Reklama

Reklama

Možné světy

(festivalový název)
  • Kanada Possible Worlds (více)

Obsahy(1)

Příběh začíná smrtí muže jménem George Barber, kterého jednoho dne policie nalezne zavražděného v jeho bytě. Neoloupeného, ponechaného na pohovce, pouze s odborně odejmutým mozkem, který policii zavede na stopu tajného neurologického výzkumu. Film kanadského režiséra rozplétá složité klubko o povaze a identitě lidského vědomí a představivosti a je úpravou stejnojmenné hry kanadského matematika, spisovatele a dramatika Johna Mightona, který na filmu také spolupracoval. (ČSFD)

(více)

Recenze (40)

klima777 

všechny recenze uživatele

Takže jsme obcházeli polí pět. Opět. Někdy trochu těžkopádně, nicméně i kulhavý tygr má kouzlo a žhne do noci. 3,5 hvězdy z tichého přesvědčení, že "tam" někdo čeká. Stačí jen učinit správný krok a vyjít mu v ústrety... Život jako fraktál. Normálka... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jsem sám sobě za idiota, ale...ačkoliv jsem to nepochopil, mělo to sílu a kouzlo. Velice rád bych se v tom zorientoval, mám ovšem zvláštní tušení, že by na tom nic nezměnila ani druhá projekce. Neříkám, že by v takovém případě musela být chyba u mě/ ve mně. Hodnocení bych přesto ponechal, lahodilo mi, do čeho ty jinotaje zabalili. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Pomaloučký, zadumaný, ovšem nikoli do sebe zahleděný film. Už dlouho to bylo na spadnutí a teď to konečně přišlo - po tomhle prostě Tilda Swinton musela jít do mé TOP10, ona je natolik jiná než ostatní herečky, že se občas člověk přistihne, jak na ni fascinovaně zírá, její pouhá přítomnost na plátně je zajímavá. Do Possible Worlds se navíc náramně hodí. ()

Hightower 

všechny recenze uživatele

Malá rekapitulace. Zachytil jsem celkem čtyři „paralelní světy“: v prvním (skutečný, náš,...) probíhá vyšetřování; druhý je ten, v níž se George schází s Joyce coby vědeckou pracovnicí; třetí, kde George žije – krátce – s burzovní makléřkou. A čtvrtý je ten, kdy George vyjde z moře a uvidí Joyce na pláži, jak si čte. Přičemž, první je zvláštní. Buď to se odehrává ze vzpomínek (neboť Joyce je ve skutečném světě vědeckou pracovnicí), anebo jde o jiný svět, v němž je Joyce taky vědeckou pracovnicí. Je to tak? Jestli je to tak, pak jaké jsou důkazy o „paralelních světech“? Film vycházel z toho, že mozek dokáže skrze představivost prožívat ony světy. Pokud je jen toto argumentem, pak se jedná – dle mě – o slabý, leč diskutabilní podklad...Doktor se ponořoval do „tanku“ proto, aby navázal spojení s mozkem, který měl ukryt v bedně pod sebou; a proto také s ním mohl komunikovat, neboť jinak nelze vysvětlit, jejich setkání...Každý svět užíval stejnou kulturu oblékání, technologií či prostředí. Je to tím, že představivost při tvorbě „paralelních světů“ vychází z prostředí, ve kterém skutečně žije (tj. prostředí ve kterém vnímá např. bolest). A pak, musí každá realita obsahovat skutečné lidi – ve světě A žije Karel, kterého neznám, bude žít i v paralelním světě B?...Nestačí jen ukázat, co se třeba pozastavit - proto tři hvězdy ()

teyra 

všechny recenze uživatele

Jak vypadá jednota duše v mnohosti alternativních realit ? Jak daleko sahá tajemství lidské představivosti, v níž se možnost stýká se skutečností ? Takové a jiné otázky klade tento film, jehož předností je osvěžující lehkost myšlenek kombinujících filosofickou logiku možných světů s neurologickými fantaziemi, povedené snové hypnotizující ladění s důrazem na zvuky a opakující se motivy (voda, sklo) a lehce humorně laděná detektivní linie. Nedostatkem je, že nápad samotný už asi nikoho nepřekvapí (a to ani absolutně v rámci filmu ani relativně při srovnání s jinými filmy) a zobrazení alternativních románků s osudovou ženou je zde trochu jalové. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Upřímně, film (a předně jeho děj) není až tak dobrý, aby jste se proklínali, že jste jej neviděli, ovšem nápady, dialogy a atmosféra, které nastiňuje, pro mě zajímavé byly, takže by vás přeci jen mohlo mrzet, pokud si tento snímek necháte ujít. Předně mi bylo dovoleno si snímek užít, jelikož jsem nedával plnou pozornost při první scéně. Každopádně se ve snímku můžete naučit skvělou taktiku, jak si naklonit něžné pohlaví v baru během dvou minut.:) ()

