Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený šerif Doug z městečka Wheaton City si myslel, že už ho nic nemůže překvapit. Potom však ve sklepě osamělé farmy objevil ukrytého mladíka - geniálního albína s mimořádnými psychickými schopnosti a s duší nevinného dítěte. Jeremy Reed, který si pro svou bělostnou pleť říká Pudr, skončil v domově pro mládež. Jeho ředitelka Jessica Caldwellová chce přecitlivělému, zvláštnímu mladíkovi pomoci, stejně jako šerif, jeho nový učitel i spolužačka Lindsay. Většinu obyvatel městečka výstřední "zrůda" odpuzuje. Jako by tušili, že v Jeremym se tají podivuhodné a smrtící síly. Mladík však nikomu nechce ublížit: přeje si jenom klid a možnost žít na rodné farmě. Nic z toho však už není možné: ani chápaví přátelé nemohou odvrátit od pokorného Jeremyho katastrofy, jež ho provázejí od samého narození... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

POMO 

všechny recenze uživatele

Powder je sentimentálna rozprávka na tému 'citlivý outsider v cudzom, necitlivom prostredí'. Pekná rozprávka, ktorej niet čo vytknúť. Akurát, že už sme to videli toľkokrát, a celý čas si hovoríme: "OK, tak ako to s ním dopadne tentoraz?" ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Možná až trochu moc přecitlivěle vyprávěný příběh svým způsobem handikapovaného chlapce. Myšlenka je sice neoriginální (takové to maloměšťácké odsuzování všeho odlišného už jsme viděli v mnoha jiných filmech), ale působivě zpracovaná a herečtí představitelé také podávají velice slušné výkony. Pravdou je, že na někoho to bude působit příliš sentimentálně, ale ať se s dopadem tohoto filmu srovná každý sám podle sebe. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vyprávění příběhu o běláskovi, který byl většinu svého života odsouzen žít v domě (lépe řečeno ve sklepě) domů svých prarodičů, protože se ho vlastní otec zřekl, je určitě působivé a vysoký stupeň sentimentu k němu prostě patří. Ani to nezakryje úžasnou povahu a zajímavost hlavní postavy, která si získá srdce každého diváka, i toho, který bude nadávat na neustálá klišé a účelné drancování jeho vlastních emocí. Tenhle film je prostě působivě lidský, určitě záměrně, ale to má být problém? Způsob jakým se lidé k "zázrakům/chybám přírody" chovají, je ten základní problém. Zvednutý prst směrem k lidské povrchnosti a odsuzování tu už byl mnohokrát, ale ne často tak působivě zvládnutý. Samotné sci-fi prvky jsou velmi jemné, ale působivé a přicházejí správně dávkované pro diváka, který film kvůli nim nesleduje. Mě to chytlo, přesně jak mělo, takže plné hodnocení (holt, jsem slabý jedinec:)). ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Spousta místy až nechutných klišé, několik neskutečně očividných filmových chyb (typu "v jednom záběru tak, v dalším přesně naopak") a celkem dost nevyužitý potenciál námětu. Na druhou stranu samotný Bělásek je tak neodolatelně čistý (vč. nadpozemského zjevu), že mi asi ujede jedna hvězda... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO ...a pak přijdou lidé a uvidí ho. A odvedou nejzajímavějšího chlapce s jakým se můžeš setkat.…. Mám rád filmy o nadpřirozenu, věřím na zázraky. A bohužel nedokážu pochopit, proč všechno čemu nerozumíme, musíme zničit. Asi (i) proto se na tuhle pohádku plnou melancholický hudby J.Goldsmitha a elektrizující atmosféry rád dívám. (Možná v ní vidím (malého) předchůdce Zelené míle.) Každopádně mně příběh chlapce, jenž poslouchá lidi ,,ze vnitř“a jehož vědomost překonala lidskost nenechává v klidu. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ *** ()

tron 

všechny recenze uživatele

V júni 1996 Púder našimi kinami presvišťal bez výraznejšieho ohlasu, ale s odstupom desaťročí poctivá deväťdesiatková mysteriózna dráma. Mysterióznosť je síce nadbytočná (pokojne by sa rovnaký príbeh dal vyrozprávať s drobnými kozmetickými úpravami scenára aj bez nej, keďže ústredný hrdina je dostatočne „iný“ aj bez svojich „schopností“), ale nemôžem povedať, že by mi vadila. Jasné, scenár nie je žiadny zázrak. Vlastne je to slušné klišé (vedľajšia linka so šerifom pripomína Zelenú míľu), ale nerušilo ma to. Veľmi tomu dáva nielen atmosféra a výprava (zaspatý americký vidiek) a presvedčivý výkon Seana Patricka Flaneryho v hlavnej úlohe, ale i viacero silných scén, vcelku prekvapivý koniec a zaujímavý kasting (vidieť v jednej scéne Lancea Henriksena a Jeffa Goldbluma je zážitok). ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Sean Patrick Flanery je tady k nepoznání vyhublej, holej a bledej a předvádí super výkon ještě podpořenej nesmírnou zajímavostí jeho postavy, ale celý to je tak trochu srážený tim, že Victor Salva se snaží pořád rozehrávat nový situace, nový zápletky, pořád něco a to, co už se ve filmu událo hodí za hlavu a už se tomu nevěnuje, takže film působí trošku přeplácaně, nesourodě a nedodělaně a z postavy Flanneryho se určitě nevyždímalo tolik, kolik se dalo ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Victor Salva je zaujímavá postavička vo filmovom priemysle. K svojim filmom si píše aj scenáre, zaujímavosťou je, že ide vždy o filme určené pre určitú škálu diváckej spoločnosti. Buď sa venuje čisto horrorovým záležitostiam, jeho 'Jeepers Creepers' projekty sú pomerne známe, alebo odbočí do vedľajšej uličky, kde nachádza uplatnenie ako tvorca zaujímavých drám, ktoré spojí vždy s malou, neškodnou a potenciálnou nádielkou fantasy. Podstatné však je, že táto ulička nie je slepá a tieto filmy si našli ku mne a k mojej spokojnosti cestu. Námet filmu je jedinečný a univerzálny. Som rád, že Salva sa s ním držal pri zemi a ponúkol nám decentný príbeh, z ktorého sa však dalo vyťažiť zásadne viac. Herci hrajú pomerne slušne a z výkonu Seana Patricka Flaneryho som bol milo prekvapený. Zaujímavosť a atmosféru filmu, z ktorej som bol značne unesený, mi pripomenula film 'Phenomenon'. 75%. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Čítajúc komentáre, nemôžem nič, len súhlasiť ... Toto tu už bolo . Celý čas som mal pocit, že sledujem Zelenú miľu. Liečiteľ, svetlá, elektrina, uzdravovanie, jeden dobrý poliš, druhý zlý .... atď, atď. Preto môžem povedať - slabučký čajíček, ktorý má pohladkať srdiečka ženičiek v domácnosti. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tento film rozvíjí už celkem dobře známé a mnohokrát zpracované téma, ale rozvíjí ho nečekaným a originálním způsobem: Pohádkově. Vypráví příběh vyjímečné individuality, ke které je okolí pro jeho mimořádné schopnosti a neobvyklý zjev silně netolerantní a nepřátelské. Jeremy, kterého hraje k nepoznání změněný Sean Patrick Flanery, představuje osobnost s neobvyklými až nadpřirozenými schopnostmi a vzhledem dráždí latentní i otevřené rasisty. Vždyť je bělejší než bílá, inteligentnější než tři Einsteinové dohromady... Skoro nemluví - to je v době, charakteristické epidemií inflace slov skoro neodpustitelné. Žvatlat a neustále o něčem kecat se prostě musí. Opak je nenormální... To nutně musí dráždit obyčejné lidi nenavyklé jinakosti a libující si v primitivních iracionálních rituálech (ten se lžičkou je symptomatický). Jeremy tak představuje jakéhosi pomyslně dokonalého člověka, který se však trápí ve špatném a naprosto nedokonalém světě. Film je od začátku do konce pohádkový a lze mu odpustit, že občas balancuje na hraně klišé, že vlastní příběh je velmi jednoduchý. Je to rodinný film, který překypuje dojemností a v některých případech až vyhraněnou afektovaností jednání některých postav. Film s nadčasovým tématem a potenciálem silně chytit za srdce. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další doklad toho, jak se člověk v průběhu let mění... "Běláska" jsem viděla poprvé někdy před 13 lety v době dospívání, byla jsem z něj nadšená, okouzlil mě, byla jsem dojatá a fascinovaná příběhem odlišného chlapce. Když jsem si film pouštěla včera, samozřejmě jsem tušila, že pro tu sarkastickou, životem otřískanou bytost, v jakou jsem dospěla, už nebude dojem z "Běláska" stejný. Nemýlila jsem se, bohužel. Příběh podivného outsidera na okraji společnosti mi přišel (navzdory zvláštním schopnostem hrdiny) poněkud otřepaný, scénář přespříliš sentimentální, některé okamžiky nesnesitelně kýčovité. Sean Patrick Flannery sice nebyl k poznání a odvedl solidní výkon, ale zároveň jsem pod bělostným makeupem vnímala každičkou jeho vrásku a přemýšlela, jestli skutečně nemohli do hlavní role najít věkem lépe odpovídajícího herce. V případě českého dabingu nevhodný hlas akorát podtrhoval skutečnost, jak je Flannery pro roli starý. Za zmínku jistě stojí účast charismatických sympaťáků Lance "Bishopa" Henriksena jako šerifa a Jeffa "Mouchy" Goldbluma jako učitele fyziky, ovšem jejich přeslazené úsměvy a jásání v závěru mě div nepřinutily vyhodit večeři (pochopitelně už snědenou;-)). Sečteno a podtrženo: na první podívání 95%, na druhé 60%, dohromady tedy kompromisní 4*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

S odstupem času si člověk uvědomí, o jak nadčasový snímek se jedná. A je vcelku jedno, kolikrát byl podobný příběh o zlu, smrti, lásce, kráse a naději zfilmován, protože takových příběhů je stále zapotřebí jako sůl. Přesvědčivý výkon Flaneryho je místy až strhující. První napínavá scéna začíná lžičkou a pak už se další jen přidávají. Nechybí ani citovky na balík kapesníků, kdy prim hraje otcovské obětí. Konec je přese všechno plný naděje ve věci lepší a zřejmě také jediný správný. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát zpracované téma člověka, který se liší od svého okolí, což stačí k tomu, aby ho okolí nepřijalo, několikrát ho přežvýkalo a nakonec vyplivlo. V tomot provedení moc chutný film plný příjemného napětí a emocí. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bělásek v sebe ukrýva myšlienku, nad ktorou by sa mal skutočne každý z nás zamyslieť. Škoda, že po odoznení tituliek väčšina ľudí na dané posolstvo veľmi rýchlo zabudne. Žijeme totiž v dobe, keď technológia prekonáva humanitu, ale raz, aspoň dúfam, ľudstvo prekoná každú technológiu. __ Charakter hlavnej postavy je natoľko silný, ľudský, nevinný a svojím spôsobom "nadpozemský", že dokáže udržať film po celú stopáž vo vodách nadpriemeru. Ak by však Salva o niečo viac zapracoval na scenáry, odobral zopár maximálne zbytočných scén, ktoré boli akoby len vsunuté do počtu, mohol som pridať ešte jednu hviezdu navyše. Mimochodom, sentimentalita snímku mi ani na sekundu neprekážala. A pokiaľ sa už podobná scéna (kde by bolo onej sentimantelity až príliš) hypoteticky mohla naskytnúť, tak ju (opäť) skvelý Goldsmith so svojím soundtrackom zamietol pod koberec, dodal konkrétnej scéne plnú dávku uveriteľnej(!) citlivosti, empatie a letmou rukou občasne zabrnkal na strunu romantiky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zářný příklad toho, že ze zajímavého námětu nelze vytřískat nic navíc, i když režisér prakticky neselhává, a skvěle zvládá obtížně stravitelné pasáže filmu, přesto vše vsadil na cukrový sentiment ukapávající z každého rožku filmu. Námět sahá určitě po větších metách, ale dojemnější a citlivější zpracování je asi průměrnému divákovi nejblíž a proto je na něj vázána největší koncentrace. Když se zahraje na temnější notu, trvá to jen chvíli a zase se z toho dusného mračna rychle vyjede na povrch a opět přijde na řadu tklivá forma, která však úplně ne vždy sedí k daným možnostem námětu o podivně a nesměle vyhlížejícím mladíkovi obdařeném mimořádnými schopnostmi a ukrývajícím se před světem, který pro něj zřejmě není tím správně dokonalým místem. Aby byl snímek vyrovnaný musel by Salva vynikat i v psychologii postav, ale na tu se až tak moc nezaměřuje. Není pak překvapením, když pak děj jen líně plyne a střídá pozitivní a pochmurné nálady bez ladu a skladu, aniž by dospěl k něčemu vrcholnému. Zkrátka film nestrhne. Zesnulý Jerry Goldsmith to naštěstí uchopil geniálně hudebně a jeho hudební doprovod filmu nenápadně pomáhá jako podpůrný hybatel děje. Výsledkem je pomalu ubíhající film s několika působivými scénami s bizarně pojatou hlavní postavou. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Powder už asi navždy ostane najlepším Salvovým filmom, i keď každý si ho pamätá najmä ako tvorcu Jeepers Creepers. Klasická schéma o výnimočnom outsiderovi, ktorého inakosť nepasuje do malomestskej mentality je ale obohatená o kvalitný scenár, zvláštnu, magickú atmosféru a Jeremy je snímaný tak, že častokrát pôsobí ako mimozemšťan, občas mi dokonca pripomenul Bowieho v Mužovi, ktorý spadol na Zem. Najlepšie postavy ale hrajú Goldblum a Henricksen, ktoré dohovárajú Beláskovi nie úplne prvoplánovým spôsobom a niektoré ich bonmoty mi uviazli v pamäti. Osobne mi vôbec nesadla didaktická Goldsmithova hudba, ktorá z inak skôr artovej záležitosti robí melodramatický doják. Vyššie hodnotenie súvisí aj s atypickým a dosť nečakaným záverom, ktorý má kultový potenciál, avšak film sa z nejakého nešťastného dôvodu nestal aspoň menšou klasikou, čo by si rozhodne zaslúžil. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Pro mě jasná srdeční záležitost. Dojemné příběhy "výjimečných" jedinců jsou mým oblíbeným šálkem kávy a tento byl nadmíru chutný. Zázraky nejsou příliš časté, ale filmy jako Bělásek nevídáte každý den. To už je větší šance, že do vás uhodí blesk. :-) 85% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Taký priemerný film, ktorý Vás baví a neurazí, ale akoby ste to už niekde videli. Keď som si rozklikla, kto vlastne je Sean Patrick Flanery ... no nechápala som. ()

Reklama

Reklama