Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Historik 

všechny recenze uživatele

Sedmidílná rekonstrukce (samozřejmě s určitou autorskou licencí) příběhu Tří králů se sympatickou civilností ukazuje hrdinství i chyby odbojářů. Ve výborně obsazeném seriálu se zvláště vyjímá výkon Vladimíra Javorského jako kapitána Morávka. Vznikl výborný dobrodružný seriál, u kterého nezbývá než litovat chudého televizního provedení. Televize zase jednou šetřila na nesprávném místě. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tři Králové jsou dost povedeným televizním seriálem o mužích na jednu stranu opředených řadou legend a smyšlenek, a na druhou stranu takřka zapomenutých. Velkým kladem jsou herecké výkony, a to nejen představitelů a představitelek rolí hlavních, ale i těch vedlejších (např. Jan Hrušínský). Moje historické znalosti jsou jen povšechné, a tak to, že na mě toto Kachyňovo dílo působilo dojmem realistickým, berte jen jako čistě subjektivní vyjádření. Nicméně neodpustím si dodat, že smrt škpt. Morávka je podána "ve znění" tehdy uznávané verze (sebevražda poslední střelou), která byla v roce 2007 přesvědčivě prokázána jako nepravdivá. Jen mi vrtá hlavou, že do té doby po onom pitevním protokolu nikdo nepátral...no nic, historie je plná větších záhad (jako třeba proč si skoro všichni myslí, že ten Schindler byl takový hodný strýček od Svitav) a na hrdinskosti oněch "tří králů" B+M+M to stejně nic nezmění. Z televizních hraných filmů/seriálů o druhé světové válce jde rozhodně o jeden z těch lepších, a já dávám 80%. ()

