Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Ano, je to ukázkový příklad toho jak vypadá hollywoodský kýč. Film je od začátku do konce těžko uvěřitelný, využívá veškerá zažitá klišé a některé pasáže působí nechtěně komicky. Herci jsou bez výjimky otřesní. Proč tedy dávám 60%? Vertical Limit má totiž jednu zásadní přednost - nenudí! Příběh se odehrává ve zběsilém tempu a nenechá ani na chvíli vydechnout, k tomu úžasné záběry hor. Je to pohádka, ale hodně nadupaná a na vyplnění večera, kdy chcete jen vypnout mozek a sledovat něco zábavného - ideální. ()

ProjectAlice 

všechny recenze uživatele

Príbeh sa mi veľmi páčil, navyše v nádhernom prostredí. Obsadenie tiež slušné. Tento film si rád pozerám znovu a znovu. Niektoré scény sú výborné ako napríklad pád lavíny a nieje nič napínavejšie ako chodiť na slnku s nitroglycerínom. Úvodná scéna je veľmi dôveryhodná a aj keď nemám strach z výšok, tak sa mi pri jednom momente zatočila hlava. Prvá polovica sa mi páčila o trochu menej. 90% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je jako pes. Když něco uvidí, chce to hned sežrat. A když to nemůže sežrat, tak to roztrhá. A když to nemůže roztrhat, tak to počůrá." Cyril a Malcolm Benchové mě bavili, stejně tak ostřílený vlk Montgomery Wick. To ostatní mi moc zajímavé nepřipadalo, protože i když jsem dosud nestál na žádném vrcholu osmitisícovky, tak si troufnu tvrdit, že vystoupat ze základního tábora rovnou na vrchol K2 by nedokázal ani Chuck Norris. Ale ponechme stranou horolezecké nesmysly a porušování fyzikálních zákonů a soustřeďme se na film. Ten ve mně vzbudil pocit, že kdybych šel náhodou kolem K2 a měl s sebou sandály s protiskluzovou podrážkou, tak bych na ten kopeček asi taky vylezl. Nejsem si zcela jist, zda-li jsem měl získat tento pocit, ale jinak to byla pouze nuda, při které se lezlo, padalo, vybuchovalo, vraždilo, dusilo ... a takhle napsané to vůbec nevypadá tak zle. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Pokud se rozhodnete nebrat tenhle film příliš vážně a pojmout ho jen jako odlehčenou, adrenalinovou a především vizuálně strhující podívanou, neměli byste být zklamaní. Aspoň já tedy tuhle roztomilou koninu děsně žeru, prostě nenáročná oddechovka jedoucí ve svižném tempu, nabušená horolezeckou akcí, nádhernými exteriéry, působivými triky a okořeněná velkou porcí nadsázky i humoru. Výrazně vyniká třeba v porovnání s jiným "kádvojkovým" filmem K2 z roku 1991. Několik dobrých hlášek ("Je čas probudit Indy!"), skvělá je postava buddhistického horolezeckého askety, zavilce a pomstychtivce Scotta Glenna (na buddhistu byl ale dost podivně fixovanej hledáním pomíjivýho těla svojí ženy), nezapomenutelné je i "zjevení se" jeho mrtvé ženy a jahůdkou na dortu je krvavá sněžná bóje. Nemám co vytknout, to znamená - bez nějakého falešného pseudointelektuálního upejpání - minimálně 90%! ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mne sa Vertical Limit páčil oveľa viac, ako minuloročný Everest, pri ktorom som skoro zaspal, ak keď je najvyšší, tento je o viac, ako 200 metrov - nižší, presnejšie - 8 611 m nad morom ( K 2 : Čhogori ), čo mi neprekážalo, lebo som pociťoval tak extrémny adrenalín v krvi, pri niektorých geniálnych dynamických scénach, že som normálne nechápal. Vôbec, samotný úvod z amerického Utahu, s trojdielnou rodinou, otec, brat a sestra, predznamenáva, v akom duchu sa bude niesť zbytok filmu, ktorý sa na začiatku skončí tragicky, lebo sa stane nepríjemná nehoda, keď horolezci nad nimi, spadnú omylom na nich, strhnú ich, a všetci sa rútia smerom dolu, tí nešťastníci, ktorí to spôsobili, sa rozpleštia o zem, rodina ostáva visieť na lane, pričom karabina sa pomaličky a systematicky uvoľňuje zo skaly, a tak duchaprítomný otec zvreskne na syna, aby prerezal lano, tým pádom sa súrodenci zachránili. Strih, o pár rokov neskôr sa presúvam do Pakistanu, kde sa čoskoro súrodenci stretnú za rozdielnych okolností, keď Ona - Annie, bude sprevádzať výstredného miliardára Vaughna, pri výstupe na K 2 spolu s niekoľkými ďalšími profesionálnymi horolezcami. On - Peter, s nimi nepôjde, lebo zažíva, akúsi traumu. Pri výstupe sa stane nehoda, keď nepriazeň počasia im skomplikuje extrémne situáciu tak, že ich zasype smrtonosná - nebezpečná lavína, uviaznu pod ňou, ale ešte oveľa hlbšie, prepadnú sa pod snehovou roklinou, kde majú, o čosi viac, ako 24 hodín na záchranu. Nič zvláštne na tom nebude, keď poviem, že jej brat, Peter, bude naliehať, aby sa uskutočnila záchranná akcia. Uskutoční sa, budú vybrané TRI týmy po dvoch ľudí s tým, že ešte pôjde neskôr s nimi jeden horolezec, menom Wick, ktorý má s miliardárom nevyriadené účty. To mi prišlo úplne normálne. Najväčšie PSYCHO leží v tom, že musia so sebou niesť, okrem svojho ťažkého nákladu, ešte J-E-D-E-N, ktorý sa volá = Nitroglycerín, aby sa k uväzneným dostali, že odpália epicentrum výskytu. Toto je film s trošku zabudnutými hercami a režisérom, či s tupým a jednoduchým scenárom, ale čo mu nemožno uprieť, je to, ako bravúrne nakladá s atmosférou, adrenalínovými scénami, ktoré mi niekoľko - krát spoľahlivo vyrazili dych, kamerou skúseného Tattersalla, taktiež i s ZVUKOM. Je to film, ktorý podľa mňa nemá konkurenciu, čo sa týka tohto žánru. Je mi sympatickejší, ako spomínaný Everest !!! ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • V scéne, kedy sa otec Petra Garretta (Stuart Wilson) odreže v strachu o ich život, sa nemal čoho báť. Všetky frendy (istenie, na ktorom viseli) majú podľa normy udržať v ťahu 2,2 tony. V konečnom dôsledku by však toto istenie pri tak veľkom páde dvoch ľudí nevydržalo za žiadnych okolností a zabili by sa všetci. (Jumar)
  • Režisér Martin Campbell točil poprvé ve své domovině (Nový Zéland). (džanik)
  • Vertical Limit označuje nadmořskou výšku nad 7300 metrů, kde kvůli řídkému vzduchu lidem hrozí při delším pobytu smrt. [Zdroj: měsíčník Cinema] (Locksley)

Reklama

Reklama