Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se na pás nepovedl přenést ten psychický tlak a léta strachu před odhalením, nedůvěru v podstatě ke každému, ukrývání po studených dírách, nemoci atd. V seriálu to vypadá trochu jako sranda, ale nebyla ani trochu. Němci postupně rozbili skoro celý odboj. To vlastně film popisuje. Pak teprve začali seskakovat parašutisti se adresami kontaktů, které už nebyly platné nebo před nimi zabouchly dveře. Systematickou práci gestapa, zpočátku trochu amatérskou, postupně pečlivější, snímek zpracovává docela pěkně. Chytnou Balabána i Mašína. Od té chvíle co Morávek zůstane sám je to ale nefalšované drama, Javorský je famózní. Finální přestřelka je parádní a na konci jsem měl v očích slzy. 85% ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Opravdu záslužná práce natočit seriál o těchto třech legendách odboje. Nemyslím, že je nutné hledat historické nepřesnosti v ději za každou cenu (hlavně vše okolo agenta A54), ostatně text na začátku každého dílu hlásá, že o přesnou rekonstrukci nebylo tvůrci usilováno. Ty nejslavnější události jsou popsány poměrně věrně a hlavně neznám film nebo seriál, který by něco zobrazil přesně:). Snad jediné, co mě tedy neustále vytrhávalo z děje, bylo až příliš velké množství detailů v exteriérech. Praha nezapřela, že zestárla (takže omládla:) ) o 50 let od událostí, které seriál sleduje. Moderní fasády, posprejované zdi, nová okna, elektroinstalační skříně z dob socializmu. Toto vše, a ještě více, co by bylo jinde nazváno chybou, mě vytrhávalo z děje. Snad by pomohl větší rozpočet, dát si pozor a výsledný obraz upravit. Postupem času jsem to ale přeci jen vnímat přestal. Možná to chtělo i více rozebrat jednotlivé charaktery, a to ne jen hlavních postav, a snad i trochu více se věnovat tamní společnosti a době. Jinak ale rozhodně Tři králové stojí za zhlédnutí a znovu se opakuji, že natočit o nich seriál je opravdu záslužné. Díky. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně zpracovaný seriál o Druhém odboji na území Protektorátu, který líčí příběh takzvaných Tří králů, kteří vedli odbojovou skupinu proti německým okupantům. Příběh je opravdu velmi smutný a dojemný a zároveň se pohybuje poměrně blízko skutečným událostem na prakticky faktografické rovině. Výborný Vladimír Javorský, který ztvárnil postavu št. kpt. Morávka, jeho herecké výkony zde jsou opravdu neskutečně věrohodné skutečnému člověku. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Kachyna odvedl dobrou praci.Hudba je na patricne urovni stejne jako herecke obsazeni.Jakozto prazak zijici v New Yorku velice kvituji nataceni na Paze 6 ,v blizkem okoli Hradu, Male strany ci Prasneho mostu. Opetovne vynikajicim vykonem se prezentoval Vladimir Javorsky.Nedovolim si opomenout skveleho Josefa Cardu v roli agenta Paula Holma.Jeho cestina s nemeckym prizvukem,pusobi silne pusobive. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tři Králové jsou dost povedeným televizním seriálem o mužích na jednu stranu opředených řadou legend a smyšlenek, a na druhou stranu takřka zapomenutých. Velkým kladem jsou herecké výkony, a to nejen představitelů a představitelek rolí hlavních, ale i těch vedlejších (např. Jan Hrušínský). Moje historické znalosti jsou jen povšechné, a tak to, že na mě toto Kachyňovo dílo působilo dojmem realistickým, berte jen jako čistě subjektivní vyjádření. Nicméně neodpustím si dodat, že smrt škpt. Morávka je podána "ve znění" tehdy uznávané verze (sebevražda poslední střelou), která byla v roce 2007 přesvědčivě prokázána jako nepravdivá. Jen mi vrtá hlavou, že do té doby po onom pitevním protokolu nikdo nepátral...no nic, historie je plná větších záhad (jako třeba proč si skoro všichni myslí, že ten Schindler byl takový hodný strýček od Svitav) a na hrdinskosti oněch "tří králů" B+M+M to stejně nic nezmění. Z televizních hraných filmů/seriálů o druhé světové válce jde rozhodně o jeden z těch lepších, a já dávám 80%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1940 bylo Václavu Morávkovi 36 let, stejně jako Vladimíru Javorskému při natáčení v roce 1998. Josefu Mašínovi bylo 44 let, Karlu Heřmánkovi pak při natáčení 51 let. Josefu Balabánovi bylo 46 let, Janu Vlasákovi bylo v době vzniku seriálu 55 let. (DecentFellow)
  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)

Reklama

Reklama