Heisei tanuki gassen ponpoko

Pom Poko

Animovaný / Dobrodružný / Fantasy / Komedie

Japonsko, 1994, 119 min

Isao Takahata

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $879,930(2.7.2010)

Ahoj, som starý mýval a dokážem svoje prirodzenie premeniť na koberec rozmeru 5x8 V prvom rade otázka. Pustili by ste tento film svojej ratolesti? Ja iba ak by mala 3 roky, lebo inak by jej niektoré výjavy mývylov z chlpatými guľkami nedali spávať. To sú však Japonci, ktorý dokážu urobiť v jednom 1. film pre deti 2. ekologický odkaz a 3. ešte komédiu pre dospelých. Najprv sa však treba odpútať od toho, že autori menia animáciu mývalov. Hlavne zarytý realisti v mojej blízkosti mali problém pochopiť prečo raz chodí mýval po 2 a inokedy po 4 nohách a prečo sa jeho animácia neustále mení... no je to v prvom rade anime a tam platia iné zákony.___Mne tu už spomínaná reklama na hamburgery a konzumný spôsob života akosi nevadila, lebo mala svôj zmysel vo filme v tom, že Japonsko preberalo všetko z USA a návrat späť do doby "Šogúnov" by si už nevedeli predstaviť. Preto je hamburger iba akýsi symbol. Aj keď viac generačná sága mývalov niekedy stráca na dynamickosti, neuveriteľne animovaná časť s Poltergaist festivalom, nepochybne zachraňuje druhú časť filmu a finiš môže byť pre niekoho príjemne dojemný.(17.3.2010)

Milý, legrační i tragický příběh o marném boji mývalů za jejich domovy i životy. Na lidi však medvídci mývalové "nikdy meměli". Třebaže dokážou vymyslet řadu povedených způsobů, jak se plánům na rozrůstání města postavit, jejich boj je předem prohraný. Osud jim velí zemřít nebo se přizpůsobit (pokud to dokážou). Další znamenitý příběh mistra Takahaty natočený podle skutečné události.(25.1.2004)

Co proboha dělala v díle s tak silným ekologickým poselstvím ta podprahová reklama na konzum a jejího největšího představitele na světovém trhu (Tak a přerušili jsme schůzku, abychom si dali báječný hamburger od McDonalda nebo; Nemůžeme vyvraždit všechny lidi, protože kdo by nám potom dělal ty báječné hranolky a hamburgery)? To je opravdu hnus, který nemohu jen bez povšimnutí přejít a snižuji patřičně hodnocení. Jinak by to bylo za 100%.(26.12.2005)

Absolutně úžasná a kouzelná anime. K ději už nic psát nemusím, tak bych jen dodal, že to, co se mi líbilo nejvíce, byla imaginace a hravost tvůrců, protože ty přeměny, které mývalové předvádí, to je něco nepopsatelného. Záchvaty smíchu střídají okamžiky údivu.(23.2.2004)

Zajímavá ekologická agitka plná zázračných mývalů... Autoři se snaží, aby film měl poselství, i když je určen spíše pro menší publikum, které zajisté ocení mluvící a přeměňující se mývaly, někdy vtipné, jindy vážně, ale především kouzelné. Pro ostatní je tu i nápad, poselství, že rozrůstající se velkoměsta by měla dát prostor i původním zvířatům žíjícím v oblasti dlouho předtím. Co jsem ale nepochopil byla ta "skrytá" reklama na Hamburgery :)(2.1.2010)

Film vypráví o beznaději tanukiů (psíků mývalovitých), kteří museli čelit sobectví lidí a jejich záměru zničit jejich domov za účelem postavit obrovské Tokio. Je to hrozně kouzelný, milý a místy vtipný film, na druhou stranu ale i smutný a i na osoby před obrazovkou dolehne nenávist vůči lidem a touha, aby se tanukiům podařilo všechny ty lidi zničit. Stejně jako ostatní filmy japonského studia Ghibli je příběh ztvárněn úžasnou a nápaditou animací.(30.1.2010)

Film studia Ghibli jménem Pom Poko (Racoon War) vypráví o marném boji mývalů (přesněji psíků mývalovitých) s rozrůstajícím se Tokyem, které ukrajuje stále více z jejich domovského lesa. Byl by to boj úplně nerovnocenný, ovšem staré japonské báje vypráví o mývalech jako o zvířatech které dokážou chodit po zadních a mluvit (samozřejmě když není nablízku člověk) a ti šikovnější se dokonce dokážou proměnit prakticky v cokoliv. No a na bájích je vždycky něco té pravdy... Pozor, nejedná se o pohádku, nýbrž o japonskou pohádku, tj. je chvíli vážná, chvíli vtipná, chytrá a obětí na životech se dočkáme na obou stranách.(12.12.2003)

Tak tohle anime mě dost zklamalo. Silně ekologický motiv a dobrá animace ještě nedělá dobrý film. Ale přinejmenším mi přišel i když ne vtipný, tak místy zajímavý.(10.3.2007)

Tolik fantazie, humoru i vážnosti v jednom filmu se jen tak nevidí. Zajímavý ekologický námět a snová ukázka neomezených možností japonského anime, až se tají dech.(2.6.2010)

Snímek čerpá (předpokládám) ze starých japonských mýtů o mývalech, které samozřejmě neznám, takže ve chvílích, kdy si hrdinové filmu vytvořili ze svého přirození obrovské koule, kterými mlátili nepřátele, nebo velké plachty, které pak používali jako padáky, jsem jen nevěřícně zíral na obrazovku. :-) Jinak kvalita animace a úžasná imaginace a originalita tvůrců je neoddiskutovatelná, jen mě příběh o skupině mývalů bojujících za záchranu svého životního prostředí moc nezaujal.(18.11.2011)

Rozhodně velmi vtipný a tradičně ujetý anime o boji velmi šikovných mývalů (v překladu s kterým jsem film sledoval, se vytrvale mluvilo o "jezevcích", říkal jsem si, že jsou to dost podivní jezevci :o) za životní prostor, který není, jak je zvykem, jen o nich :o) Veselé popěvky a nápadité gejzíry fantazie při přeměnách vyvolávají velmi milé pocity. Rozhodně nikoliv tak silná věc jako téměř nekoukatelně depresivní (!!!!!) Takahatův majstrštyk Hrob světlušek, ale zase o to svěžejší a lehký humor!(20.1.2009)

Trošičku bizarní, ale velice povedené a zábavné anime. Isamo Takahata je klasik a zde to ukázal na 100%. Určitě stojí za doporučení. Za mě 4*.(13.11.2010)

Kdyby tento film nebyl z produkce studia Ghibli, tak pochybuji, že bych ho nevypnul po půl hodině. Ačkoliv nemůžu upřít filmu jistou (zvrácenou?) originalitu a očividné ekonomické poselství skloubené s osvědčenou řemeslnou kvalitou tak v konečném výsledku je film příliš dlouhý a naprosto v klidem by se vlezl času kolem hodiny.(1.2.2012)

Povedala by som, že je to dosť kontrovezný kreslený filmík, ktorý ukazuje aj veci nie veľmi pochopiteľné pre detského diváka. Pre mňa to bola dosť zvláštna "podívaná", ale napriek nedostatkom, ktoré vidím v neostýchavosti autorov dávam 5. Na konci som totiž musela plakať!(10.12.2007)

Anime ekologická agitka s měnícími se mývaly. Vyobrazeni jsou buď realisticky, zlidštěle, a nebo zjednodušeně.(27.1.2012)