Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I do dětských příběhů pronikala ideologie: začátky násilné kolektivizace na vesnici jsou nahlíženy očima malého kluka. Protože je to syn čestného a uvážlivého komunistického funkcionáře, nebude o uvědomělý náhled nouze, byť je mírně zlehčován občas ztřeštěnými nápady. Dětská kamarádství či dokonce lásky však narážejí na konflikty vzrušené doby, zvláště když nejlepší přátelé hlavního hrdiny pocházejí z rodin třídních nepřátel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

slovacke 

všechny recenze uživatele

Film odehrávající se v komplikované době kolem roku 1948 je parafrází na milostný příběh Romea a Julie. Velmi objektivně se snaží zachytit ovlivňování světa dětí politickou situací, kterou vytváří jejich rodičové. Solidní výkony dětských herců (první filmová role Lucie Benešové) i jejich zkušenějších "spoluhráčů" (výborní Oldřich Navrátil a Jan Vlasák). Jako bonus pak malebná příroda v okolí Nezabudic. I po letech zajímavá podívaná, která byla, myslím neprávem, po listopadu 89' zařazena mezi prokomunistické snímky - přitom jsem přesvědčen, že o pár let dřív by přes tehdy tvrdší komunistickou cenzuru neprošel. ()

pirduch 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si na tento film a vím, že se mi líbil, a že jsem si v tu dobu chvílema říkal:jak to mohli komanči pustit? Vždyť si to z nich dělá srandu, vždyť je to vlastně trochu zesměšňuje.. Netuším, nakolik to byl účel a nakolik jen můj dojem, a jelikož už jsem se dost dlouho marně pokoušel si ten film někde sehnat,ani nemohu posoudit,jak na mne zapůsobí v této době...Bohužel ()

Reklama

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

Už i v době vzniku (dvě léta před něžnou revouci) snímek působil křečovitě a snad ani samotní tvůrci nevěřili těm ideologickým agitačním hláškam, kterýma je film skrz naskrz protkán (mám silné podezření, že to možná chvílemi brali již jako recesi, jako poukázaní na neduhy společnosti, kterých si byl 'občan' a 'soudruh' osmdesátych let dobře vědom; je zapotřebí si uvědomit, že v té době již běžela naplno perestrojka a slovo glasnost bylo skloňováno ve všech pádech). Oceňuji ale výkony dětských herců a themu první lásky, která byla pojata velice nekonvenčně a dílo osvěžila. ()

sator 

všechny recenze uživatele

No komunisti v obci jsou vykresleni jako idioti a buržoazie jako pohodáři tak nevím :-) Od schůze pionýrů se film začíná otáčet ke kolaboraci---Když to shrnu, tak na rok 1987 se přes spousty kritického jedná spíše o prorežimní úlitbu. Jako snímek o první dětské lásce no nevím... Píseň v úvodu a v závěru filmu je "Proč se tě máma dál už neptá" hudbu zkomponoval Martin Kratochvíl a text písně napsal Josef Novotný (*13.04.1944) zpívá Lucie Bílá a Jiří Vondráček. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Já nechápu, proč Vojtěch Vacke, který psal celkem vydařený scénáře pro dospívající mládež, měl v roce 1987, když už bylo v otázce komoušství každýmu lecos u prdele potřebu natočit tenhle politicky zabarvenej cákanec a vrazit ho do dětskýho světa ? Třináctiletý děti ve svým slovníku rozhodně nemaj (kolektivizace, buržoaisti, družstvo, předseda výboru, atd. ) na druhou stranu tohle bylo tak komoušský až to na mě místy působilo jako antikomoušský a přiznám se že fakt nevim co tím chtěl basník říci. Jenže ať tak nebo onak, ať už dřívejší komunismus a nebo dnešní diktát konzumu a materialismu do děstkýho světa nepatří a na to jsem poměrně citlivej, takže nemůžu jinak než zaodpadkovat a parodoxně mě zůstává v tomhle filmu hezký to, co bylo krásný za komunistů a je krásný i za nekomunistů, tedy příroda v podání Berounky, (milovníci Oty Pavla si zde přijdou na svý, protože uvidí populární přívoz kde má Ota Pavel dneska muzeum a kde se mimo jiné točila i Smrt krásných srnců, Skryje a další nádherné exteriréy Berounky ajejího okolí ) a ženský v podání Lucky Benešové, tady byla ještě holka, ale já tehdy byl ještě kluk čili v pohodě, dneska je to ženská a ja už taky nejsem kluk čili pořád v pohodě. Jo dokud se člověk bude moct toulat v okolí Berounky a těšit se ze společnosti žen, tak mě může nějaká politika políbit prdel a není potřeba jí do toho zatahovat, váženej pane Vacke, ať už jste to myslel komoušsky nebo antikomoušsky. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (8)

  • Jako vozy ke stěhování byly použity Praga RN/RND z let 1933/1955 a Škoda 150 – nákladní automobil vyráběný automobilkou ASAP Mladá Boleslav mezi lety 1939–1942. (sator)

Reklama

Reklama