Reklama

Reklama

Děla z Navarone

  • USA The Guns of Navarone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jen šest mužů stálo mezi životem a smrtí dvou tisícovek vojáků. Píše se rok 1943 a Němci jsou na vítězném tažení Evropou. Jsou už i v Řecku a na všech jeho ostrovech, s výjimkou Kréty a ostrůvku Chrenos blízko tureckých hranic. Ostrůvku, na němž našly dočasný azyl dvě tisícovky unavených, vyčerpaných britských vojáků. Měli by být evakuováni dřív, než vstoupí do války Turecko. Jedinou únikovou cestu po moři však neprodyšně střeží dvě obří, radarem řízená německá děla na ostrově Navarone. Ta nemohou být zničena ani z vody, ani ze vzduchu. Je tu jediná možnost: pokusit se zlikvidovat je přímo. Do vyplutí záchranného vojenského konvoje zbývá jen několik dní a skupinka šesti diverzantů míří v malé rybářské bárce k ostrovu, který je přístupný jen nebezpečným horolezeckým výstupem. Jen na nich záleží, jestli ty dvě tisícovky mužů příští středu zemřou, nebo budou žít... Natočeno na motivy skutečné události, zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Hvězdnému obsazení dominují Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“ desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea. Duší celého natáčení byl scénárista a producent Carl Foreman, jehož vliv byl tak velký, že dokonce po prvním natáčecím dni prosadil odvolání původně designovaného režiséra Alexandra Mackendricka a jeho nahrazení J. Lee Thompsonem. Celé natáčení bylo mimořádně náročné a plné nečekaných překážek: David Niven si např. při scéně ztroskotání poranil ret a natáčení dokončoval s otravou krve de facto na revers. I přes vydatnou podporu řecké vlády překročili filmaři rozpočet i termín, odměnou jim ovšem byla řada ocenění oficiálních (Oscar za zvláštní efekty plus 6 dalších nominací, dva Zlaté glóby – nejlepší film-drama, nejlepší hudba – D. Tiomkin) i diváckých. Děla z Navarone se stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1961. (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Matty 

všechny recenze uživatele

Projít si tím s nimi. Kousek po kousku. Nic podstatného nevynechat. V tomhle typu šedesátkových „filmů pro kluky“ začínám nacházet zvláštní zalíbení. Děla z Navarone mne taky bavila, i když ne tolik jako třeba (na akci) soustředěnější Kam orli nelétají. 75% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pokud se film tváří jako válečný film, měl by se tak i chovat. Naprosto fasicnující bylo, že hlavním hrdinům těmř nic nevyšlo přesně podle představ a vždycky na jeden plán přišel jeden nečekaný výser. Což o to až sem je to v pohodě, ale pak ? Každý výser hlavní hrdinové vyřešili během několika sekund, třeba to jak se dostali ze zajetí na SS základně, proboha živého ani Rambo s Jamesem Bondem dohromady by to nezvládli líp. Pokud se v jednom záběru objeví němec, tak jen proto aby byl v druhým zabit našimi hrdiny, kdyby přiletěl americký cvičený holub a vysral se na nácka, a ten by potom padnul mrtvej k zemi, vyšlo by to nastejno. Navíc třeba při lezeckých záběrech jsem si pořád vybavoval film Zvíře, jak Bebel simuluje, že leze na vysoký barák, ale ve skutečnosti se plazí ve studiu po zemi. To vůbec nemá cenu, spousta z vás vyčítá kde jakýmu akčnímu filmu (die hard 4 ) nereálnost a přitom je na tom podobný druh film postaven. Naopak válečný film, pokud se má pyšnit skutečně slovem válečný by měl snad alespoń trochu odpovídat realitě a ne připomínat setkání supermanů se spidermany ve druhé světové válce, ale jak je vidět z hodnocení, vnímám to tak asi sám. Filmu přiznávám pár zajímavých scén, dobrý herecký výkony a kvalitní dialogy, Zejména když jeden z komanda mluví o tom, že je rozdíl někoho zabít střelnou zbraní a nožem. Ovšem stačí si vzpomenout například jak se všichni dostali do zajetí Němců a nikdo z nich neřešil, jak se to mohlo stát, přitom bylo jasný, že je někdo musel udat, až po čase najednou bum, byl odhalen viník, do tý doby ani slovo že by to někoho sralo. Už dlouho jsem neviděl válečný film, který se bere tak vážně a přitom působí tak naivně až trapně. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V pořádně dlouhém úvodu se nám film chlubí, že vypráví o legendě, o legendě, která se však zakládá na pravdě, která je založena na opravdovém příběhu, na opravdovém hrdinství. Probereme-li si film z tohoto úhlu pohledu, nezbývá než souhlasit. Skupina pravých hrdinů je tu rozhodnuta potřít nepřítele a za správnou věc bez otázek položit své životy. Pochopitelně se musí dostavit i problémy, zrada, mnoho pochybností o smyslu celé věci a kupa neočekávaných událostí. S tím vším se však naši hrdinové statečně poperou a odvedou nejlepší výkon, jakého byli schopni, snad ještě víc než se od nich čekalo. Toť beru-li film jako film o legendě. Však teď už můj vlastní názor! Točíme-li dílo o skutečné události, nemělo by pak v sobě mít alespoň náznak čehosi reálného? Neměli by hrdinové být spíše z masa a kostí než z nezčitelného neznámého materiálu? Co je to za válečný film, kde z opravdové války nejsou ani náznaky? Vstávají mi vlasy na hlavě, když se němečtí vojáčci nechávají střílet jako ovce! A všechny rozhovory hrdinů se omezují na nevýslovné moralizující tlachání? Nejhorší a přitom už tisíckrát ohrané jsou ty zpropadené útěky. Když naše jednotka padne do zajetí, víme předem, co bude následovat po každém slovu i gestu. Nebudu pomlouvat speciální efekty, na rok 1961 to asi nějakou úroveň má. Desetiminutová sekvence, kdy slyšíme jen řev moře a následně se ztuhlou krví v žilách pozorujeme zlézající horololezce měla být asi nesmírně působivá. Asi to však nechtěli ani autoři risknout na 100%, a proto se po nic neříkající hodině konečně zjevují dvě partyzánky s neoddolatelným sex-appealem. Trapnější záminku pro odhalení alespoň ženských zad jsem také ještě neviděl. Zkrátka dost přeceňovaný průměrný válečný snímek a poněkud přemrštěnou stopáží. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prijemny prekvapeni, na skoro padesat let starej valecnej film je natocenej prekvapive svizne a zabavne. Coz sice neznamena, ze by to byla nejaka super pecka a nemoh by se klidne o hodinku zkratit, ale i pres prestrelenou delku me film nijak nenudil. Akce tu je sice minimum, ale tak nak to nevadi a ta co tu je, je natocena celkem dobre, i kdyz triky uz jsou hodne zastaraly. Pribeh je sice misty lehce roztahanej a od zacatku do konce predvidatelnej, ale to taky moc nevadi. No a jsou tu fajn herci, v cele s perfektnim Peckem a Quinnem. Niven na me ze zacatku pusobil spis jak nejaka komicka postavicka, ale pak se to nastesti zlepsilo. Takze celkove sice ne prilis akcni a spise komornejsi valecnej film, ale zrucne natocenej a zabavnej. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Krásný klasický válečně dobrodružný film s Gregory Peckem a Anthony Quinnem. Hrstka mužů a pár místních žen v sebevražedné misi na řeckém ostrově obsazeném Němci. Snímek patří mezi zlatý fond válečných filmů - toho Oscara a 6 nominací nezískal náhodou. Trailer: http://www.sms.cz/film/dela_z_navarone/ukazka&play=1 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Klasický produkt své doby, kdy se o válce točilo spíš jako o dobrodružství pro správné chlapy (a ženy partyzánky). Ne že by to bylo vyloženě špatné, dokonce je to i docela dobře zahrané, ovšem reálnou válku to moc nepřipomíná. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak teď nevím, jestli má o válce více zkreslené představy Hurvínek, nebo režisér J. Lee Thompson.. Hrdinný Peck leze po deštěm bičované (horizontální) skále jak Gabe Walker s přísavkami na rukou, Stuky shazují místo bomb silvestrovské petardy a nacistická armáda je vykreslena jako docela naivní spolek amatérských vojáčků. Zaplaťpanbůh za suchý britský humor Davida Nivena, jehož uvidíte poprvé a naposledy na filmovém plátně s cigaretou v ústech. Než se na ve střižně zanedbaný epos o sabotérských titánech podívat znova, to raději precizně vypucovat oba navaronské kanóny dětským zubním kartáčkem.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Naše babičky musely slintat nad Gregory Peckem stejně jako my dnes nad ... (doplň podle vlastní srdeční záležitosti :o) A já, byť mnohem mladší generace, slintám nad Peckem taky... No a jako "kulisa" inteligentní válečný příběh, výborné vedlejší postavy, akce, hudba a další propriety úspěsné klasiky. Kdo by nedal alespoň 4* ? A na závěr jedna vtipná hláška :"Kapitáne, prohlédl jsem si tu loď, a asi bych vám měl sdělit, že neumím plavat." "Beru to na vědomí." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Strhující drama z druhé světové války je natočeno v tradičním stylu čtyřicátých let, ale s jasnou vůlí po přesazích a nadhledu. Říci, že dílo nepřekonává dobovou hranici dobrodružného žánru, je neobhajitelné. Přes určitou hrubozrnnost psychologie i hlavních postav filmu a některá zjednodušení je tu zřejmá snaha o neschematický pohled, přesah hollwoodské konvence kultu nyvosti a přímočarné nadbíhavosti zprůměrnělému diváckému vkusu a v neposlední řadě hned celá sada skvělých hereckých výkonů, kterým vévodí Gregory Peck, Anthony Quinn a Irene Papasová, která je skutečnou plnokrevnou Řekyní. Právě snaha o alternativní pohled na jinak černobíle pojednávané děje druhé světové války povyšuje toto drama do vysokého nadprůměru tehdejší filmové produkce. Snad toto konstatování platí i pro soudobého mladého diváka; přál bych si to. ()

sud 

všechny recenze uživatele

S odstupem času a let jsem zjistil, že "Děla z Navarone" už nemají takové grády, jako kdysi. Scéna na skále je sice stále napínavá, Anthony Quinn exceluje na plné čáře, ale stopáž je dost přemrštěná, příběh se nesnaží o nadsázku a tudíž spoustu scén působí nepřesvědčivě a Gregory Peck se (při vší úctě a mé oblibě) do této role moc nehodí. Volné, o sedmnáct let mladší, pokračování s Robertem Shawem a Harrisonem Fordem je IMHO o třídu lepší. 50%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na zaciatok 60-tych rokov kvalitne natoceny snimok, ktory mozno dnes kazdeho nenadchne, ale mna celkom bavil. Misiu znicenia riadenych diel nemeckej armady, ktoru muselo zvladnut par vojakov, ktori sa casto dostali do nejakej pasce medzi nacistov a neskor zistenie, ze v ich skupine je nejaky zradca bola zaujimava a hlavne zaver nemal chybu. Film mal az 7 nominacii na Oscara, avsak ziskal iba jedneho za specialne efekty. Z dalsich nominacii bola aj rezia J. Lee Thompsona alebo kategoria najlepsi film, avsak v tom rocniku dominoval muzikal WEST SIDE STORY (1961) s 11 Oscarmi, medzi ktorymi boli aj spomenute kategorie rezia Robert Wise a Jerome Robbins alebo najlepsi film... 21.05.2010 _______ Gregory Peck - (Kapitán Keith Mallory) +++ David Niven - (Miller) +++ Anthony Quinn - (Plukovník Andrea Stavros) +++ Stanley Baker - (Brown) +++ Anthony Quayle - (Major Roy Franklin) +++ Irene Papas - (Maria Pappadimos) +++ Gia Scala - (Anna) +++ Richard Harris - (Howard Barnsby) +++ Hudba: Dimitri Tiomkin +++ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Preliezť cez kolmú skalnatú stenu bolo v úvode filmu podľa mnohých nemožné, no o pár minút sa zdalo, že to bol najmenší problém zo všetkých. G.Peckovi takéto úlohy sedia a spolu s A. Quinnom tvoria výbornú dvojicu. Čakal som o niečo akčnejší film, ale sklamaný určite nie som, pretože film v mnohých momentoch spadá skôr do kategórie dobrodružný a v tomto funguje veľmi dobre. Škoda trochu prestrelenej stopáže, miestami je to dosť rozťahané a skrátením o 20-30 minút by film na kvalite vôbec nestratil. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Válečný, napínavý, skvělí herci, film jak má být. Do poslední chvíle není jasno, kdo je zrádce a prozrazuje polohu jednotky...Výborný, takže ***** ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Akční podívaná, kdy komando šesti profesionálů ve svých oborech likviduje nazi-základnu s dvěma největšími děly války. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Teda musím povedať, že na ten rok výroby to ma fakt slušné efekty, ktoré vyzerajú aj dodnes dosť dobre. Guns of Navarone mi pripomínajú jednu s mojich obľúbených hier Commados II, kde som mal za úlohu zničiť práve Delá z Navarone. Film som inak zožral aj s navijakom, príbeh ma tempo, herci sú brilantne obsadený, dialógy prekvapivo chytré, nájdu sa aj zvraty a samozrejme nechýba slušná akcia, ale na nejakú vojenskú reálnosť zabudnite. Rozhodne jeden s tých vojnových filmov, ktoré sa môžu zaradiť medzi elitu. 85%- 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Filmová klasika natočená podle neméně klasické knižní předlohy. Perfektní akční zábava z druhé s větové války s Peckem a Quinnem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Minimálně dvě hodiny se nic neděje, ale divák je přesně informován, který den a v kolik hodin se to neděje. Pak se něco málo začne dít. Skupinka neohrožených, neprůstřelných chlápků s nadpřirozenými schopnostmi zaútočí na německá děla. Trošku jim nahraje i náhoda, protože němečtí vojáci jsou stupidní zbabělci. Jaký to rozdíl vůči našim rekům! Do konce jsem tu snůšku pitomin dokoukala jen proto, abych viděla jestli Peckovi nenarostou i křídla. Vzhledem k průběhu filmu bych se vůbec nedivila. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama