Reklama

Reklama

Děla z Navarone

  • USA The Guns of Navarone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jen šest mužů stálo mezi životem a smrtí dvou tisícovek vojáků. Píše se rok 1943 a Němci jsou na vítězném tažení Evropou. Jsou už i v Řecku a na všech jeho ostrovech, s výjimkou Kréty a ostrůvku Chrenos blízko tureckých hranic. Ostrůvku, na němž našly dočasný azyl dvě tisícovky unavených, vyčerpaných britských vojáků. Měli by být evakuováni dřív, než vstoupí do války Turecko. Jedinou únikovou cestu po moři však neprodyšně střeží dvě obří, radarem řízená německá děla na ostrově Navarone. Ta nemohou být zničena ani z vody, ani ze vzduchu. Je tu jediná možnost: pokusit se zlikvidovat je přímo. Do vyplutí záchranného vojenského konvoje zbývá jen několik dní a skupinka šesti diverzantů míří v malé rybářské bárce k ostrovu, který je přístupný jen nebezpečným horolezeckým výstupem. Jen na nich záleží, jestli ty dvě tisícovky mužů příští středu zemřou, nebo budou žít... Natočeno na motivy skutečné události, zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Hvězdnému obsazení dominují Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“ desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea. Duší celého natáčení byl scénárista a producent Carl Foreman, jehož vliv byl tak velký, že dokonce po prvním natáčecím dni prosadil odvolání původně designovaného režiséra Alexandra Mackendricka a jeho nahrazení J. Lee Thompsonem. Celé natáčení bylo mimořádně náročné a plné nečekaných překážek: David Niven si např. při scéně ztroskotání poranil ret a natáčení dokončoval s otravou krve de facto na revers. I přes vydatnou podporu řecké vlády překročili filmaři rozpočet i termín, odměnou jim ovšem byla řada ocenění oficiálních (Oscar za zvláštní efekty plus 6 dalších nominací, dva Zlaté glóby – nejlepší film-drama, nejlepší hudba – D. Tiomkin) i diváckých. Děla z Navarone se stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1961. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (28)

  • Pohled z moře na skalní otvor pro děla se nachází ve městě Bonifacio na Korsice u vstupu do přístavu. (HonzaR.)
  • Natáčení se jako odborný poradce pro bojové scény účastnil také Fritz Bayerlein, německý veterán z II. světové války. (IlMagnifico)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Alistaira MacLeana. (Hans.)
  • Bylo překvapením, jakou poměrně malou roli zde přijal v té době velmi populární britský filmový herec Stanley Baker. Jak sám uvedl, chtěl ve filmu hrát poté, co byl unešen tím, jak protiválečný byl scénář Carla Foremana. (džanik)
  • Carl Foreman, producent a scénárista, byl ve 30. letech členem Komunistické strany, jejíž členové houfně podporovali španělské Republikány a v 50. letech se dostal na hollywoodskou „černou listinu“. Odjel poté do Anglie, kde pokračoval ve filmové práci. (džanik)
  • Gregory Peck v pozdějším rozhovoru uvedl, jak ho "dostal" červený nátělník kolegy Anthonyho Quinna, zvláště jeho křiklavost v závěru filmu, kde v pozadí převládaly modrá a šedá barva. (džanik)
  • Píseň "Yialo Yialo" ("Pobřeží, Pobřeží"), kterou slyšíme zpívat na svatbě, je řecká lidová píseň o lásce a moři. Píseň má různé verze - během zpěvu se, tak jako u mnoha jiných venkovských lidových písní, improvizuje. První verze, kterou slyšíme ve filmu (prosba, aby moře neprobudilo zpěvákovu milou) je standardní. Druhá verze, kterou zpívá herec/zpěvák James Darren (filmový vojín Spyros Pappadimos), je zdánlivou improvizací (prosba k horám, aby se sklonily a on tak mohl spatřit svoji milovanou dívku "Anoulu" a vzdálený domov "Rahoulu"). (džanik)
  • Gregory Peck často říkal, že byl zklamán tím, kolika divákům uniklo, jak protiválečný se film snažil být. (džanik)
  • Pro roli ztvárněnou nakonec Gregorym Peckem byl zvažován Rock Hudson i Cary Grant. Posledně jmenovaný ale tehdy už “neprošel“ kvůli vysokému věku (56). (džanik)
  • Navzdory úvodnímu slovu, které nás seznamuje s "historickým pozadím", jde o fikci. Žádná taková mise se ve skutečnosti nekonala, jelikož nikdy neexistovala žádná děla z Navarone. (džanik)
  • Jedna z lokalit ostrova Rhodos, kde se natáčelo, byla přejmenována na "Zátoku Anthonyho Quinna" (Anthony Quinn Bay), který nedaleko odtud údajně zakoupil nemovitosti. Na Rhodosu se také natáčel válečný film Útěk do Atén (1979). (džanik)
  • David Niven nosí na svém baretu odznak Lehké pěchoty, u které sloužil ve 2. světové válce. (džanik)
  • Jediný film, ve kterém David Niven kouří. (džanik)
  • William Holden si za roli Malloryho řekl o 750 tisíc dolarů + 10% z příjmů. Byl odmítnut a roli obsadil Gregory Peck. (džanik)
  • Anthony Quayle skutečně strávil část 2. světové války v Albánii organizováním tamních partyzánských jednotek. Dosáhl hodnosti majora. (džanik)
  • Původním režisérem byl Alexander Mackendrick, ale byl nakonec Carlem Foremanem propuštěn kvůli "rozdílům v tvůrčím přístupu". (džanik)
  • Film bol jednou z hlavných inšpirácii pre kultovú videohru "Castle Wolfenstein" z roku 1981. (Hamaradža)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama