Reklama

Reklama

Když se tu potulovali dinosauři

(TV film)
  • USA When Dinosaurs Roamed America (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Prostřednictvím špičkové počítačové animace vás zavedeme do doby před 150 miliony let. Odstraníme novodobá města a ukážeme si, jak Země vypadala, když po ní chodili dinosauři. (Animal Planet)

Zajímavosti (2)

  • Dokument se natáčel na těchto lokacích: Buddies Nursey, Inc.; Bureau of Land Managment, Nové Mexiko, Soccoro Field Office; Caviahue Copahue, Neuquen, Argentina; Cradle Mountain Lake St. Clair National Park, Tasmánie, Austrálie; Dinosaur National Monument, Vernal, Utah; Dismals Canyon, Phil Campbell, Alabama; Pepper Ranch, Immokalee, Florida; Reading Public Museum; Royal Tyrell Museum, Drumheller, Alberta, Kanada; The Wildlife Waystation. (Marasuchus17)
  • Mezi vědeckými konzultanty dokumentu byl také americký paleontolog Thomas R. Holtz – odborník na tyrannosauridní teropody, který je tvůrcem hypotézy o východoasijském původu slavného rodu Tyrannosaurus a jeho výskytu na území Laramidie (pevninského bloku tvořeného v období pozdní křídy současnou západní částí Severní Ameriky) jako invazní druh. Tento vědec se také zasloužil např. o popis čínského raně křídového carcharodontosaurida rodu Kelmayisaurus, o pojmenování středně jurského německého megalosaurida druhu Wiehenvenator albati (dříve známého jako „obluda z Mindenu“) nebo o popis obřího pozdně křídového ornitomimida z Mongolska druhu Deinocheirus mirificus. Je též zastáncem hypotézy o evolučním úspěchu „neptačích“ dinosaurů pokračujícího hluboko do éry kenozoika za předpokladu, že by neproběhlo vymírání na hranici K-Pg. Je zároveň i autorem knihy „Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages“ z r. 2007. Jako vědecký konzultant byl u filmu i paleontolog Jack R. Horner, který se proslavil jako odborný konzultant již u Spielbergova přelomového filmu Jurský park (1993). Horner je známý především z hlediska přínosu v oblasti etologie dinosaurů, a to díky objevu severoamerického pozdně křídového hadrosaurida rodu Maiasaura a jeho hnízdním a společenském způsobu života. Je též autorem publikace „The Complete T. Rex“ z r. 1993. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama