Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byl považován za nejlepšího polního velitele na straně západních spojenců a brilantního taktika mobilní války. Přestože se dožil velkolepého konce 2. světové války, svobodných časů si neužil. V prosinci 1945 zemřel na následky tragické automobilové nehody na předměstí Manheimu. Předtím se však stačil stát nesmrtelným hrdinou 3. americké armády, která mimo jiné osvobodila také západ a jihozápad Čech, včetně města Plzně a Chebu. Rozmáchlé filmové vyprávění se však soustředí především na povahové rysy a soukromí tohoto velkého válečníka. Patton měl pověst ryzího a urputného velitele a bylo mu přezdíváno „Stará krev a odvaha“ nebo též „Krev a bláto“. Jeho velkou nevýhodou byla prudká povaha. Měl několik incidentů při návštěvě polních nemocnic, kdy zuřivě napadal „simulanty“. Přesto tváří v tvář smrti mohl bilancovat svůj život jako nadmíru úspěšný a navždy spjatý s vítězstvím v obou světových válkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem televizní epilog nezapomenutelného filmu, dostal jsem mnohem víc. Plnohodnotný snímek, který si užijete, i když Pattona (tím myslím onen film) neznáte. Skvělou podívanou zaručuje bravurní George C. Scott, jenž se k roli očividně vrátil s velkou chutí, a scénář, který stejně jako u prvního filmu vychází z knihy Ladislase Faraga. Děj se odehrává po válce, sledujeme Pattona spravujícího Bavorsko, odmítajícího denacizaci Německa a dohadujícího se s Ikem, Pattona převeleného... A konečně Pattona raněného a umírajícího. Velmi lidsky a dojemně umírajícího, s citlivými flashbacky do jeho mládí, vzpomínkami na rodinu... Zpočátku jsou Poslední dny generála Pattona spíše politické, v druhé polovině (zhruba poté, co generál na narozeninovém večírku zazpívá šlágr o Lilly z Piccadilly) už je to dojemné lidské drama o nezlomném a navzdory okolnostem i nezlomeném muži. TV formátu se nelekejte, na stopáž nehleďte. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Úplne niečo iné ako prvý film. Tentoraz žiadna vojna a bojové scéne. V prvej polovici sa dočkáme hlavne politiky a toho jak v nej Patton príliš chodiť nevedel (aj keď už vtedy tušil, že Ruskí komunisti sú parchanti), tak sa dočkal odstavenia na vedľajšiu koľaj. No a v druhej polovici smutne sledujeme ako chradne po tej osudnej nehode, ktorá ho paralyzovala. Do toho sledujeme flashbacky z jeho mladosti, ktoré ho majú viac poľudštiť. Za mňa je to kvalitatívne na rovnakej úrovni ako prvý film, aj keď štýlom úplne iný. Rozhodne sa to ale oplatí vidieť, ak vás bavil predošlý film. 6/10. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Film stojí hlavne na charizmatickom, aj keď už postaršom Scottovi, ktorý si rolu najznámejšieho generála americkej armády zopakoval po 17 rokoch. Televízne spracovanie a chudobnejšiu výpravu nezaprie. A napriek tomu, že ide viacmenej iba o konverzačnú drámu, ide o celkom solídne dielo dotvárajúce život slávneho generála, ktorý mal s Rusákmi teda sakramentskú pravdu. Záver, v ktorom sa čaká na smrť, má svoju silu, aj keď je oproti skutočným udalostiam dosť dramatizovaný. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Televizní pokračování slavného filmu Patton. Scott se po deseti letech vrátil do své role a je v ní stejně dobrý jako před lety. Ostatní herci jsou čistě televizní, z nichž poznávám pouze Hamiltona, který hrál třeba v Čelistech. Snímek je snad první svého druhu, co jsem já viděl, neboť filmy z poválečného období se moc netočí. Stejně jako v předchozím filmu je i tady tak trochu cítit ta americká propaganda a povyšování se nad spojence (tím myslím všechny). Jedno ale filmu nelze upřít. Patton zde umírá polovinu filmu. A přesto jsem s ním celou dobu cítil a naivně doufal, že se uzdraví. Tohle se stává v malokterých filmech, protože vždy, když nějaká postava ve filmu na kameru umírá polovinu filmu (Vojna a mír), tak většinou jí už po nějaké té půlhodině přeju smrt. Tady se to nestalo a to je hlavní úspěch tohoto filmu, že dokázal u mě vzbudit starost o nemocného Pattona. Jinak je tu jeden velký zápor. 146 minut? Opravdu se musíme dívat na Pattona po válce (snícího, spícího, oslavujícího) 146 minut? Kdyby to trvalo tak hodinu a půl, byl by to hodně dobrý snímek. Takhle je to v celku skoro nekoukatelné. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších tankových velitelů ve druhé sv. válce, ale jinak tvdrdohlavý mezek, který na svoji tvrdost nakonec doplatil a naprosto zbytečně předčasně zemřel. Po celkem obyčejné dopravní nehodě se jako tvrďák odmítl nechat pořádně vyšetřit lékaři, natož aby se nechal hospitalizovat, dokud ještě byl čas. A tím skončil svoji životní pouť. ()

Zajímavosti (2)

  • Bavorsko se točilo v Harlaxton Manor v Lincolnshire ve Velké Británii. (sator)

Reklama

Reklama