Reklama

Reklama

Vzdálené hřmení

  • Indie Ashani Sanket (více)

Obsahy(1)

Príbeh Gangacharana (Soumitra Chatterjee) a jeho manželky Anangy (Bobita) počas krutého hladomoru v Bengálsku v roku 1943, ktorý dosiahol katastrofických rozmerov. Podľa odhadov vtedy v tejto provincii Britskej Indie zomrelo od hladu a na následky podvýživy 2 až 3 milióny obyvateľov (film udáva vyše 1 milióna). Gangacharan je Brahman, člen najvyššej indickej kasty, ktorý v miestnej komunite plní rolu duchovného, lekára, učiteľa a učenca (radcu) v jednej osobe. Gangacharan sa aj v týchto ťažkých časoch usiluje o zachovanie si svojho privilegovaného postavenia, naproti tomu jeho dobrosrdečná žena Ananga sa aj napriek tomu, že sama hladuje, snaží vždy pomôcť ľuďom v núdzi. (Rozjimatel)

(více)

Recenze (5)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Film o hladomoru v Bengálsku. Hm… Přistupovala jsem k němu s celkem lhostejnými a neurčitými pocity. První minuty se mi zdály dost nezáživné. Postupně mě trpký osud vesničanů stále více vtahoval do děje a lhostejnost se měnila v zájem a soucit. Jako by to ani nebyl film, ale autentický dokument, tak opravdově na mě snímek působil. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je zachycená skutečná událost hladomoru, kterej vypuknul v Indii v roce 1942 jako jeden z následků války, kdy byl ochromenej trh s rejží. Ráj nás zázračně vtahuje do děje, sledujeme útrapy vesničanů, jejich beznaděj a naopak sílu vše překonat a ještě pomoci ostatním. Film nepatří mezi Rájovo nejznámější, je ovšem naprosto dokonalej, kinematograficky, umělecky. Prostě to vůbec nejde do hlavy, jak dokázal s omezenou technikou, s mnoha neherci, v tropických podmínkách, tvořit takovýhle zázraky. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film hodný filmového umění i svého názvu. Vzdálený hrom je ostatně - byť dosud velmi slabě - slyšet už i zde. A "hodný" umění (filmové třeba i přesahující) je myšleno při úvaze, že něco, čemu se dosud říká film, by se za film neměl považovat. myslím tím třeba historické dokumenty, v nichž hrají namaškaření lidé. - Bráhman Gangačaran (jméno navýsost bráhmanské - Muž, který vstoupil/očistil se v Ganze) je nejistý (povahově nejspíš lakotný), ale podléhá kouzlu své krásné ženy, což je nakonec jeho vlastností nejdůležitější a nejlepší. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Režiséra Satyajita Raya objavujem iba v poslednej dobe, ale jeho filmársky štýl ma uchvátil až do tej miery, že sa nemôžem dočkať, kedy si od neho pozriem ďalší film. Vzdialené hrmenie je pravdepodobne jeho prvý farebný film a hoci tým dostáva trochu iný pocit, tie hlavné atribúty sú tu stále prítomné. Opäť sú tu silné emócie a tiež silná téma, opäť sa tu odohráva každodenný boj o obživu (žeby režisérova nosná téma?). Gangacharan (Soumitra Chatterjee) je niečo ako dedinský šaman (Brahman) - duchovný, doktor, učiteľ a radca v jednej osobe. Pokiaľ on sa aj v týchto zúfalých časoch (krutý hladomor) usiluje o zachovanie si svojho privilegovaného postavenia, jeho dobrosrdečná žena Ananga (Bobita) sa aj napriek tomu, že sama hladuje, snaží vždy pomôcť ľuďom v núdzi. Trochu som celý film bojoval s rozlíšením Anangy aj jej priateľky Chutki (Sandhya Roy), ktoré mi pripadali hrozne podobné. Satyajit Ray sa okrem scenára a réžiu postaral aj o filmovú hudbu a vôbec nie zle. ()

Reklama

Reklama