Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1820 táhne skupina lovců, vedených fanatickým kapitánem Henrym (John Huston), syrovou Severoamerickou přírodou loď k zátoce. Cestou napadne nejsilnějšího lovce skupiny Zacharyho Basse (Richard Harris) medvěd a vážne ho zraní. Muži zanechají umírajícího lovce v divočině a vydají se dále na cestu. Díky své síle, schopnosti přežít v divočině a myšlence na rodinu dokáže Zachary nemožné - přežít. S ručně vyrobeným oštěpem, oděný v kůži se vydává po stopách lovců. Lovci doufají a věří, že se uzdraví. Zack jim dává naději a sílu. S tím však naprosto nesouhlasí kapitán Henry... Drsné dobrodružné drama s netradičním koncem natočil v roce 1971 režisér Richard C. Sarafian. (sud)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Kuriózní mix westernu s prvky "survival" dobrodružství. Netradičnost filmu lze rozpoznat již po několika minutách a ve chvíli, kdy je hlavní hrdina ponechán svému osudu v nelítostné divočině, se naskýtá šance, že v následujících minutách bude divák svědkem pozoruhodných událostí. Několik záběrů připomene legendárního Robinsona Crusoe či podobné drama The Edge. Bohužel filmu dosti škodí rozvleklé flashbacky , s nimiž režisér osvětluje Zacharyho minulost. Jako zpestření dějové linky mohly posloužit dobře, nebýt jejich biblického podtextu, který měl spíše snahu uspávat, než budit pozornost. Sarafian dává vyniknout hlavně přírodním scenériím a na obsah se soustředí jen okrajově. Pár záběrů vyobrazeno sugestivně, zejména závěr, který je skutečně diskutabilní. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nebyla ta loď náhodou trochu malá? Nějak jsem si neuměla představit, že by se tam všichni poskládali. Souboj s medvědem si taky představuju krapet jinak. Tady to vypadalo spíše jako nějaké kočkování mezi šelmou a člověkem. Ten medvěde by ho musel strašně zle zřídit. Na druhou stranu musím říct, že Zachary měl velmi tuhý kořínek a byl pořádně houževnatý. Film mě nijak zvlášť neuchvátil. Takže je to čistý a koukatelný průměr. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Můžete být sebevětší drsňák a výborný lovec, ale pokud vás zle potrhá medvěd a vaši přátelé vás odepíší a opustí, zbývá vám jen „víra v boha“ jak mnozí s oblibou říkají – nu pokud jste nevěřící a na tyhle fáterní kecy serete, tak už vám zbývá jen vaše silná vůle přežít. Zachary Bass nám ukáže, že to jde a začne se „psát“ docela působivý příběh…Ovšem je potřeba trochu másla na hlavě, aby se tato neuvěřitelná story lépe strávila. Opět na mě nejvíce zapůsobila nádherná krajina a několik velice zajímavých scén. Divák se však musí povznést nad nadsázkou, kterou nám zde interpretovali tvůrci a to především až v zázračném hojení ran na smrt odsouzeného muže, kterého žene v před hlavně jeho chuť žít a touha uvidět znovu svou rodinu víc, než jen krvavá pomsta. Se zlomenými žebry a nohou se dokáže docela rychle pohybovat, odežene vlky pouhým klackem a pro indiány je téměř neviditelný – pokud však dokážete mávnout rukou nad všemi nelogičnostmi, určitě si tento film užijete. Nelze mu upřít slušnou atmosféru i dobré herecké výkony – takže za mou maličkost jde o průměrnou podívanou, která neurazí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ač bez velkých zvratů a pomalu plynoucí, přesto silné dobrodružné drama o zraněném muži, který se snaží přežít v divočině. Film zaujme též panenskou přírodou Severní Ameriky, která je ve filmu čistá a nezničená. Někomu se může zdát příběh pomalý, rozvláčný a netradiční konec málo efektní. Ale jiným (jako třeba mě), když příběh vezmou jako drama o těžkém údělu člověka, z toho vyjde kvalitní film s kvalitními hereckými výkony Richarda Harrise a Johna Hustona. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Cožpak o to, oba hlavní představitelé jsou nanejvýš dobří, ale styl vyprávění mi blízký není. Na mysli mám hlavně flashbacky do dětství a dob rodinného života, které nemohu vystát prakticky v žádném filmu. I tady, ač jich tam příliš není, jsou tak dle mého jedním z největších negativ. Naopak na hlavní dějovou linku se kouká pěkně, příroda jistě potěší leckteré romantické oko, Bassova snaha o přežití zase zaujme milovníky dobrodružství. Právě v tom je film vcelku podobný geniálnímu Jeremiahu Johnsonovi. Silné 3*. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (10)

  • Zachary Bass (Richard Harris), ktorý vo filme stvárnil skutočného horala Hugha Glassa, mal v tomto filme manželku a syna. Neexistuje však žiadny záznam o tom, že by sa táto známa historická postava niekedy oženila a mala nejaké deti. (westerns)
  • Film sa natáčal v Španielsku, pričom krajina vyzerala tak, ako keby sa natáčalo v Amerike alebo v Kanade. (westerns)
  • Film je založený na skutočnom horalovi Hughovi Glassovi. (westerns)

Související novinky

Zálesák DiCaprio se pomstí lupiči Pennovi

Zálesák DiCaprio se pomstí lupiči Pennovi

07.11.2011

Pravda, pokud je Alejandro Gonzáles Iñárritu ukecá, aby ztvárnili hlavní role v jeho drsném dobovém thrilleru z časů osídlování Divokého západu. Scénář snímku The Revenant sice vychází ze… (více)

Reklama

Reklama