Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyto staré filmy, kde všechno je děláno s poctivostí a nejsou v něm digitální efekty. Když se k tomu přidá dobrý příběh a silné téma, je to pak dokonalé. A to Cromwellův příběh je. Je to typ životopisu, co mám rád. Ukazuje jedno životní období, proměny jedince a má jasný konec, žádné snahy o to ukázat všechno. Navíc film vás na začátku vtáhne a nepustí až do konce. Za mě velmi dobře odvedená práce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The King is not England, and England is not the King..“ Fragmenty z klání parlamentaristů a roajalistů na domácím anglickém hřišti (sportovní terminologií Kulatohlavci proti Kavalírům), při kterých se tvůrci především zaměřili na hlavy znesvářených stran. Kutálet se bude jen jedna a u té druhé se taktně zamlčí její kontroverzní nápady (irské tažení) i potupné posmrtné kutálení, když si Stuartovci otevřeli restauraci. V hereckém souboji těžkých vah u mě zvítězil ten, co oplýval sebejistou arogancí spojenou s jistou dávkou noblesy rytíře řádu Jedi. Jeho protivník nebyl vůbec špatný, ale s plamennými proslovy do učebnic dějepisu to už místy přeháněl. Ať tak, či onak, bezesporu poctivě odvedená práce co se týká kostýmů i bitevních vřav. Nevím jak vy, ale já jsem v poslední scéně Ruprechta Falckého viděl místo Daltona Daniela Day-Lewise.. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Cromwell je vyloženou lahůdkou pro milovníka historie, přestože jako každý historický velkofilm obsahuje neuvěřitelný počet historických nepřesností. Nicméně věřím, že pokud jsou modifikace provedeny ve prospěch příběhu, není na tom nic špatného. Já osobně bych se na Cromwella vydržel dívat třeba ještě hodinu a furt by mě to bavilo. Hlavně mě bavilo srovnávat si historická fakta a přemýšlet, jestli se to tak doopravdy stalo a vzápětí zjistit, že nestalo :-)))) Nicméně je mi jasné, že kdyby měl Cromwell tu hodinu navíc bylo by to asi pro většinu diváků neobeznámených s podrobnějšími souvislostmi nestravitelné. V titulní roli Olivera Cromwella, muže, který v zájmu demokracie svrhnul "tyrana", aby se vzápětí stal sám "tyranem", naprosto přesvědčivě exceluje Richard Harris, jehož chraplavý hlas a nenávistné pohledy dodávají Oliveru patřičné charisma a jeho celkový výkon je klíčový pro úspěch filmu. Harrisovi zdárně sekunduje Alec Guinness, který jako by Karlovi I. z oka vypadl a v menší roličce zženštilého neschopného dobrodruha a vojevůůdce Ruprechta Falckého (mimochodem syna českého "zimního" krále Fridricha) skvělý Timothy Dalton. Ještě je třeba pochválit skvělou výpravu a hudbu. Přestože by většina fundovaných historiků označila zřejmě Cromwella za ahistorický paskvil já myslím, že si tento velkofilm 5 hvězd zaslouží. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Konec 17 století - Anglie. Král je zkorumpovaný samovládce. Z mnoha tradic se stává bezcenná fraška. Na scénu vstupuje Oliver Cromwell - muž z "prostého" lidu. Chce svrhnout krále a nastolit spravedlivou vládu lidu pomocí parlamentu...Solidní film, na kterem se bohužel hodně podepsal zub času. Má blíže k historickým filmům padesátých let víc než je zdrávo a je to škoda. V mnoha místech působí hodně svázaně, neodvážně, moc moralisticky a neuvěřitelně. Velkým plusem je démonický projev Richarda Harrise v roly samotného Olivera Cromwella. Díky jemu působyla postava prvního lorda ochrance v anglických dějinách věrohodně. Dalším plusem jsou také skvěle propracované kostýmy a bitevní scény. Leč to je trochu málo. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Kánon poctivého historického filmu! Bez snahy o absolútnu vernosť v každej epizóde popisovaných udalostí, ale s obrovským dôrazom na dobu a jej konflikty, ktoré sú tu načrtnuté v celej ich komplexnosti a vystihnuté tak, že k tomu asi veľa nemá čo ani ten najprísnejší profesor dejepisu (ak nie je debil, ktorému uniká podstata jeho predmetu). Nehovoriac o tom, že spomínané zmeny v detailoch slúžia plastickejšiemu vykresleniu hlavných aktérov, ktorým scenárista a režisér, v úzkej spolupráci s ich predstaviteľmi, takto nezostal - v rámci filmového stvárnenia - tiež nič dlžen... vrátane použitia niekoľkých historicky doložených citátov. Výživné! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Skutečný Oliver Cromwell vedl dlouhé a ničivé válečné tažení v Irsku. Richard Harris, který ve filmu Cromwella hrál, byl Ir. (liquido26)
  • Před bitvou u Edgehillu pronáší Cromwell modlitbu: "Pane, ty víš, kolik mám dnes práce. Pokud zapomenu já na tebe, nezapomeň ty na mě." Ve skutečnosti tuto modlitbu pronesl Sir Jacob Astley, přívrženec krále. (liquido26)
  • Přestože se tvůrci snímku kvůli publicitě chlubili, že byl film natočen "po deseti letech výzkumu", film byl kritizován pro své historické nepřesnosti. Kostýmy, místa a vzhled postav byly zobrazeny přesně, ale jednotlivé události velmi volně. (liquido26)

Reklama

Reklama