gemi 

všechny recenze uživatele

To byla teda pruda. A s totálně předvídatelnou pointou. Zase jsem se jednou nechal napálit zdejším hodnocením. A to podotýkám, že tento žánr žeru! Už jen to laciné provedení. Je vidět, že je to adaptace divadelní hry. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Nijak mě to nezasáhlo, ale vyloženě špatné to není. Tilda je super herečka, role jí sedne. Jako celek nefunkční. ()

Goodmen 

všechny recenze uživatele

Určitě se jedná o velmi zajímavý snímek, který si mne dokázal udržet i přes svojí upovídanost. Největším problémem ovšem je, že je vše vysvětlováno moc složitě až jsem se v tom občas ztrácel. Škoda konce, kde jsem čekal trochu působivější zakončení. ()

xpaja 

všechny recenze uživatele

Ústřední myšlenka filmu je zajímavá, ale jinak to bylo celé takové prázdné a nedotažené. Tu prázdnotu film vynahrazuje zdařilou mysteriózní atmosférou, přeskoky mezi paralelními světy a meditativní hudbou. A tím vytváří jakýsi pocit, že děj někam směřuje, že v sobě skrývá něco hlubšího. Ale s blížícím se závěrem se ukáže, že právě to potřebné něco navíc chybí. Dávám --- == 70% == --- . ()

meatball 

všechny recenze uživatele

Těsně po shlédnutí jsem měl neurčitý pocit, že mě někdo celou dobu tahal za nos. K tomu určitě přispěl i závěr, jehož náznak je naservírován někdy kolem dvacáté minuty. S odstupem několika dní to vidím mnohem jasněji, totiž že Tilda Swinton se opravdu nehodí do role femme fatale, autoři zakryli všechny díry v příběhu ponurou atmosférou a nelineárním střihem, kdy ztrácíte pojem o čase i rovině, kterou právě sledujete – to může někomu definovat mysteriózno, mě to způspobuje žaludeční potíže – a celý film čpí na sto honů "coby kdyby" patosem. Razím názor, že fantazie se nedá kritizovat, tahle však není pro mě. ()

whimsy 

všechny recenze uživatele

parádne sci-fi o možnosti prechodov medzi paralelnými svetmi pomocou ľudského mozgu a predstavivosti niekoľkonásobne prekračujúcej limity. a o možnostiach, ktoré sú tu neustále prítomné (dobre, je to triviálna myšlienka, ale veď všetky geniálne veci sú vo svojej podstate jednoduché). aká by bola identita človeka prežívajúceho paralelené životy? navyše s kriminálnou zápletkou, plynúce v pokojnej hudbe a pomalých záberoch. práve takéto sci-fi filmy sú robené pre mňa. ()

Kleinbauer 

všechny recenze uživatele

Děkuji tvůrcům za tak příjemné filmové osvěžení. Nejsem filmový kritik ani znalec, ale po dlouhé době jsme film sledoval se zaujetím, aniž by mi myšlenky utíkaly jinam..., co zítra v práci nebo jestli jsem zaplatil účty. Excelentní výkon Tildy Swinton, skvělá kamera Jonathana Freemana, brilantní střih Susan Shipton a zaujetí pro opravdové herectví Roberta Lepage, který tíhne především k divadelní režii mi zase daly okusit pěkného filmového kumštu. Po těch úporných, nudných plagiátech na druhou, na třetí...,na x tou, vyčpělých deklamacích tupých superhvězd je pro mne Possible Worlds balzám na bolavou duši rozmrzelého filmového diváka. Za pět...., nebo za jedna, jak chcete. ()

BlackWizard 

všechny recenze uživatele

túto tému milujem a film je skvelý,Tilda ako femme fatale najednej strane ne ale na druhej je to zase uveritelne z pohladu pribehu. ()

kisho 

všechny recenze uživatele

Ak nase vedomie zaregistruje za sekundu naraz 10 roznych informacii tak podvedomie ich zaregistruje asi tisic. . . ()

Související novinky

Film Sokolov

Film Sokolov

06.10.2007

Ve dnech 12. - 14. 10. proběhne v Sokolově již 7. ročník festivalu Film Sokolov. Téma letošního ročníku zní - Podraz. V rámci festivalu budete moci v sokolovském Městském domě kultury shlédnout např.… (více)

Reklama

Reklama