver A nebo I ve smrti sami, ale ty se vztahují k jinému tématu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Značně televizní a nízkorozpočtové, přesto s dokonalou protektorátní atmosférou a velmi dobrým hereckým obsazením. Vladimír Javorský zde předvedl jednu ze svých nejlepších rolí, Karel Heřmánek byl rovněž skvělý (i když na Mašína působil občas trochu staře) a v neposlední řadě Josef Carda coby agent A-54 potvrzuje, že jeho přerod po několika letech z kvalitního herce na estrádního umělce byla velká škoda. Uměl bych si příběh o hrdinech protinacistického odboje představit ještě v lepších a temnějších barvách (i když např. scéna s anténou k tomu nemá daleko, ale třeba ze zatčení pplk. Mašína šlo udělat větší drámo), ale i tak dávám 75%. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Kachyna odvedl dobrou praci.Hudba je na patricne urovni stejne jako herecke obsazeni.Jakozto prazak zijici v New Yorku velice kvituji nataceni na Paze 6 ,v blizkem okoli Hradu, Male strany ci Prasneho mostu. Opetovne vynikajicim vykonem se prezentoval Vladimir Javorsky.Nedovolim si opomenout skveleho Josefa Cardu v roli agenta Paula Holma.Jeho cestina s nemeckym prizvukem,pusobi silne pusobive. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)
  • Krajčírstvo, v ktorom odbojári z času na čas prebývajú, nesie názov "Pánský krejčí J.Carda, důstojnické uniformy na míru zde" (7. diel, 04:51). Zrejme sa jedná o odkaz na Josefa Cardu, predstaviteľa nemeckého agenta Holma alias Reného. (AAsniper)

Reklama

Reklama