Alej zatracení

USA, 1977, 91 min

Jack Smight

Rozpočet $17miliónov(20.5.2009)

• dobytek

POZOR !!! komentář obsahuje spoilery !!! I když ten film je taková kundovina, že je to asi fuck...Mam rád post-apokalyptický filmy, ale tohle fakt nestálo za nic. Ten film si už moc nepamatuju, ale jestli se nepletu, tak na začátku se díky výbuchu atomovejch bomb během války nějak vychýlí zemská osa, což způsobí, že všude je poušť, různý zmutovaný zvířata a celkově to vypadá asi jako v Šílenym Maxovi 2. V průběhu celýho filmu pak několik postav jezdí touto krajinou v podivnym vozidle, občas se k nim přidá něko další, občas někdo zemře, ale celkem nic zajímavýho se neděje. Na konci filmu se zemská osa vrátí do původní polohy (mam pocit, že se to stalo jen tak samo od sebe) a tim film končí. Na celym filmu bylo zajímavý snad akorát to vozidlo Landmaster.(2.5.2006)

• choze

Nuda jako trám. Nenechte se zlákat tím parádním transportérem.(9.1.2003)

za efekty a vraždící švábi(5.10.2011)

• D.Moore

Tohle post-apo má skvělý úvod, v němž vidíme rozpoutání nukleární války, parádní Goldsmithovu hudbu (kvůli níž jsem se vlastně na Alej zatracení díval) a pak jednu dvě zajímavé scény, které stojí za pozornost. Většinu zbylého času ale nudí, a to hodně. Filmu ovšem dost ubralo i české znění (obzvlášť scéna, kdy si hrdinové začnou zpívat), které jsem si zařadil mezi nejohavnější dabingové počiny všech dob, a televizní ořez. Je možné, že originál obraz a zvuk s titulky bych ohodnotil lépe. Takhle to jsou dvě podprůměrné hvězdy.(5.10.2011)

Hlavní roli obsadil nám dobře známý "airwolfák", hudbu složil skvělý Jerry Goldsmith a příběh sepsán zajímavě, leč snímek splňuje hluboce průměr..!(7.8.2009)

Transporter opravdu skvělý. A celkově jsem byl spokojený. 65%(11.4.2011)

• YURAyura

1/10 Zacatek me docela zaskocil - ten film mel celkem ambice, ktere ale vzaly za sve se zbytkem civilizace - chudaci amici sejmuli jenom 40% {ruskych} raket - tomu rikam kritika do vlastnich rad. Ani transporter omotoany gumou nebo radskorpioni ci ghulove nebyli kuul ;[[ Fallout zkratka vypada jinak a nekonci happyendem - bleee - sem cekal, ze na konci ccesty je nekdo zmasi - ne tak krute jako svabi ;]] ale jistym zpusobem hodne huste. A chybeli tam mutanti - aspon, ze navsteva kasina se konala, ale ruku na srdce - za ty vety pronasene pred kamerou by se nemuslela stydet ani komunisticka chvlika poesie. Misty to optavdu nemelo hlavu ani patu...(15.11.2011)

Poctivé béčko ze sedmdesátých let se vším co k němu patří. Úžasná zábava pro milovníky tohoto žánru a zároveň noční můra pro intelektuálské blbky.(4.3.2009)

• Hennesy

Tento film si pamatám (resp. nepamatám) z mladosti asi ako väčšina z nás. Požičal som si to na VHS v čase, keď boli ešte kazety najväčšia frajerina a pozreral som to na 4-hlavovom videu:):) Bolo tam veľa švábov, rádioaktívne škorpióny, nikde nikto...iba parta ľudí v transportéri, ktorý som sa odvtedy márne pokúšal postaviť z LEGA:):) Už vtedy som mal z toho divný pocit a viem, že keby som si ten film pozrel teraz, tak lepšie hodnotenie iste nedám. Ale keď som to tu zbadal, tak dávam jednu hviezdičku pre krásne spomienky na moje začiatky, kedy som si ešte vyberal filmy podľa obalu:D(24.3.2009)

Priemer v žánri post-apokalyptických sci-fi.(11.4.2011)

• pend

Béčko podle známé knihy, ale s tou film neporovnávejte. V hlavní roli J.M.Vincent, kterého asi budete znát jako pilota Airwolfa.(7.1.2007)

• mosnak

Mnozí mi říkali; "...mysli to na,že ten film je fakt starý a že na efekty nemůžeš koukat!" "OK"; řekl jsem si. Takže když odstraním efekty,které opravdu byly katastrofální - vyšel mi stejně odpad jako prase! Dementní česk dabing, ještě horší scénář, hrůzné výkony herců atd. Mohl napsat vše co mě při tomto filmu nepříjemně překvapilo,ale to bych tu musel sedět asi ještě hodinu. Truck byl dobrej,ale ty kecy..."byl navržen tak aby - mohl plavat, mohl se zahrabat, mohl fungovat bez kol, opravit se dá lehce....atd". Prostě dokonalý vůz! 0%(19.10.2011)

Pokud nepočítám jadernou válku a Landmaster, tak toho film nemá s knižní předlohou mnoho společného. Jde spíš o takové postapokalyptické roadmovie. Na Damnation Alley je hodně znát rozpočet i to, že je produktem konce osmdesátých let. Ať už jde o použité efekty nebo pro mě celkem úsměvný a průhledný rasový podtext. - Černoch je sice nejlepším kámošem hlavního hrdiny, ale šéfovi se s ním v Landmasteru jet nechce. Celou cestu to pěkně schytává a o jeho konci radši pomlčím. Film možná není pro kinematografi bůhvíjaký přínos, ale rezolutně nesouhlasím s hodnocením typu - odpad! a *! Taková hodnocení snad můžou vypadnout jen z lidí, kteří jsou odkojeni Hollywoodskými trháky. Damnation Alley je místy trochu přehalucinovaná, ale jak si autoři speciálních efektů pohráli s oblohou se mi vyloženě líbilo a film jsem si po většinu času celkem užíval. Zfilmovaná Damnation Alley zřejmě ovlivnila i tvůrce kultovního Falloutu (viz. nezapomenutelní radioškorpióni :-) a možná i Kulhánkovu knihu Cesta krve, ve které autor dovedl pojem Landmaster do naprosté dokonalosti. Jinak se celkem divím, že dobytci, kteří komentují filmy stylem "I když ten film je taková kundovina, že je to asi fuck..." tady vůbec mají právo psát komenty.(20.11.2011)

(VHS) nostalgické pocity z tohoto post-apokalyptického B cultu se nedají slovy ani vylíčit(22.1.2008)

chozeodpad! Nuda jako trám. Nenechte se zlákat tím parádním transportérem.(9.1.2003) - CHLAPČE, TY JSI NA 100% NEZAŽIL SOCIALISTICKOU TELEVIZI !! Ty totiž nevíš, co je to nuda !!!(30.1.2012)

• Giskard

Po jaderné válce je na Zemi pustina. Přes ni se ve speciálně skonstruovaném vozidle vydává skupinka (bývalých) vojáků a po cestě naráží na klasické propriety postapo filmů - zmutované obří škorpiony, lidožravé šváby, násilnické rednecky atd. Film má kvalitní hudbu, ucházející herce a zajímavé vozidlo, jenže naprosto debilní scénář který jej sráží až na samé dno.(30.10.2010)

• Luluk

Pěkná blbost.Jednu hvězdičku dávám jen za masožravé šváby.Ti mě opravdu pobavili.(5.10.2011)

• MJI

Fakt nostalgie. Málem jsem dal 3*.(5.10.2011)

• Grid

Tak jsem se na to musel podívat z nostalgie, kdy jsem to viděl jako malý kluk. Byl to nezapomenutelný film, především, jak ohlodaly černochovi kosti švábi. Jedno vám ale řeknu, nikdy se nedívejte na filmy z dětství. Je mnohem hezčí se je pamatovat tak jak byly. Za nostalgii **.(16.5.2012)