Jean-Marc aneb Život v manželství
Vie conjugale (Jean Marc), La
Francie / Itálie / Západní Německo, 1963, 112 min
André CayatteObsah
V první části filmu Francoise, aneb Život v manželství odvyprávěla mladá žena, Marie-José Natová, "svůj" příběh svého manželství, tak, jak ho viděla a prožívala ona. Nyní máme možnost vidět druhou stranu mince tohoto vztahu. Jean-Marc vypráví jednotlivé klíčové situace ze svého pohledu, tak, jak je viděl a prožíval jako milující a žárlivý manžel. Samozřejmě vnímá zcela jinak ambice a flirty své manželky, které ona považovala za zcela nevinné. A je nad slunce jasné, že každý viní z rozpadu jejich vztahu právě toho druhého.
Film o dvou částech, kde začátek, průběh a konec jednoho manželství vypráví postupně každý z manželů, natočil André Cayatte v roce 1963 a dodnes neztratil nic ze své působivosti a dokáže zaujmout i po čtyřiceti letech. Vždyť téma manželství a dvojí pohled na situace, konflikty a řešení je problém starý jako tato instituce. (oficiální text distributora)
Radko
Druhá časť dvojdielnej série o jednom manželstve raz z pohľadu ženy a druhýkrát z pohľadu muža trošíčku stráca dych za prvou časťou, možno preto, že ženský pohľad na vec mi bol v tomto prípade sympatickejší. V každom prípade je však výsledkom zaujímava konfrontačná štúdia, ako vnímajú ten istý vzťah jeho obaja tvorcovia. Zo zhliadnutého som mal pocit, že na obidvoch stranách prevládal príklon k vonkajškovým osobám a vzťahom ale neostalo miesto na samotnú komunikáciu medzi partnermi a to vždy vedie k odcudzeniu.(26.7.2004)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 (český okruh) = 4.7.1985, réžia českého znenia = (ČST Brno) (17.2.2011)(17.2.2011)
5150
André Cayatte natočil příběh nejprve pohledem ženy (FRANCOISE ...), ale mě se líbil daleko více příběh z pohledu muže... stopáž pouze 95 min.(5.10.2006)
Jiří K.
Jsem unešen tímto dílem, to je přesně má krevní skupina! JE TO REALITA. Sám vím o čem to je - něco podobného jsem zažil se svou poslední známostí. Nepatetické vyprávění muže o rozpolcenosti a rozhodování, zda dát přednost honosnému životu v pařížské smetánce vedle své mladé atraktivní ženy s nervy napnutými a odhánějící jejich nápadníky, před klidnou ušlechtilejší práci pro ardénskou mládež...bez manželky. Pro zlé jazyky: Dopadl jsem skoro stejně.(28.7.2004)
e(l)a
Sám o sobě hezký, však ničím zvláštní film. Nicméně společně s prvním dílem tvoří výjimečné dílo. Je zvláštní pozorovat stejný příběh různýma očima. Někdy nám téměř přijde, že sledujeme úplně jinou dějovou linii - jak moc se někdy může lišit náš pohled od pohledu našich nejbližších... Je skutečně vina pouze na jedné straně? Nebo jde mnohdy jen o řadu nedorozumění, za která nikdo nemůže? A jak se s určitou situací vypořádává žena? Jak muž? Je to zvláštní takto sledovat stejné situace z ženského a mužského pohledu.(3.4.2009)