Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Recenze (380)

golfista 

všechny recenze uživatele

Když si ještě lidi dokážou poplakat, byť "jenom" u animáku, tak to s námi není nejhorší.... Citovému vydírání sice neholduju, ale tady jsem ho lehce překousl a nechal jsem tomu volný průběh. Skvělý příběh, který na vás zapůsobí tak silně.... V tomhle případě by to skuteční herci asi vážně líp nezvládli. Zkrátka - povinná četba. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Děsí vás bezmoc? Tak se nedívejte. Přestože od prvních vteřin filmu víte, co se stane, nemůžete se dost připravit. Nebo ne, můžete. Spojení "citové vydírání" je dobrá obrana...u mě nefungovala. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Buď jsem totální cynik, nebo nevim, ale tenhle film mi i přes svoje některé nesporné kvality připadal jako sprosté citové vydírání, které je občas až k smíchu. Vlastně dost často. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,7miliónaTržby USA $516,962Tržby Celosvetovo $25,700,000▐ Na kreslenú rozprávku sa tu podáva veľmi silná téma, venujúca sa dobe cez druhú svetovú vojnu v osídliach obyvateľov Japonska. Kde vykreslený vzťah dvoch súrodencov poprepletaný bežnými životnými potrebami je tak silno podaní, že samým záverom to vyústi v tak smutnú drámu až človek má na krajoch slzy. /80%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Isao Takahata .. Hrob světlušky - hrob člověka - hrob lidstva!! Dojemné a kruté naplnění krátké životní cesty chlapce Seita a jeho mladší, roztomile animované, sestry Setsuko. Luxusní japonské anime jehož lidské poselství sahá mnohem dál, než jen k hranicím jedné, americkým bombardováním vypálené, japonské vesnice během útpného konce druhé světové války v Tichomoří. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kdyby Isao Takahata, tak strašlivě netlačil na strunu uslzenosti, tak mohl být Hrob světlušek o třídu lepší. Takto zbývá krásně naanimovaný vyděračský film, který je prvoplánově sentimentální, až to leze krkem, nosem, ušima. Možná by tvůrcům mohl do japonštiny přeložit úsloví typu "všeho s mírou" a "méně znamená více". Na druhou stranu, ač nerad, musím uznat, že místy to opravdu funguje. A v těchto světlých momentech dvojnásob zamrzí, že takový není celý film. ()

May 

všechny recenze uživatele

Srdcervoucí, děsivý příběh o krutosti druhé světové války popsaný tak barvitě, až je člověku smutno. Připadala jsem si zoufale, při pomyšlení, že to není fikce, ale hrozná realita, která zničila život mnoha nevinným lidem. Jeden z mých nejsilnějších zážitků. Slzy se mi rozutekly po tváři aniž by šly zadržet- vlastně jsem se o to ani nesnažila. Jsou filmy, na které se člověk podívá, a o týden později neví, o čem byly, Hotaru no Haka je film, na který nikdy nezapomenete. Film, který zůstane ve vás. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že najlepší protivojnový film je Ryan alebo Línia ? Figu borovú. Emocionálny dopad tohto filmu ich prevalcuje ľavou zadnou. Príbeh dvoch sirôt, ktoré sa prebíjajú životom počas posledných dní vojny v Japonsku je asi najlepším zobrazením toho, kto to vo vojne schytá najviac. Bez akejkoľvek nadsázky prvotriedna vojnová dráma, s ktorou sa môže porovnávať možno Schindlerov zoznam. Hrob svetlušiek patrí do zlatej siene najlepších anime a rozplače aj najväčších cynikov. Ja sám naň nájdem znovu odvahu možno po pár rokoch, pretože tú depku čo som z toho mal zahnali až tri hodiny Ranmu 1/2. P.S. Vlastne sa zhodujem s Gimlim ale komentár som písal nezávisle. 10/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Důsledek války pro ty nejnevinnější, pro děti, to je Hrob světlušek. Nejsmutnější anime, kdy se na konci neubráníte slzám. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Rádobydojemná sračka, která má v divákovi vzbudit jakési city. Citové vydírání mi někdy vadí někdy ne, tady se to spojilo s mou obecnou nechutí k animovaným filmům. A vy, kdo tvrdíte, že se jedná o nejlepší protiválečný film, jděte se bodnout! ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Také mě toto velmi smutné a dojemné anime o strastech, které zažívají obyčejní lidé během 2. světové války, ukrutně vzalo. Neskutečný emocionální zážitek! Poslední minuty snímku vyždímají slzy snad i z toho největšího necity. Hotaru no haka je mnohými považováno za nejpůsobivější protiválečný film. Myslím, že právem. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmů, jaké jsem kdy viděl, a další výhra japonské animované tvorby nad hranou Hollywoodskou. Malý Seita se za války snaží přežít se svoji sestřičkou Setsuko, zdánlivá idila se však záhy zhroutí a konec (začátek) nemůže být jiný, než tragický. Lidé jsou jako světlušky. Jejich malé životy, byť plné světla, nečekaně a předčasně hasnou, a jediné co po nich zbyde, je bezvýznamná hromádka popela, nasypaná v krabičce od bonbónů. Seita v noci 21. září 1945 zemřel. Jedna bezvýznamná světluška v noci 3. září plakala. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Film, na který jsem se v žádném případě nechtěla dívat. Osud tomu chtěl, že mě sestra donutila. Dívaly jsme se spolu. Brečely jsme spolu. Takovéhle filmy jsou mnohem strašidelnější než všechny zombie filmy dohromady. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Už dávno som pochopila, že Ázia je duchovne na úplne inej vlnovej dĺžke než Amerika. Tak dejovo jednoduchý a paradoxne hodnotný film, že som nemohla uveriť vlastným očiam. Citové vydieranie, veľa emócií? Hrôzy druhej svetovej vojny sú samy o sebe tak silné, že Takahata nebol vôbec nútený vydierať diváka nešťastným osudom dvoch súrodencov, ten sa totiž - ak nie je beznádejný cynik - v závere rozplače aj sám . To, čo sa dialo, je symbolicky premietnuté v jednej obyčajnej rodine, zbytočne platiacej za priam smiešne dôvody politických velikánov, ktoré sa pri sledovaní takého utrpenia ani inak nedajú nazvať. Takahata ma milo prekvapil a záver je duchovne nádherný. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Bohužel se mě moc nelíbilo, vadilo mě citové vydírání, které bylo na mě až moc. Jistě, že tento smutný animák nenechá chladného každého, ale přes tu přehnanou sladkost jsem se nedokázal vcítit a film na mě nezapůsobil. Mé hodnocení slabé 2 hvězdičky, jelikož jsem se dosti nudil a v určitých momentech se mě Hrob Světlušek dost příčil.... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Než zhlédnete tenhle snímek doporučoval bych předem nějaké to anime vidět, aby si člověk zvykl na styl kresby nebo na to, že pro Japonce "kreslený" neznamená automaticky "dětský". Byla by totiž velká škoda připravit se o zážitek, který film nabízí. Přestože je to film o dětech, určitě není pro děti. Nezvedá varovný prst, nemoralizuje a v žádném případě citově nevydírá. Není o válce a utrpení dětí, je o dětech ve válce a světě viděném skrze jejich oči, lásku Seita k malé Setsuko. A v tom je možná ta jeho obrovská síla a působivost. Jeden z mých nejemotivnějších filmových zážitků. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

To co sa mi rozvijalo pred ocami bolo nepopisatelne krute a smutne. Niesom si isty, ci krutost vojny bola niekedy prenesena na filmove platno tvrdsim sposobom. To ze je snimok animovany na jednu stranu sposobuje, ze ste si stale vedomy, ze sa divate "len" na kreslene postavicky, avsak na druhu stranu animacia dokaze preniknut do takych hlbin divakovej duse, kde nikdy nic ine nevstupi. Prave preto je Hotaru no haka taky vynimocny film. Kristalicky cista nadhera odprostena od vsetkych zbytocnych faktorov ako krv ci nasilie, avsak o to posobivejsie v zobrazeni prisery zvanej vojna. (10/10) ()

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama