Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Působivé historické drama a výborný Richard Harris v halvní roli. Jako doplněk dějepisného vzdělání rozhodně dopručuji. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý, kto vedie vojnu verí, že Boh je na jeho strane.“ Nádherná, pôsobivá a strhujúca (to viete, Richard Harris) záležitosť, koledujúca si o zaradenie do klasiky. Napriek výborným dialógom, sebavedomej réžii a ponurej anglickej atmosfére stojí CROMWELL predovšetkým na skvelom Harrisovi (ČERVENÁ PUSTINA), na staré kolená mládeži známemu „len“ vďaka GLADIÁTOROVI a HARRYMU POTTEROVI. Hercov presvedčivý výkon od muža, ktorý nestrpí vo vlastnom dome počúvať reči o revolúcii je úžasný a presvedčivý. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ze zlatého období historických filmů, s rozmáchlou produkcí, která zároveň nepřebíjela vše ostatní, kvalitními dialogy a herci staré školy a charismatu (Harris). Škoda, že patří k těm, na které se pozapomnělo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The King is not England, and England is not the King..“ Fragmenty z klání parlamentaristů a roajalistů na domácím anglickém hřišti (sportovní terminologií Kulatohlavci proti Kavalírům), při kterých se tvůrci především zaměřili na hlavy znesvářených stran. Kutálet se bude jen jedna a u té druhé se taktně zamlčí její kontroverzní nápady (irské tažení) i potupné posmrtné kutálení, když si Stuartovci otevřeli restauraci. V hereckém souboji těžkých vah u mě zvítězil ten, co oplýval sebejistou arogancí spojenou s jistou dávkou noblesy rytíře řádu Jedi. Jeho protivník nebyl vůbec špatný, ale s plamennými proslovy do učebnic dějepisu to už místy přeháněl. Ať tak, či onak, bezesporu poctivě odvedená práce co se týká kostýmů i bitevních vřav. Nevím jak vy, ale já jsem v poslední scéně Ruprechta Falckého viděl místo Daltona Daniela Day-Lewise.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Komunistické období svou cenzurou, ale i ekonomickými limity radikálně deformovalo naše poznání západní produkce. Mezi filmy, které unikly dlouhodobě z našeho záběru, je i životní příběh skvělého anglického státníka sedmnáctého století Olivera Cromwella. Příběh anglické revoluce, druhé moderní evropské revoluce evropského lidstva, je i strhující historií úspěšného odporu namyšlenosti a arogance zešílevších šlechtických elit i omezenosti panovníka, který se jimi nechal ovládat, ale také ponurým letopisem korupce a rozkošnictví, které začaly poměrně záhy rozkládat jednotu vítězného tábora. Tento nedoceňovaný historický velkofilm dokázal ve svých tvůrcích předložit i relativně nepoučenému filmovému divákovi strhující dějinné drama a přiblížit osobnost, s níž se stýkal i stárnoucí Jan Ámos Komenský, usilující úporně o obnovu samostatnosti své středoevropské vlasti. Poutavé tu přitom znamená i věcně a odborně věrohodné a přesné. O to větší a trvalejší je zážitek, který si ze zhlédnutí Hughesova filmu o jednom z největších britských politiků odnášíme. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pátos, kostýmová dokonalosť a vážne deklamované posolstvá, zahrané s nasadením a vervou. Taký je nielen Cromwell, ale mnoho, dodnes ikonických, historických filmov 50. až 70. rokov. Námietky k dejinnej nepresnosti sú smiešne. Veľkorozpočtové mamutie filmové historické produkcie, popisujúce raz udalosť, inokedy osobnosť alebo aj oboje zároveň, vždy prioritne odrážali skôr dobu vzniku filmu a momentálne aktuálne ideové trendy spoločnosti, v ktorej vznikali. Obdobie, ktoré zobrazovali, bolo často na druhej až tretej koľaji. Napriek tejto výhrade, z ktorej sa vymanilo len  málo diel, je dobré, keď v mysliach divákov vzniká po pozretí aké-také povedomie o dobe, správaní, vzťahoch, či kultúre dvoranov, šľachty, vojska i poddaných. Podľa jedného známeho - historika archivára je preto dobrý každý historický film, hocijako faktograficky nepravdivý či nepresný. Z daného uhla pohľadu je aj Cromwell super. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Vyborny a vypravny historicky velkofilm s uzasnym R.Harrisem o jedne z nejvetsich a nejkontroverzenejsich postav anglicke historie. Dej je vyborne vysponovany a bitvy dechberouci, vse doporovazene pusobivou atmosferickou hudbou. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Britové v té době natočili nemálo podobných historických a pozoruhodných snímků, tento řadí se nenápadněji mezi Poslední údolí či Lva v zimě... Úžasný britský velkofilm s hvězdami a skvostnou výpravou.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Demokracie se mnohde rodila v krvi a nejinak tomu bylo i v Anglii. S přihlédnutím k faktu, že se tak dělo v polovině sedmnáctého století, tedy době, kdy se ještě stále v celé Evropě hojně upalovaly čarodějnice, je to vlastně fascinující. Díky tomu má Anglie před mnohými státy západní Evropy náskok mnohdy i mnoha set let a dnes je tedy stále před mnohými napřed. Ano i před námi. Herecké výkony jsou tu opravdu skvělé ať už se jedná o Cromwella či anglického krále Karla I. Je neuvěřitelné, jakou práci si dali tvůrci s tím, aby se herci podobali velmi věrně svým historickým protějškům. Stačí se podívat na rytinu zachycující popravu krále z roku 1649 a na podobizny hlavních aktérů v medailoncích na popravištěm. Lord Fairfax, nebohý Král či Cromwell zachycení dávnou rukou umělce si jsou hercům opravdu velice podobní. Celá ta výprava snaha o kvalitní herectví. masové bitevní scény, kdy něšlo šiky kopírovat klávesami Ctr c, Ctrl v .... Tohle je prostě klasická záležitost se starých dobrých časů. Dnes se najdou tací, co z Cromwella dělají diktátopra, ale podle mne on sám předběhl dobu. Tehdejší svět nebyl pro jeho vidění světa ještě připraven. Ale byl to on, kdo položil základy demokracie. A jak kdosu řekl... Demokracie má své chyby a zcela jistě je nedokonalá, ale je to to nejlepší co zatím máme. Dávám za sepsaných 5 podmínek králi. * * * * * ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Cromwell. Jedna z nejznámějších postav britské historie. Britové se rozhodli zvěčnit jeho filmovou podobu v roce 1970 prostřednictvím výpravného velkofilmu, za účasti tehdejší herecká elity. Člověk by tak čekal opravdu super film. Výsledný produkt přesto působí značně rozpačitě. Ale začněme nejprve tím, co se podařilo. Pro mě jsou to jednoznačně herecké výkony. R. Harris v hlavní roli přímo vyzařuje nebezpečným despotismem a fanatickým odhodláním otočit kolo dějin proti monarchii. Nejvýš pak stavím výkon Aleca Guinnesse v roli krále Karla I. Jestli bych si ve svých myšlenkách dokázal někdy představit anglického krále ze 17. století, vypadal by přesně takto. Ta aristokratická vznešenost, která je přítomna v každém jeho pohybu, řeč očí a vědomí vlastní velikosti. Té postavě prostě vdechl život. Další věc, co film oživuje, je množství dobových kostýmů a rekvizit spolu s interiéry paláců z doby prvních Stuartovců. Možná zbytečně moc času, peněz a energie bylo věnováno bitvám, které dnešního diváka budou spíš nudit. Tím se dostáváme k tomu, co se nepovedlo. Největší zlo filmu je zkreslení nebo zamlčení zásadních historických faktů. Uvedu jen několik příkladů. Např. Většina filmu se točí kolem občanské války, boje krále s parlamentem. Vrchním velitelem sil parlamentu v tu dobu ale nebyl Cromwell, byl jím Thomas Fairfax. Dále. Král Karel I. po své porážce nejprve utekl z vězení do Skotska. Popraven byla až po další prohrané válce. Film úplně zamlčel Cromwellovo tažení do Skotska a hlavně Irska, které lze dnes považovat za genocidu. Další věc. Ve filmu Cromwell rozpustil násilím parlament po šesti letech. Ve skutečnosti ho rozpustil hned po válce a byl jmenován doživotním lordem protektorem (diktátorem). Královská koruna mu pak byla nabídnuta až po šesti letech. Ačkoli nejsem expert na historii Anglie 17. století, domnívám se, že tyto chyby jsou tak veliké, že dočista sráží jakýkoli historický základ, na kterém takový film přeci musí být postavený. _____Prostě nebýt zde Guinnesse, je to pro mě podprůměrný film. 60% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Konec 17 století - Anglie. Král je zkorumpovaný samovládce. Z mnoha tradic se stává bezcenná fraška. Na scénu vstupuje Oliver Cromwell - muž z "prostého" lidu. Chce svrhnout krále a nastolit spravedlivou vládu lidu pomocí parlamentu...Solidní film, na kterem se bohužel hodně podepsal zub času. Má blíže k historickým filmům padesátých let víc než je zdrávo a je to škoda. V mnoha místech působí hodně svázaně, neodvážně, moc moralisticky a neuvěřitelně. Velkým plusem je démonický projev Richarda Harrise v roly samotného Olivera Cromwella. Díky jemu působyla postava prvního lorda ochrance v anglických dějinách věrohodně. Dalším plusem jsou také skvěle propracované kostýmy a bitevní scény. Leč to je trochu málo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je síce pravda, že nie so všetkým sa dá vo filme súhlasiť, ale keď to berieme ako celok myslím, že ide o pozoruhodné historické filmové dielo. Interiéry, kostýmy, výprava - to všetko je z pohľadu doby nadčasové, až do takej miery, že je ťažko uveriť tomu, že snímok má už 45 rokov. R. Harris dokázal predviesť svetu Cromwella s takou presvedčivosťou a osobitým prístupom, že každý, kto si pozrie film, si ho už naveky bude spájať s týmto hercom. Škoda, že je snímok až príliš zidealizovaný, hlavne ku koncu, druhá strana mince Cromwellovej vlády tu nebola vôbec spomenutá. 80/100 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Historicky velmi nepřesné, ale na druhou stranu nadmíru zábavné a perfektně zahrané, takže film ani přes celkem dlouhou stopáž ani minutu nenudí. Výrazný Harris, ale GENIÁLNÍ Guinness. Alec navíc jako by Karlu I. z oka vypadl. Jen mě mrzí, že tvůrci do snímku nevložili temnou dobu protektorátu - má to přeci být film o Cromwellovi jako osobnosti a nikoliv pouze o jeho roli v občanské válce... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jedna z najzábavnejších a zároveň najpoučnejších hodín histórie. Konverzačný film je po trištvrte hodine predelený polhodinovým "zostrihom" dvoch dôležitých, patrične epicky nakrútených bitiek. Týmito udalosťami sa definitívne mení postavenie základných figúr a pešiakov na šachovnici. Scenár a réžia Kena Hughesa podáva látku veľmi zrozumiteľne, i keď ste o udalostiach vopred nič nevedeli, nebudete mať pocit, že ste stratení v preklade. Zároveň si užijete aj kvalitnú, nikdy nenudiacu kvalitnú filmárčinu. Scény z parlamentu majú patričný drajv a o výkonoch Harrisa a Guinessa sa nemusíme vôbec vybavovať. Kľudne by som si hneď dal, po cca desať minútovej prestávke, sfilmované obdobie protektorovho vládnutia. 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ako človek, pre ktorého história bola celoživotne na pokraji záujmu, nedokážem posúdiť historickú vernosť tohto snímku a pre moje tušenie, že v obraze Cromwella je množstvo bielych miest, nemám presvedčivé argumenty. Môžem však posúdiť film ako príbeh osobnosti v čase, keď sa aj jeho pričinením láme chod dejín. A ten príbeh bol zaujímavý a dobre stvárnený výberom hercov, kostýmov, prostredia a samozrejme aj hudby. Nadovšetko vynikal Richard Harris, vďaka ktorému sa mi utvorilo niekde v mozgu prepojenie Cromwell-Harris. Určite výborný film, ktorému sa však zdráham dať štyri hviezdičky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další zdlouhává historická podívaná ve které se vše reší slovně a celý film plyne v pomalém povídacím tempu, které od nudy nezachrání ani zdařilé herecké výkony. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Očekávaná nuda ještě hrozivějšího formátu. Málo akce, moc mluvení. Ani skvělý dabing K. M. Walló nedostane tenhle podivný úsek britských dějin výše do divákova zájmu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takmer geniálne dielko, rýchle, presné a s maximálne presvedčivým hereckým výkonom Richarda Harrisa. Pokojne mohlo byť nominovaný na oscara. Ale i rola kráľa stvárnená Alecom Guinessom bola tak kvalitne prevedená ako to írske pivo. Film podľa mňa dokonale približuje anglickú revolúciu a naučí viac ako učebné osnovy. ()

Reklama

Reklama