Reklama

Reklama

Děla z Navarone

  • USA The Guns of Navarone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jen šest mužů stálo mezi životem a smrtí dvou tisícovek vojáků. Píše se rok 1943 a Němci jsou na vítězném tažení Evropou. Jsou už i v Řecku a na všech jeho ostrovech, s výjimkou Kréty a ostrůvku Chrenos blízko tureckých hranic. Ostrůvku, na němž našly dočasný azyl dvě tisícovky unavených, vyčerpaných britských vojáků. Měli by být evakuováni dřív, než vstoupí do války Turecko. Jedinou únikovou cestu po moři však neprodyšně střeží dvě obří, radarem řízená německá děla na ostrově Navarone. Ta nemohou být zničena ani z vody, ani ze vzduchu. Je tu jediná možnost: pokusit se zlikvidovat je přímo. Do vyplutí záchranného vojenského konvoje zbývá jen několik dní a skupinka šesti diverzantů míří v malé rybářské bárce k ostrovu, který je přístupný jen nebezpečným horolezeckým výstupem. Jen na nich záleží, jestli ty dvě tisícovky mužů příští středu zemřou, nebo budou žít... Natočeno na motivy skutečné události, zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Hvězdnému obsazení dominují Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“ desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea. Duší celého natáčení byl scénárista a producent Carl Foreman, jehož vliv byl tak velký, že dokonce po prvním natáčecím dni prosadil odvolání původně designovaného režiséra Alexandra Mackendricka a jeho nahrazení J. Lee Thompsonem. Celé natáčení bylo mimořádně náročné a plné nečekaných překážek: David Niven si např. při scéně ztroskotání poranil ret a natáčení dokončoval s otravou krve de facto na revers. I přes vydatnou podporu řecké vlády překročili filmaři rozpočet i termín, odměnou jim ovšem byla řada ocenění oficiálních (Oscar za zvláštní efekty plus 6 dalších nominací, dva Zlaté glóby – nejlepší film-drama, nejlepší hudba – D. Tiomkin) i diváckých. Děla z Navarone se stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1961. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Minutaz 150 minut je na divaka doslova sialena a nie vzdy sa nieco deje. Dialogy obcas dobre, obcas blbe, a herecke vykony hlavnych predstavitelov - Anthony Quinn /La Strada, Viva Zapata s istym Marlonom Brando/ tiez nic moc. Pribeh ani reziser J. Lee Thompson /Bily Bizon, Death Wish 4 a Huckleberry Finn/ sa nesnazia o nadsazku ani o nadhlad. Prestrelky smrdia az samoucelnostou : 50 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Podobny film ako Where Eagles Dare, ktory sa mi pacil o nieco viac. Postavy su skvele napisane a zahrane. Zapletka je zaujimava a akcne sceny pôsobive. Skoda len, ze stopaz je znova strasne natiahnuta o taku pol hodinku. Nechapem preco vsetky tie stare vojnove filmy musia byt tak dlhe vdaka comu obsahuju aj zbytocnu vatu, ktora filmu skodi pretoze pôsobi roztahane. Nastastie vdaka hercom sa dali prezit aj tie slabsie chvilky. Najviac ma bavili dialogove vymeny medzi Peckom a Nivenom a potom este drsniak Quinn. Vysledkom je rozhodne jeden z tych lepsich dobrodruzno-vojnovych filmov. 7/10. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Staré a dobré, bohužel tam bylo až příliš mnoho náhod a štěstí a hromada zbytečného filozofování a patetických keců. Ty, kdyby se vystřihly, mohlo by to být nejen mnohem kratší (2,5 hodiny je zbytečně moc), ale i mnohem rozumnější a s větším spádem. ~~~ Jinak takový standardní válečný film, jakých se v té době netočilo málo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický válečný film, který jsem nikdy neviděl, pouze jeho pokračování. A dalo by se říct, že je to první "commandos" film, které se v mnoha podobách objevovaly celá další desetiletí. Skupina mužů má na území nepřítele zničit dvě obrovská děla, aby umožnili evakuaci dvou tisíc vojáků. Je to klasický drsný film o chlapech pro chlapy, který snese dvě ženské, ale žádné moc velké milostné tokání se naštěstí nekoná. Místo toho nechybí boj s pořádnou bouří, brutální horolezecký výstup, transport raněného, spousta diverzních akcí, zrádce ve vlastních řadách, dopad na civilní obyvatelstvo a také pár "rambo" přestřelek. A ke konci s tím výtahem to byly pořádné nervy. Šest, tedy vlastně osm postav je výborně napsaných, nechybí konflikty i morální dilemata, ústřední trojice (Peck, Niven, Quinn) hraje skvěle. Prostě klasika, která se samozřejmě vzhledem k délce nevyhne občas nudě a v nulové konkurenci válečný film roku 1961. PS: Za co to dostalo Oskara za efekty ovšem nechápu - za ten výbuch na konci, nebo tu bouřku? Netuším. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak teď nevím, jestli má o válce více zkreslené představy Hurvínek, nebo režisér J. Lee Thompson.. Hrdinný Peck leze po deštěm bičované (horizontální) skále jak Gabe Walker s přísavkami na rukou, Stuky shazují místo bomb silvestrovské petardy a nacistická armáda je vykreslena jako docela naivní spolek amatérských vojáčků. Zaplaťpanbůh za suchý britský humor Davida Nivena, jehož uvidíte poprvé a naposledy na filmovém plátně s cigaretou v ústech. Než se na ve střižně zanedbaný epos o sabotérských titánech podívat znova, to raději precizně vypucovat oba navaronské kanóny dětským zubním kartáčkem.. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (28)

  • Navzdory úvodnímu slovu, které nás seznamuje s "historickým pozadím", jde o fikci. Žádná taková mise se ve skutečnosti nekonala, jelikož nikdy neexistovala žádná děla z Navarone. (džanik)
  • Natáčení se jako odborný poradce pro bojové scény účastnil také Fritz Bayerlein, německý veterán z II. světové války. (IlMagnifico)
  • Jediný film, ve kterém David Niven kouří. (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama