Reklama

Reklama

Děla z Navarone

  • USA The Guns of Navarone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jen šest mužů stálo mezi životem a smrtí dvou tisícovek vojáků. Píše se rok 1943 a Němci jsou na vítězném tažení Evropou. Jsou už i v Řecku a na všech jeho ostrovech, s výjimkou Kréty a ostrůvku Chrenos blízko tureckých hranic. Ostrůvku, na němž našly dočasný azyl dvě tisícovky unavených, vyčerpaných britských vojáků. Měli by být evakuováni dřív, než vstoupí do války Turecko. Jedinou únikovou cestu po moři však neprodyšně střeží dvě obří, radarem řízená německá děla na ostrově Navarone. Ta nemohou být zničena ani z vody, ani ze vzduchu. Je tu jediná možnost: pokusit se zlikvidovat je přímo. Do vyplutí záchranného vojenského konvoje zbývá jen několik dní a skupinka šesti diverzantů míří v malé rybářské bárce k ostrovu, který je přístupný jen nebezpečným horolezeckým výstupem. Jen na nich záleží, jestli ty dvě tisícovky mužů příští středu zemřou, nebo budou žít... Natočeno na motivy skutečné události, zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Hvězdnému obsazení dominují Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“ desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea. Duší celého natáčení byl scénárista a producent Carl Foreman, jehož vliv byl tak velký, že dokonce po prvním natáčecím dni prosadil odvolání původně designovaného režiséra Alexandra Mackendricka a jeho nahrazení J. Lee Thompsonem. Celé natáčení bylo mimořádně náročné a plné nečekaných překážek: David Niven si např. při scéně ztroskotání poranil ret a natáčení dokončoval s otravou krve de facto na revers. I přes vydatnou podporu řecké vlády překročili filmaři rozpočet i termín, odměnou jim ovšem byla řada ocenění oficiálních (Oscar za zvláštní efekty plus 6 dalších nominací, dva Zlaté glóby – nejlepší film-drama, nejlepší hudba – D. Tiomkin) i diváckých. Děla z Navarone se stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1961. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Mol 

všechny recenze uživatele

I'M NOT EASY TO KILL!!! Anthony Quinn, David Niven a Gregory Peck? Tomu říkám skvělá sestava pro komando s nelehkým úkolem. Film má super prostředí a je napínavej, ale některý scény mi připadaly strašně natahovaný (šplhání po útesu) a některý hloupý (kulometná přestřelka Pappadimose a německýho oficíra). Za to jsou tu ale i dobré hlášky, jako když Miller řekne: "shodíme ho z útesu. Ušetříme kulku." a nebo když si obleče uniformu důstojníka SS, zanadává si jak smrdí, zvedne pravičku a vykřikne "heil everybody." To jsem šel fakt do kolen. Film na příjemný večerní shlédnutí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nemam rad filmy, ktere si druhou svetovou valku pletou s dobrodruzstvim a jeste pracuji s fiktivnim nametem. Timto u me film hodne klesl. Nechapu, jak Gregory Peck mohl byt zklaman faktem, ze divaci tento film nebrali jako protivalecny (asi nevidel filmy Ohne na planinach nebo Most, ktere jsou shodne jen o dva roky starsi). Cele mi to prislo moc strojene a nedostat tento snimek Oscara za specialni efekty, nikdy bych si ho nepustil. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Prakticky výborný válečný film, ale bohužel jsem viděl ještě o něco lepší pokračování. Film ve své době musel být super akční blockbuster ale dneska působí pár scén naivně. Nicméně Herci typu Niven, Peck a hlavně výborný Quinn(jeho scéna kde si "hraje" na ubohého lovce ryb nemá chybu) herci jsou v tomhle fakt boží. Žádná postava nedostává více prostoru než druhá, žádný herec ani trochu nepřehrává. Kamera je více než skvělá a spolu s efektama působí naprosto dokonale, jen řekněte kdo nezadržel dech u scény kde se leze po skále? Velké big finále též nemá chybu, velký BIG potom BUUM. Jediné co bych filmu aspoň trochu vytkl je trochu zbytečná romantická pasáž. Tyhle části mě dost nebavily. Válečných filmů jsem už několik viděl(viz. Můj profil), ale můžu říct že tahle dvoudílná série tvoří dohromady dokonalý pár a patří mezi moje top 3 válečný filmy. ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu velká pecka! Je vidět, že současní scénáristi by se mohli učit od velikánů starší doby. Tento film jistě překvapí svou věrohodností a podle mého naprosto dokonalým pohledem do života jednotek Commandos. Herecky je film rovněž bezkonkurenční - Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, nejsem je schopen seřadit, všichni hrají výtečně. Snad jen jednu drobnou chybku film má, a to tu, že současnému divákovi mohou některé scény připadat trochu zdlouhavé, ale prokristapána, podívejte se na rok výroby!! Myslím, že tento film i přes tu svou chybku ROZHODNĚ na 5* má. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Starina s extrémne dlhou minutážou (čo však vôbec neprekáža a film ubehne, ako voda) a zastaralými efektami, ktoré v niektorých pasážach liezli dosť na nervy (čo sa čudujem, 47 rokov je dlhá doba). Inak je to však veľmi zaujímavý počin so silnou hereckou posádkou, ktorý treba vidieť - rozhodne som sa pri ňom nenudil. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (28)

  • David Niven nosí na svém baretu odznak Lehké pěchoty, u které sloužil ve 2. světové válce. (džanik)
  • Natáčení se jako odborný poradce pro bojové scény účastnil také Fritz Bayerlein, německý veterán z II. světové války. (IlMagnifico)
  • Gregory Peck často říkal, že byl zklamán tím, kolika divákům uniklo, jak protiválečný se film snažil být. (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama