Reklama

Reklama

Druhá světová válka 6: Začátek války v Americe

  • Česko Začátek války v Americe (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V šestém díle tohoto dokumentu je shrnuta historie USA, jejich cesta ke svobodnému a nezávislému státu. Vše bylo velmi emotivně zpracováno tak, aby každý americký občan přijal za vlastní myšlenku, že je nezbytné nasadit vlastní vojska do oblastí pokrývajících sedm osmin světa. Muži všech povolání, různých vzdělání a životních úrovní bojovali za svobodu, přestože Američané měli zpočátku úmysl nevměšovat se do událostí hýbajících Evropou, Afrikou a Asií. Začala fungovat dohoda o půjčce a pronájmu, produkty z amerických továren proudily do Velké Británie, Afriky, Číny a Ruska. A po té co 7. prosince 1941 napadli Japonci americké základny v Tichomoří, Spojené státy a Japonsko vstoupily do války. Nastala další z rozhodujících etap války. Cílem informačních filmů objednaných ministerstvem války USA, natočených v letech 1939 až 1945, bylo objasnit americké veřejnosti, proč jsou do bojů v Evropě a Asii posílány vojenské jednotky USA. Formou detailně propracované animované stopáže filmy vysvětlují válečnou taktiku a spojitosti. Na filmech je čitelný otisk kalifornských studií Walta Disneyho, která celou zakázku održela. Americké ministerstvo války najalo pro natočení filmů režiséra Franka Capru, který jednoduchým a pochopitelným způsobem dokázal vysvětlit podstatu ideologie, mechanismy a cíle agresorů - Německa, Itálie a Japonska. Přístup agresorů staví do kontrastu s americkými hodnotami a tímto způsobem vytváří dva světy, z nichž pouze jeden má šanci přežít ... "svobodný svět - náš svět". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o druhé světové je už tolik, že se pro jejich inflaci už snad ani nedají sledovat. Tenhle komplex je však opravdu mimořádný. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poslední, sedmý (o šestý kus se distributor zřejmě nezajímal), díl z informativních filmů propagandistické dokumentaristiky amerického ministerstva války Proč bojujeme nese název "Válka přichází do Ameriky", a právě v něm Capra dosáhl svého tvůrčího vrcholu v oblasti propagačního filmu. Pečlivě uhlazené a uvědoměle vlastenecké předložení postoje demokraticky svobodného lidu zdůrazňuje význam a výraz listiny práv Spokojených států amerických, taktně zamlčuje občanskou válku a pyšní se zde pouze záslužnými hrdinskými kousky. Vyzdvihuje mírumilovnost, vynalézavost, zásadovou houževnatost a přizpůsobivou odhodlanost různorodé směsice amerického národa, který si může užívat všech těch zasloužených norem výdobytků kapitalistického ráje na zemi. Nepovšimnuta nemůže zůstat záškodnická a špionážní činnost germánské páté kolony, byť hlavní příčinou národní úzkosti je mohutné nabobtnání konkurenční světové mocnosti. Stěžejním rysem filmu je pokrytectví, sice se moudře maskuje bonmoty a rázným tónem mluvy, ale i tak prosakuje z každého proneseného slova. A byť jsou Američané bystrým národem, je vždy na místě opakování a rekapitulace: rok 1931 Mandžusko, rok 1935 Etiopie, rok 1937 Čína, rok 1938 Rakousko a Sudety, rok 1939 Československo, právem opomíjená Albánie a Polsko, rok 1940 má Dánsko, Norsko, Nizozemsko, Belgii, Francii, Británii a Řecko, rok 1941 Jugoslávie, Sovětský svaz, Indočína a zbabělost japonského zákeřného útoku sedmého prosince na havajskou základnu Pearl Harbor. Film měl svůj význam ve své době, ale slintat nad ním v současné době, navíc v oblasti dokumentární tvorby, je dosti podivná vlastnost. Film Válka přichází do Ameriky je triumfem vůle propagandy, nic více to není. ()

Reklama

Reklama