Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

  • USA The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Letopisy Narnie vypráví příběh sourozenců Lucinky, Edmunda, Zuzany a Petra, kterým se během hry na schovávanou ve venkovském sídle excentrického profesora podaří pomocí magické skříně dostat do jiného světa. Narnie, v níž se ocitnou, se ukáže být okouzlující a mírumilovnou zemí obydlenou mluvícími zvířaty, skřítky, fauny, kentaury a obry, která je však díky prokletí zlé Bílé čarodějnice Jadisy odsouzena k věčné zimě. Děti se pod vedením vznešeného a tajemného panovníka, lva Aslana, odhodlají mocné čarodějnici postavit. Musí její ledové kouzlo zlomit a tím navždy osvobodit říši. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (860)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Knizku jsem necet a prijit Narnie pred Panem prstenu, mohla to bejt bomba. Jenze Narnie prisla az po naprosto dokonalym Panu prstenu a proto pusobi dost chude. Film ma sice jen neco malo pres dve hodiny, ale i tak by tu rozhodne mohlo bejt vic bitev nez zaverecna, ktera je sice hodne dobra, ale nezachrani to. Hodina a pul predtim je film o ctyrech malejch detech a o predstavovani Narnie. Detsky herci nebyli spatny, ale nejlepsi byl Skandar, takovyhleho parchanta sem dlouho nevidel. Triky taky nejsou nejhorsi a nejlepsi jsou zabery, ktere kopirujou Pana prstenu. Plusem filmu, oproti Panu prstenu jsou rozdilna "monstra", ale nektery bohuzel ani nedostanou prostor. Co se hodne povedlo, je hudba. Pokud bych film hodnotil jako fantasy, tak by to bylo s privrenejma ocima na 3*, ale kdyz budu film brat jako takovou velkorozpoctovou pohadku, tak to na tech 5* bude. Ale jak jinak brat film, kde mluvici bobr dostane brneni a deti dostanou vyzbroj od Santa Clause. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Staré skříně schovávají všemožná tajemství; od smradlavých ponožek až po magické pohádkové světy. A jednu takovou skříň, podle fantazií C. S. Lewise, najdeme v lednu i my za kouzelnými vrátky kinosálů... Po fantastickém úvodu, kdy se naši hrdinové přesouvají z válkou zmítaného Londýna na barvitý venkov, nás čeká první návštěva útrob prastaré almary, kterou při hře na schovávanou objeví nejmladší ze čtyř sourozenců, Lucinka. A čím hlouběji Lucinka kráčí, tím kouzelněji to na diváka působí. Najednou se ocitáme v pohádkově zasněžené říši, kde si žádní silničáři nestěžují na kalamitní situaci a špatné podmínky na cestách. A když se dívenka vydala bílými závoji a dostala se až k osamnělé pouliční svítilně uprostřed bororvého lesa, byl ´sem okouzlen. Toto místo se také stává záchytným bodem celého vyprávění. Lucinka zde poprvé potkává pohádkovou bytost, fauna, který nám osvětlí, s jak zlou situací se se teď obyvatelé Narnie potýkají. Dovídáme se o zlé sněhové královně, která se snaží podrobit si celou říši a zabít každou lidskou bytost, aby zabránila naplnění proroctví. Nálada, jenž nás dosud provázela se ale začne vytrácet, jen co se do Narnie dostanou všichni sourozenci a počnou se rozvíjet jejich osudy. Tady pomalejší tempo úvodu vystřídá rychlá stať, která jakoby se snažila dohnat čas ztracený na začátku. Události následují tak rychle po sobě, až se v nich člověk ztrácí a přestává si je pořádně vychutnávat. Místy se také ozývají dosti hluchá místa a bohužel ani počítačové triky studia ILM nejsou příliš přesvědčivé. Dokonce i závěrečná bitva proti sněhové vládkyni, v níž jsou děti nuceny bojovat, vyzní tak trochu okatě a samoúčelně a bez jediného krvavého chlístance i poněkud vyumělkovaně. Příliš práce si filmaři nedali ani s výrobou kostýmů a brnění, které vyhlíží hodně lacině. Samotná Narnie vypadá vylidněně a bez života. Přesto mou největší výtkou zůstává modré pozadí, tak špatně synchronizované, až je z toho jednomu do pláče. Na druhou stranu, film se může pochlubit úžasnými maskami i celou řadou monumentálních scén, jakou je třeba - mimo již zmíněného úvodu - útěk na zamrzlém vodopádě ze spárů vlčí policie, setkání s "opravdovým" Santou Clausem a Aslanovo ponižující mučení. Tou pravou podstatou Letopisů Narnie je ovšem jejich kouzlo. Kouzlo, které nespočívá ve velkolepých bitvách či špičkových vizuálních efektech, nýbrž kouzlo, které leží na samotném Kamenném stole. To je celá Narnie, tady je její krása. Máte ji přímo pod nosem, jen se trochu zamyslet. A k závěru jen malé upozornění. Vyhněte se, pokud možno, české verzi. Ale už mě, prosím, omluvte. Musím prozkoumat všecny skříně, které doma najdu. Obzvláště ty staré, zaprášené... ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Teď mi asi někdo hodí Camrál na hlavu, případně se po mně ožene Andúrilem, ale mně tohle připadá jako jedna z nejlepších filmových adaptací fantasy knih. Rozhodně netvrdím, že jde o něco jiného než o lehce stravitelnou zábavu s dětskými hrdiny a mluvícími zvířaty, ale myslím, že předlohu C.S. Lewise převádí do filmové řeči bez koktání. Ano, taky bych radši nějakou plnokrevnou fantasy s temným a přebohatým dějem a zachmuřenými hrdiny, ale strávit večer u tohohle neublíží. 3D Aslan nic moc (nemohli sehnat nějakého skvělého cvičeného lva jako do Lovců lvů?), ale Tilda Swintonová září jako polární hvězda nad krajem, kde vládne věčná zima. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Po niekoľkých rokoch som si dala reprízu mojej obľúbenej fantasy, aby som zistila, či bude niečo pravdy na tom, že je to dospelákmi nestráviteľné. Som dospelá a musím zvrátiť mylné predstavy, pretože nemám pocit, že by Narnia zrážala moje dojmy len preto, že mám o pár rokov viac či preto, že je tu dokonalý Pán prsteňov. Nenávidieť Narniu len preto, že je to detské fantasy, je ako nenávidieť romantický film za to, že sa v ňom riešia partnerské vzťahy. Preto si myslím, že by sa tento film nemal hodnotiť v porovnaní s Pánom prsteňov, ale s knižnou adaptáciou, či by film vôbec splnil predstavy autora knižiek, Lewisa. V mojich očiach je Narnia skvelou fantasy rozprávkou, ktorá ma vtiahla do svojho sveta a bolo cítiť, ako si tvorcovia na konečnom vyznení dali záležať. Nádherné prostredie, detsky nevinná atmosféra, podmanivá výprava či triky, nenápadné vsunutie kresťanských symbolov, pekelne úžasná Tilda Swinton, ktorá je tou najlepšou ľadovou kráľovnou na svete... a najmä nebesky povznášajúca hudba Gregsona-Williamsa, ktorá ani len nebola nominovaná na Oscara! Nechápem tú trápnu davovú nespokojnosť. Keby natočili Nekonečný príbeh namiesto Narnie v súčasnosti, rovnako by bol nenávidený len preto, že je detský a že tu bol už predtým Pán prsteňov. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Tak abych pravdu řekla ,docela se mi to líbilo rozhodně více než dvojka. Hned jako první musím zdůraznit překrásnou hudbu Harry Gregsona Williamse která se stala jednou z mích nejoblíbenějších sountracků a úžasně démonická je zde Tilda Swinton coby královna Jadis.Je to milá fantasy pohádka ale s velice chatrným dějem (knihy jsem nečetla) ovšem s fantasy typu Harry Potter se to v žádném případě nemůže rovnat. Chtěla jsem původně dát tři hvězdičky ale když vidím jaké to má slabé hodnocení tak přihodím, slabší čtyři. ()

Galerie (242)

Zajímavosti (49)

  • Na straně dobra bojovalo celkem 28 ras, za zlo jen 19. (AngelusCZ)
  • Film se částečně natáčel v Česku. Režisér Adamson brouzdal na internetu a hledal vhodné lokality pro film, když narazil na České Švýcarsko a byl jím naprosto okouzlen. Když zjistil, že se zde točilo jen pár německých pohádek, nemohl uvěřit, že tohle místo ještě nikdo pořádně nevyužil. Jednou z výhod natáčení u nás byl pravý sníh, ve všech ostatních scénách je sníh umělý. (HappySmile)
  • První díl "Letopisů Narnie" ("Čarodějův synovec") vyšel v roce 1955, až jako šestý z celé heptalogie. Lewis nepsal příběhy v pořadí, do jakého byly později uspořádány. První knihou, která spatřila světlo světa, je právě "Lev, čarodějnice a skříň" - bylo to v roce 1950. (Arrietty)

Související novinky

Mattel chystá hromadu projektů

Mattel chystá hromadu projektů

27.07.2023

Vzhledem k fenomenálnímu úspěchu Barbie v kinech asi nikoho nepřekvapí, nebo by alespoň v dnešní době nemělo, že už si mateřská společnost Mattel vysnila celou řadu dalších filmů. Ano, jen pár dní… (více)

Režisérka Barbie chystá Narnii

Režisérka Barbie chystá Narnii

04.07.2023

Tak se zdá, že režisérka Greta Gerwig (Malé ženy) hodlá vyměnit kariérní dráhu oceňované indie filmařky a v budoucnu se natrvalo přesunout ke tvorbě velkých studiových filmů. A vzhledem k tržebním… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Netflix chystá novou Narnii

Netflix chystá novou Narnii

04.10.2018

Letopisy Narnie už se jednoho filmového zpracování dočkaly v podobě ne příliš úspěšné trilogie. Milovanou fantasy spisovatele C. S. Lewise nicméně nyní čekají nové adaptace, které chystá streamovací… (více)

Reklama

Reklama