Jestliže je úterý, musíme být v Belgii

If It's Tuesday, This Must Be Belgium

Dobrodružný / Komedie / Romantický

USA, 1969, 105 min

Mel Stuart

Příjemná komedie o Američanech co chtějí projet celou Evropu za 14 dní. Nejlepší je ale název, zvláště pokud jste na poznávacím zájezdě v okolí Beneluxu. To opravdu chvílemi netušíte, v které z těch pěti zemí zrovna jste.(15.4.2003)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $6,000,000Tržby Celosvetovo $-(9.8.2009)

Pro mě jedna z geniálních komedií, které snad nikdy nezestárnou. Krásný suchý humor mě dostává do kolen i po x-tém sledování. Jde tu o naprosto odlišný druh humoru než má National Lampoon a Evropská dovolená (Příběh o velkém počtu zemí během krátké doby). Jestliže je úterý však vede na celé čáře.(1.12.2005)

Je to jako rozkošné puzzle, které jste si zakoupili, přestože neradi skládáte, ale které před vašima očima někdo jiný, velmi precizně kousek po kousku sestavuje, a vy radostí tleskáte, jak to do sebe báječně zapadá. Roztomilá romantická komedie, skvěle sestříhaná, s naprosto přirozeně plynoucím časem a hereckými výkony. Všechna ta evropská centra vtipně glosovaná „našimi“ turisty, organizovanými sympatickým sukničkářem Ianem McShanem, který vytrvale balí krásnou Suzanne Pleshette. (Taky jste mu celou dobu fandili?) Viděno v originále, ale zdá se že český dabing pro TV Prima (1997) je taky velmi dobrý.(21.12.2011)

Vtipná komedie, díky které nám soudruzi, kteří tenkrát film povololi promítat v československých kinech, umožnili aspoň během 105 minut navštívit a poznat trochu Evropu! Jako "průvodci" se blýskly herecké hvězdy známé i méně známé tehdejší doby! Velice příjemná cesta!(4.8.2008)

• danecek24

27. Zlatý Glóbus za rok 1969 - nominace (1) - Nejlepší scénář - David Shaw(7.1.2009)

Naprosto luxusní podívaná s plejádou známých i méně známých herců. V jedné malé roličce se v podobě ševce (skoro na konci filmu) blýsknul i slavný režisér V.de Sica.(12.8.2004)

Lehce bláznivá komedie o výletu partičky Američanů v Evropě a milostných trablích jejich řidiče.. vybavuju si krásnou průvodní melodii..(3.1.2007)

• patrikus

Místy trochu kýčovitá, ale filmařsky poměrně zručná komedie o cestování po Evropě. Hezká původní píseň. Byť nemám rád americké filmy, na tohle jsem se musel podívat, už kvůli tomu názvu...(16.11.2011)