Reklama

dawe787 

všechny recenze uživatele

Toto dílo řadím mezi nejlepší kousky ohledně protektorátní doby, kterých je u nás jako šafránů. Tento sedmidílný seriál zachycuje převážně osudy známých legendárních českých odbojářů zvaných taky jako Tři králové. Po celou dobu jim je v patách Gestapo a tak o napětí a dobrodružství není nouze. Josef Carda jako dvojitý agent exceloval se svou vystříbřenou češtinou spolu se šéfy Gestapa, kteří taky váleli německy tak dobře, že nám jsou napomoci titulky v určitých pasážích. Bohužel tento poklad se objeví v TV tak jednou za 8 let zcela nečekaně a opravněnému vydání na DVD si z mých neznámých důvodů nezasloužil. Nerozumím tomu proč. Určitě by historikové našli nějáké chybičky, ale dech temné doby za protektorátu na Vás zavane zcela určitě a přiblíží osudy několika lidí, kteří pomohli k záchraně našeho státu a národa před utlačením nacistického režimu. V podobném duchu jsou natočeny ještě např. Operace Silver A nebo I ve smrti sami, ale ty se vztahují k jinému tématu. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre. Ale i tak zde citim trochu nevyuzity potencial. Vzhledem k sile i historicke atraktivite realneho pribehu obou stran - tzv. spiona A54 Paula Thymmela i tria superhrdinu Balaban, Masin a Moravek z toho slo vytriskat mnohem mnohem vic. Na druhou stranu stale tezky nadprumer ve srovnanim s tim, co se u nas za serialy toci dnes. Pokud se zajimate o valecnou historii domaciho i zahranicniho odboje, tajne sluzby, spionaz, sabotaz i konspirace, mohlo by vas to bavit. Na muj vkus, ve vsi ucte ke K.K., se v cca prvnich trech dilech prilis zlehcuje a po filmove strance "clovecinkuje" - casty jev domaci produkce, misty to formou az evokuje cetnicke humoresky. Malo mrazive, malo paranoidni a depresivni, byt tu naznaky jsou. S kazdym dalsim dilem se to nastesti zlepsuje. Jen si tak rikam, kdyby byla seria ztvarnena krapet jinou (pokud mozno vyraznejsi) formou, treba lehce ala Atentat, mohlo z toho byt epicke veledilo. Je to nekde mezi. Na tv inscenaci je to az moc dobre/vypravne, na filmovejsi formu tomu bohuzel dost chybi, hodne se setrilo atd... Kazdopadne pro fanousky valecne historie zajimave a v ramci moznosti i zabavne, byt mohou narazit na urcite nesrovnalosti. Spousta dobrych hercu i ve vedlejsich rolich, mnohe by mohl prekvapit "Carda" ve vazne, mozna i zivotni roli, zavalel i Hrusinsky nebo Hermanek, Javorsky pak primo dominuje. Do poloviny serie za tri hvezdy, v druhe pulce jiz za krasne 4*. Povinne poustet deckam behem dejepisu, dneska se na tyhle frajery nepravem zapomina... ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Současná (respektive polistopadová) seriálové produkce české, potažmo československé televize (televizí) bývá často a s oblibou terčem velké kritiky. Nakolik je ona kritika oprávněná, nechť posoudí někdo s odstupem času, nicméně i tak se najde několik seriálů, které byl vesměs přijaty kladně. Patrně nebudou náhodou, že většina z nich se dějově odehrává v naší minulosti. Mám teď na mysli například populární Četnické humoresky a třeba i Tři krále. Seriál Tři králové režiséra Karla Kachyni je natočen podle skutečných událostí, byť před každým dílem neopomene dodat, že ačkoliv osoby a jejich činy jsou skutečné, tak některé záležitosti podlehly filmové imaginaci. Ano, i já jsem v seriálu objevil několik historických nepřesností (a jsem přesvědčen, že historik by jich našel mnohonásobně více), nicméně nic z toho nepovažuji za nějaké výrazné zpronevěření se skutečnému protektorátnímu odboji. Trochu bych to přirovnal k legendárnímu Atentátu režiséra Sequense, který si také ledacos upravil (např. výzbroj parašutistů při závěrečném zoufalém odporu v kryptě), ale základní smysl, poselství je zachováno. Divák tak může sledovat pozoruhodné osudy neoficiálních "králů" českého odboje, jejich pokusy navázat kontakt s Londýnem, sabotáže, apod. První tři díly se nesou v takovém roztomilém, lehce sentimentálním rozpoložení televizní tvorby, nicméně s každou další částí (seriál jich má sedm) je děj a celková atmosféra vžy o něco temnější (scény, kdy Javorský - Morávek vyhazuje nepoužitelné klíče do kanálů, nemají chybů) a bezvýchodnější. Spolehliví lidé mizí v nacistických vězeních a zrádce se může skrývat v každém z nás. Na seriálu se mi krom toho, že zpracovává velmi zajímavé (a troufám si říci, že z mediálního hlediska dosud nedoceněné) téma, líbily i herecké výkony, zejména pak Vladimíra Javorského, v roli štábního kapitána Morávka, u kterého se docela slušně povedlo trefit i fyzickou podobu (dole skutečný Morávek, na snímku výše Morávek Javorského). Navzdory svému relativně nízkému rozpočtu a určité filmařské fabulaci (což se vztahuje zejména na události okolo tajemného agenta A-54, kterého si zde zahrál Josef Carda) se podle mého názoru jedná o televizní počin, který by si neměl nechat ujít nikdo, kdo se zajímá o protektorátní období, už jen z toho důvodu, že dobrých filmových (seriálových) děl z této doby zase až tolik není. Jistě, leckoho může dost iritovat němčina, která tam lehce násilně zní z úst českých herců (vyšetřovatelů gestapa, hrají je například V. Vydra, Jaromír Dulava, apod.), ale to jsou jen takové mušky na kráse... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1940 bylo Václavu Morávkovi 36 let, stejně jako Vladimíru Javorskému při natáčení v roce 1998. Josefu Mašínovi bylo 44 let, Karlu Heřmánkovi pak při natáčení 51 let. Josefu Balabánovi bylo 46 let, Janu Vlasákovi bylo v době vzniku seriálu 55 let. (DecentFellow)
  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)

Reklama

Reklama