Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Jóóó, zrádná kulébrová poezie v permanentně zahuleným doupěti, kde smrdí chlast a v poledne to tam vypadá úplně stejně jako v deset večer. A uprostřed toho náladovej frajer, co má rád kulec i prachy, ale ze všeho nejvíc pocit být nejlepší. V jednu chvíli mu fandíte jak o život a za pár minut si říkáte, proč to ten vůl sakra dělá. Když tuhle roli správně obsadíte, můžete kolem toho zvláštního týpka postavit setsakra dobrý film. A Paul Newman tyhle ambivalentní persony uměl vskutku precizně. Ta sladká tečka na konci pak doslova hořkne na jazyku, když si člověk uvědomí, kolik toho musel tenhle nevyzpytatelný "Král tága" ztratit, aby nakonec našel sám sebe. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Mladý Paul Newman ve své další nezapomenutelné roli biliárového hráče Eddiho Felsena. Ve filmu, ale samozřejmě nejde v první řadě o kulečník..... Robert Rossen nás provádí cestou hráče, který se dokáže změnit tak, že se z něj stane neporazitelný a jeho největší rival si proti němu v závěrečné hře ani neškrtne. Velmi působivý příběh, který dokáže diváka strhnout i po 45 letech. Paul Newman si o čtvrtstoletí déle zahrál po boku Toma Cruise ve volném pokračování Barva peněz, kterou zrežíroval Martin Scorsese. Jeden u nejlepších snímků z oblasti sportu. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Život je jako bonboniéra… a taky jako jiné slovo na „b“ – biliár. Někdy máte věc pevně ve svých rukou, ale stačí jeden špatný šťouch a z aktivního hráče se stáváte bezmocným pozorovatelem. Vaše (ne)štěstí je rázem v cizích rukou. Občas nezbývá, než se naučit jinou hru. Nebo jinak hrát. Hazardní hráč se po svižné, i když přes půl hodiny dlouhé hře mění v táhlé psychologické drama. Ze změny tempa i celkové nálady je zřejmé, že Eddie těžce narazil. Jeho nehorázně vysoké sebevědomí spadlo na úroveň sebepodceňující se Sarah. Díky prohře ve hře zabodoval v milostném vztahu. Neznamená to pro něj, že by již víckrát nevzal tágo do ruky, naopak – získal novou motivaci. Excelentní Paul Newman mi stylem herectví připomněl Marlona Branda o deset let dříve v Tramvaji do stanice Touha (method acting v plné parádě). Zásadní rozdíl tkví v povahách jejich postav. Eddie není beznadějný hajzl, jenom tulák, který se zastavil na místě. Žil pro výhru, ale teď schytává jednu ránu za druhou. Buď se naučí snášet porážku, nebo bude navěky poraženým. Jeho počínání je místy filmově nevěrohodné, ale gró věci díky němu v závěru každého praští mezi oči. O změně, o tom, kdo je vítěz a kdo poražený, není pochyb. K nesmrtelnosti této černobílé klasiky svým barvitým výkonem přispěl také George C. Scott, z něhož vyzařuje stejná arogance jako z generála Turgidsona v Dr. Divnoláskovi, ale pod slupkou ze silných slov tentokrát tušíte slabošské jádro. Minimem akce a maximem dialogů dává Hazardní hráč jasně najevo, že je hereckým filmem. Proto mne překvapuje, jaké oblibě se dodnes těší. Největší dozajista ne mezi těmi, kdo slepě holdují hazardu, ale těmi, kdo mají biliár rádi, protože stejně jako Eddie pochopili. 75% Zajímavý komentář: Shaqualyck ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Ani nemusím byť odporkyňou profesionálnych hráčov s náramne veľkým egom či hráčskych stolov kdesi v zapadnutej krčme, aby som si priznala, že napriek skvelému hereckému výkonu Paula Newmana, je Hustler príšerne rozťahaný, nudný a obsahovo - keby bol spracovaný ostrejšie - nezaujímavý. Potrpím si na ,,pomalé filmy", no niektoré sú vyslovene tak rozvláčne a otravnou kamerou uspávajúce, že ma nepresvedčí ani pre mňa nepochopiteľné umiestnenie v IMDB TOP250. Herecké koncerty do nebies vychvaľované, nemôžu pokryť celý film. Tento je jedným z nich. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Paul Newman vo Farbe peňazí nebol obsadený len tak z náhody, ale k biliardovej téme ako vidno sa po rokoch vrátil, aj keď v opačnej úlohe. Opäť nejde o typicky športovú tému, ale o hazard a s tým spojené náležitosti, ktoré sú vo filme dobre spracované - alkoholizmus, vytesnenie na okraj spoločnosti, socky, podvod či ľudia, čo to zneužívajú. Dvojka Newman-Scott pracuje kvalitne a tak aj občasné hluchšie momenty či pomalšie tempo idú ľahšie prekusnúť. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Film se natáčel na Manhattanu - použili autobusové nádraží, nějaká doupata na Osmé Avenue a především Amesovu kulečníkovou akademii na Západní čtyřicáté čtvrté. [Zdroj: Shawn Levy - Paul Newman] (Pavlínka9)
  • Roli Sarah měla hrát Kim Novak. (Kulmon)
  • Režisér Robert Rossen bol v mladosti biliardový hráč. Napísal dokonca aj hru s názvom Corner Pocket, ktorá však nebola úspešná. (Georgei)

Reklama

Reklama