Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Krysa SPK odpad!

všechny recenze uživatele

Tento seriál značně pošramotil památku našich národních hrdinů genmjr. in mem. Josefa Balabána, genmjr. in mem. Josefa Mašína a brig. gen. in mem. Václava Morávka. Zvláště poslední jmenovaný je divákovi prezentován jako moula a packal, který omylem spolkne pilulku s jedem nebo málem prosední na záchodě přestřelku s gestapem. Divák neznalý historie (takže skoro všichni) má pak značně zkreslený pohled na hrdinný zápas o svobodu naší vlasti. Možnost z tohoto tématu vytvořit výborný napínavý špionážní seriál byla nevyužita. Scénarista naopak vytvořil chvílemi velice nudné dílo plné naprosto zbytečných scén a vybájených postav. Tři králové by si kromě pomníků a naší úcty zasloužili i kvalitní filmové zpracování. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Javorský tady hraje agenta 007, což je obzvlášť bžunda, protože se párkrát před kamerou musí svlíknout, a při pohledu na jeho rachitickou postavu je jasný, že by mu na vojně možná dali injekci vitaminu D, ale určitě ne štábního kapitána. Já nevim prostě tohle je pro mě takovej antihrdina, mluví to, vypadá to a hraje to jak kdyby to bylo po smrti, a pokud to navrch ještě kroutí pistolkou na prstě, je to parodie na válečnej film jak vyšitá. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Fakta fascinují samy o sobě bez ohledu na to, v jaké formě se prezentují. Příběh z nedávné minulosti vykreslil atmosféru osudů mužů české zpravodajské služby domácího odboje velmi zajímavě. Už jen proto, že zatím tady nevzniklo mnoho filmů, které by se dotýkali této zatím ne zcela úplně zmapované historie odbojové činnosti. V záplavě současných některých televizních seriálů plné nesmyslných blbostí a nekonečných telenovel poutavě zpracovaný seriál. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Značně televizní a nízkorozpočtové, přesto s dokonalou protektorátní atmosférou a velmi dobrým hereckým obsazením. Vladimír Javorský zde předvedl jednu ze svých nejlepších rolí, Karel Heřmánek byl rovněž skvělý (i když na Mašína působil občas trochu staře) a v neposlední řadě Josef Carda coby agent A-54 potvrzuje, že jeho přerod po několika letech z kvalitního herce na estrádního umělce byla velká škoda. Uměl bych si příběh o hrdinech protinacistického odboje představit ještě v lepších a temnějších barvách (i když např. scéna s anténou k tomu nemá daleko, ale třeba ze zatčení pplk. Mašína šlo udělat větší drámo), ale i tak dávám 75%. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Kachyna odvedl dobrou praci.Hudba je na patricne urovni stejne jako herecke obsazeni.Jakozto prazak zijici v New Yorku velice kvituji nataceni na Paze 6 ,v blizkem okoli Hradu, Male strany ci Prasneho mostu. Opetovne vynikajicim vykonem se prezentoval Vladimir Javorsky.Nedovolim si opomenout skveleho Josefa Cardu v roli agenta Paula Holma.Jeho cestina s nemeckym prizvukem,pusobi silne pusobive. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)
  • V roce 1940 bylo Václavu Morávkovi 36 let, stejně jako Vladimíru Javorskému při natáčení v roce 1998. Josefu Mašínovi bylo 44 let, Karlu Heřmánkovi pak při natáčení 51 let. Josefu Balabánovi bylo 46 let, Janu Vlasákovi bylo v době vzniku seriálu 55 let. (DecentFellow)

Reklama

Reklama