Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

monolog 

všechny recenze uživatele

pokud vám nevadí, že mozkové buňky při tomto filmu zapojíte jen na vlastní riziko, dá se na to koukat. ale ono se dá koukat na kdeco, že? výstup do kolika že? osmi tisíc metrů za jeden den? to už mi v mozku zabzučelo jak palubnímu počítači lodi Nostromo při přijmutí záchranného signálu z planety LV 426. následných několik scén s nitroglycerinem a s lezením do hor mě však opět usadilo do křesla s výrazem debilního idiota. proti tomuhle jsou dobrý i Rodinný pouta, tam aspoň člověk ví, do čeho leze. úvodní scéna je sice celkem zajímavá, ale kolikrát jsme už něco podobnýho viděli třeba v medicopter nebo kdekoliv jinde, že? ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Hm, do lezení trochu dělám. Tenhle film je absolutní hovadina. Už začátek je špatný, ale to, co se děje potom, musí každého lezce urazit. Takovej Messner, když šel na K2, tak ve výšce dejme tomu od 6000 m, se při výstupu opíral o cepín a každých 25 kroků si dával pauzy. Bušilo mu srdce, a v plicích, pocit jako by se měli roztrhnout. A tady Chris O´Donnell běhá a skáče přes propasti. He he. Myslím, že jsem tam dokonce zahlédl, že si tam někdo zapáli cígo. Nevím jak by se mu v té výšce kouřilo. Scéna s výstupem z vrtulníku je ubohá, ale je čajíček oproti tomu, kdy se pomalu trhá ledový převis. Kus ledu praskne, nakloní se a nespadne, pomalu se posouvá... to je dokonalé popření vlastností ledu. Nevím kdo tenhle "film" spáchal, ale o lezení měl zřejmě jen velmi mlhavé představy. Fuj tajxl. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

K2 má pověst jedné z nejnebezpečnějších hor a je také velkým lákadlem pro horolezce, kteří se jí snaží pokořit. Ona jim to ale nedává zadarmo. Každý horolezec, který se vydá na K2 je tak trochu šílenec. K2 se nachází v pohoří Karakorum na hranicích Pakistánu a Číny v oblasti ledovce Baltoro. Jméno pohoří Karakorum v překladu znamená Černá suť nebo Moréna a je odvozeno od stejnojmenného průsmyku, který spojuje Leh, hlavní město Ladaku, s čínskou provincií Sinkiang. Počasí se u K2 nedá dost dobře odhadnou. Je nevyzpytatelné a horolezci můžou prakticky očekávat cokoliv. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Když už nic, čekal jsem adrenalinovou zábavu, ale on je to i poměrně zdlouhavý, nezáživný a nedobře natočený film. Kulisy a CGI jsou strašně umělé, herci dost přehrávají a mnohé scény působí spíš komicky než napínavě. Koho by proboha napadlo nést na vrchol hory mizerně těsnící nádoby s nitroglycerinem? ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Sto tisíc spermií a ty žes byl nejrychlejší ??" ;) Nechutně nadhodnocený kousek hraničící s žánrovou parodií, který mi velmi silně asocioval Wynorskiho Smrtelnou lavinu s více než třikrát nižším hodnocením a desetkrát nižším rozpočtem, od níž se liší pouze jednoznačně vyšším rozpočtem a kvalitnějším hereckým obsazením, byť i v tomto směru by se daly vést sáhodlouhé diskuze, už totiž jen jméno panáka bez kouska charismatu a hereckého umu, Chrisse O´Donnella, napoví dost, vyznívá jako urážka všech horolezců, tím spíš těch méně šťastných, kteří se již ze svého dobrodružství nevrátili.. Do nebe volající scéna s mrtvou manželkou Montgomeryho Wicka, jehož si střihnul Scott Glenn, praktický jediný, kdo si zde zaslouží svůj honorář, svědčí o frontální lobotomii scénáristy Roberta Kinga, který svým veledílem téhle ukrutné snůšce zhovadilostí a klišé symbolicky nasadil korunu, protože pokud nejste přístupni myšlence ustoupit od žánrového zařazení thriller a pouze se bez přemýšlení občas bavit pár povedenými hláškami a odpudivě přepálenou svižnou akcí, nefunguje zde až na již tradičně nadmíru povedený soundtrack Jamese Newtona Howarda opravdu zhola nic, a tak Vertical Limit platí za jednoznačně nejhorší film jinak velmi schopného režiséra Martina Campbella.. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Předlohou pro bratry Benchovy byla dvojčata Burgessovi, Alan a Adrian, horolezci z anglického Yorkshiru. (džanik)
  • Noha bez prstů "Montgomeryho Wicka" ze začátku filmu ve skutečnosti patří horolezci Marku Wetu, který o prsty přišel během noci strávené venku ve výšce přes 8,5 kilometru během pokusu o výstup na Everest v roce 1994. (džanik)
  • Jako pozadí pro horské scenérie posloužila hora Mt. Cook (3754 m) na Novém Zélandu a její štít taky ve filmu představoval štít K2. Skutečná hora K2 (8611 m), druhá nejvyšší hora světa, se nachází v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny. (džanik)

Reklama

Reklama