Reklama

Reklama

Děla z Navarone

  • USA The Guns of Navarone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jen šest mužů stálo mezi životem a smrtí dvou tisícovek vojáků. Píše se rok 1943 a Němci jsou na vítězném tažení Evropou. Jsou už i v Řecku a na všech jeho ostrovech, s výjimkou Kréty a ostrůvku Chrenos blízko tureckých hranic. Ostrůvku, na němž našly dočasný azyl dvě tisícovky unavených, vyčerpaných britských vojáků. Měli by být evakuováni dřív, než vstoupí do války Turecko. Jedinou únikovou cestu po moři však neprodyšně střeží dvě obří, radarem řízená německá děla na ostrově Navarone. Ta nemohou být zničena ani z vody, ani ze vzduchu. Je tu jediná možnost: pokusit se zlikvidovat je přímo. Do vyplutí záchranného vojenského konvoje zbývá jen několik dní a skupinka šesti diverzantů míří v malé rybářské bárce k ostrovu, který je přístupný jen nebezpečným horolezeckým výstupem. Jen na nich záleží, jestli ty dvě tisícovky mužů příští středu zemřou, nebo budou žít... Natočeno na motivy skutečné události, zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Hvězdnému obsazení dominují Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“ desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea. Duší celého natáčení byl scénárista a producent Carl Foreman, jehož vliv byl tak velký, že dokonce po prvním natáčecím dni prosadil odvolání původně designovaného režiséra Alexandra Mackendricka a jeho nahrazení J. Lee Thompsonem. Celé natáčení bylo mimořádně náročné a plné nečekaných překážek: David Niven si např. při scéně ztroskotání poranil ret a natáčení dokončoval s otravou krve de facto na revers. I přes vydatnou podporu řecké vlády překročili filmaři rozpočet i termín, odměnou jim ovšem byla řada ocenění oficiálních (Oscar za zvláštní efekty plus 6 dalších nominací, dva Zlaté glóby – nejlepší film-drama, nejlepší hudba – D. Tiomkin) i diváckých. Děla z Navarone se stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1961. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný válečný film alá nemožná mise. Skupina vyvolených, z nichž každý (podobně jako v Commandos) vyniká specifickými vlastnostmi a je tak nepostradatelný pro úspěch akce. A proti kterým stojí spoustu hloupých nácků. Spousta napětí, sem tam naivních zvratů-o to lehčí a zábavná podívaná to je. Herecké trio bez chybičky-dokonalé. PS: Větší děla jsem snad neviděl. Krása ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Krásný klasický válečně dobrodružný film s Gregory Peckem a Anthony Quinnem. Hrstka mužů a pár místních žen v sebevražedné misi na řeckém ostrově obsazeném Němci. Snímek patří mezi zlatý fond válečných filmů - toho Oscara a 6 nominací nezískal náhodou. Trailer: http://www.sms.cz/film/dela_z_navarone/ukazka&play=1 ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V pořádně dlouhém úvodu se nám film chlubí, že vypráví o legendě, o legendě, která se však zakládá na pravdě, která je založena na opravdovém příběhu, na opravdovém hrdinství. Probereme-li si film z tohoto úhlu pohledu, nezbývá než souhlasit. Skupina pravých hrdinů je tu rozhodnuta potřít nepřítele a za správnou věc bez otázek položit své životy. Pochopitelně se musí dostavit i problémy, zrada, mnoho pochybností o smyslu celé věci a kupa neočekávaných událostí. S tím vším se však naši hrdinové statečně poperou a odvedou nejlepší výkon, jakého byli schopni, snad ještě víc než se od nich čekalo. Toť beru-li film jako film o legendě. Však teď už můj vlastní názor! Točíme-li dílo o skutečné události, nemělo by pak v sobě mít alespoň náznak čehosi reálného? Neměli by hrdinové být spíše z masa a kostí než z nezčitelného neznámého materiálu? Co je to za válečný film, kde z opravdové války nejsou ani náznaky? Vstávají mi vlasy na hlavě, když se němečtí vojáčci nechávají střílet jako ovce! A všechny rozhovory hrdinů se omezují na nevýslovné moralizující tlachání? Nejhorší a přitom už tisíckrát ohrané jsou ty zpropadené útěky. Když naše jednotka padne do zajetí, víme předem, co bude následovat po každém slovu i gestu. Nebudu pomlouvat speciální efekty, na rok 1961 to asi nějakou úroveň má. Desetiminutová sekvence, kdy slyšíme jen řev moře a následně se ztuhlou krví v žilách pozorujeme zlézající horololezce měla být asi nesmírně působivá. Asi to však nechtěli ani autoři risknout na 100%, a proto se po nic neříkající hodině konečně zjevují dvě partyzánky s neoddolatelným sex-appealem. Trapnější záminku pro odhalení alespoň ženských zad jsem také ještě neviděl. Zkrátka dost přeceňovaný průměrný válečný snímek a poněkud přemrštěnou stopáží. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Príbeh spĺňa všetky kritéria pre dobrý film a napriek tomu, že bol zrealizovaný už pred niekoľko desiatkami rokov, stále dokáže diváka zaujať a aj keď trvá 158 minút, mňa osobne vôbec nenudil. Samozrejme za to môžu hlavne vynikajúci herci a niekoľko vynikajúcich až napínavých scén. Možno je aj trochu škoda, že sa film dočkal vzniku už tak dávno, s použitím modernejších filmových postupov by mohol byť ešte o niečo pôsobivejší. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na zaciatok 60-tych rokov kvalitne natoceny snimok, ktory mozno dnes kazdeho nenadchne, ale mna celkom bavil. Misiu znicenia riadenych diel nemeckej armady, ktoru muselo zvladnut par vojakov, ktori sa casto dostali do nejakej pasce medzi nacistov a neskor zistenie, ze v ich skupine je nejaky zradca bola zaujimava a hlavne zaver nemal chybu. Film mal az 7 nominacii na Oscara, avsak ziskal iba jedneho za specialne efekty. Z dalsich nominacii bola aj rezia J. Lee Thompsona alebo kategoria najlepsi film, avsak v tom rocniku dominoval muzikal WEST SIDE STORY (1961) s 11 Oscarmi, medzi ktorymi boli aj spomenute kategorie rezia Robert Wise a Jerome Robbins alebo najlepsi film... 21.05.2010 _______ Gregory Peck - (Kapitán Keith Mallory) +++ David Niven - (Miller) +++ Anthony Quinn - (Plukovník Andrea Stavros) +++ Stanley Baker - (Brown) +++ Anthony Quayle - (Major Roy Franklin) +++ Irene Papas - (Maria Pappadimos) +++ Gia Scala - (Anna) +++ Richard Harris - (Howard Barnsby) +++ Hudba: Dimitri Tiomkin +++ ()

Galerie (87)

Zajímavosti (28)

  • Film bol jednou z hlavných inšpirácii pre kultovú videohru "Castle Wolfenstein" z roku 1981. (Hamaradža)
  • Pohled z moře na skalní otvor pro děla se nachází ve městě Bonifacio na Korsice u vstupu do přístavu. (HonzaR.)
  • Pro roli ztvárněnou nakonec Gregorym Peckem byl zvažován Rock Hudson i Cary Grant. Posledně jmenovaný ale tehdy už “neprošel“ kvůli vysokému věku (56). (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama