Reklama

Reklama

Poslední život na světě

(festivalový název)
  • Thajsko Ruang rak noi nid mahasan (více)

Obsahy(1)

Mladý Japonec Kenji, který žije v Bangkoku a ve svém bytě plném knih udržuje úzkostlivý pořádek, je doslova posedlý sebevražednými představami. Tentokrát už strká hlavu do oprátky, když nečekaně zazní zvonek a za dveřmi stojí jeho bratr, zapletený s místní jakuzou. Doprovází ho jeden z mafiánských bossů. Za chvíli dojde k divoké přestřelce, kterou přežije jen vyděšený Kenji. Uteče z bytu a náhodou se setkává s thajskou dívkou Noi, která prožívá podobnou frustraci ze střetu se smrtí. Dvojice, kterou svedl dohromady osud, se uchýlí do domu na předměstí Pattaye, a přestože mezi Japoncem a Thajkou leží řada těžko překonatelných bariér, postupně se mezi nimi rodí vzájemná sympatie. Zničí ji návrat do reality, nebo se promění v silnější pouto? Film získal Cenu poroty na MFF v Bangkoku v roce 2003, herec Asano Tadanobu, který ztělesnil Kenjiho, obdržel v Benátkách Cenu za nejlepší herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Matty 

všechny recenze uživatele

Taky jsem poznal stav pasivního přežívání, v němž uvíznul Keni, pouze mi během celého filmu nebylo jasné, jestli je s podobným stavem smířený a pokusy o sebevraždu bere jako takové zpestření běžného života, či se z něj pomalu dostává. Spousta momentů naznačovalo první (velká kudla), spousta druhé (návrat do Japonska) a spousta něco třetího, posouvajícího celý snímek do úplně jiného žánru (tetování na zádech). Mělo to zajímavou atmosféru, sebevražedně povznášející, pár krásných scén bylo magických (levitující knihy), ale celek ve mně zanechal nedefinovatelný pocit. Nedefinovatelný pocit. Pokud naberu odvahu na druhé zhlédnutí, možná jej částečně definovat dokážu a hvězdičku přidám. Možná ne, a hvězdičku uberu. 65% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zbližovanie dvoch protikladných osôb na thajsko-japonský spôsob bolo vcelku pozerateľné, no nezanechalo vo mne žiadnu výraznejšiu stopu. Dôvod prečo to tak je, pekne opísal Jhershaw: neuchopiteľnosť, miestami nezrozumiteľnosť deja. (Pozn. - doplnená 4.10.2011) - predsa len niečo, čo vo mne film zanechal, a to veľmi silne je spomienka na Japoncov byt so vzorne naukladanými, skatalogizovanými komínmi kníh pozdĺž stien. Často sa mi táto scéna pripomenie. Preto zdvíham hodnotenie o hviezdičku vyššie. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní (a pomalý) vývoj vztahu zakřiklého Japonce a samotářské Thajky v tomto příběhu má určitě něco do sebe. Kdyby se jednalo o film s jasným žánrovým záběrem, byl bych jistě spokojen více. Tady se tvůrci snaží být moc transcendentní až magičtí příliš. Asijská koprodukce, prolínání se japonského formálního filmového citu s typickou thajskou neurvalostí, je překvapivě zajímavá. 45 % ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Momenty zblizovani mezi klidnym a cistotnym, spise uzavrenym japoncem (Tadanobu Asano) a neporadnou, zivelnejsi thajkou nepostradaji svuj puvab. Vlastne myslim, ze tento film je spis romantickou mediataci a rozhodne se nejedna o thriller ci drama - na to je moc klidny ikdyz torza vyse zminenych zanru take obsahuje. Cernou komedii se pak snimek stava jen na malou chvili v samem zaveru jez zpestri cameo Takashi Miikeho. Zadny zazrak, ale slusne. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Poslední život na světe je poměrně "neuchopitelný" film. Ne vždy jsem věděl a chápal, co se právě děje, jak to, že se některé postavy "vyměnily", zda to, co právě vidím, je sen či (filmová) skutečnost. Ovšem až na toto jsem byl velmi spokojen - atmosférou a některými momenty mi Poslední život připomněl Lost in Translation. I zde se potkávají dva odlišní lidé, s úplně odlišnými životními zkušenostmi a názory, postupně se sbližují a sbližují, ale.... 70% ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama