Plakáty
Nezdolný je druhou částí trilogie režiséra Satjádžita Ráje o chlapci Apuovi. Film začíná smrtí jeho otce (Kanu Bannerjee), po které se spolu s matkou (Karuna Bannerjee) přestěhují k rodinnému příbuznému do malé bengálské vesnice. Chlapec tu začne chodit do školy, kde se mu daří a proto se po jejím dokončení rozhodne odejít do Kalkaty, kde chce pokračovat ve studiu. Dospívající Apu (Smaran Ghosal) se pokouší osamostatnit. Jeho matka, která nemá nikoho než jeho, to ale nese velmi těžce. (Hejtmy)
Houdini
Zlatý Lev(16.12.2005)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $170,215║Tržby Celosvetovo $-║(28.7.2010)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(25.1.2009)
Bubble74
V prvním dílu trilogie byl Apu ještě dětský, nestranný pozorovatel. Ve druhém dospívá, dostává se do centra dění a jde pokrokově za svým snem volnosti a seberealizace v konfrontaci s osamělou matkou, která nedokáže přestřihnout pupeční šňůru ani upustit od zavedených tradic. Ačkoliv Aparajito obsahuje několik silných scén, děj plyne rychleji, nechybí poezie a opět je znát Rayův cit pro práci s kamerou, tak na mě neudělal tak hluboký dojem jako Pather Panchali. Citově téměř stagnuje a motivy se opakují. Smrt už mě nešokuje, přestává být takovou tragédií, zapadá do stereotypu. Stěžejní vztah Apu s jeho matkou je vylíčen převážně jen v nádherných obrazových metaforách a jako příběhová linie filmem prakticky prošumí. Žádné výraznější charaktery, které by jej obohatily, už nezůstaly, nové nepřibyly a mě postupně přepadávala lhostejnost.(4.6.2011)
Hejtmy
Nezdolný je druhou částí trilogie režiséra Satjádžita Ráje o chlapci Apuovi. Film začíná smrtí Apuova otce (Kanu Bannerjee), po které se spolu s matkou (Karuna Bannerjee) přestěhují k rodinnému příbuznému do malé bengálské vesnice. Chlapec začne ve vesnici chodit do školy, kde se mu daří, a proto se po jejím dokončení rozhodne odejít do Kalkaty, kde chce pokračovat ve svém studiu. Dospívající Apu (Smaran Ghosal) se pokouší osamostatnit, jeho matka, která nemá nikoho než jeho, to ale nese velmi těžce. Oceňuji, že narozdíl od prvního dílu (Pather Panchali), se tu i něco dělo, ale nebavil a nezaujal mě ani druhý díl. Nepředpokládám, že by mě závěračná část trilogie přivedla k prozření a pochopení tohoto "veledíla"... 30%(11.12.2010)
Svadbos
Druhý z Rayovej trilógie o Apu je dojímavý, krásne natočený príbeh života a smrti v chudobnej indickej rodine, so synom Apu (Ghosal), odchádzajúcim na univerzitu do Kalkaty. Snímok je v USA známy aj pod názvom "The Unvanquished" Film bol natočený podľa románu Bibhutibhusana Bandapadhayu "Pather panchali" .(9.10.2011)