Reklama

Reklama

Velké nesnáze v Malé Číně

  • USA Big Trouble in Little China (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Burton: užvaněný, velkohubý, umolousaný hejsek a řidič milovaného kamionu, který se neochvějně plouží do náruče San Franciska. Kuriózní spojení toho nejlepšího (a nejhoršího) z Johna Waynea a Indiana Jonese v jedné osobě vyhraje sázku nad restauratérem Wangem. Aby se ujistil, že mu Wang nepláchne, Jack svolí, že jej zaveze na letiště, kam přilétá Wangova snoubenka. Než by vypečená dvojice řekla štandopede, Jackovi ukradnou náklaďák, Wangovi snoubenku a na krku budou mít naráz nejen čínskou mafii, honosící se bohulibým názvem Vládcové smrti, ale také trio čarodějných mordýřů, Bouří, a především – více jak 2000 let starého démona Lo Pana. Ten potřebuje ke svému plnokrevnému vzkříšení právě Wangovu zelenookou snoubenku… Výrazná tvář a veterán amerického žánrového filmu, John Howard Carpenter (Přepadení 13. Okrsku, Halloween, Mlha, Útěk z New Yorku), hudebník, scenárista a režisér, minulý rok oslavil 70. výročí. Při dané příležitosti Česká televize začala výrobu nového, kvalitativně odpovídajícího dabingu, Velké nesnáze v Malé Číně (1986). Hororovou komedií Carpenter utnul období, kdy se věnoval vážnějším (a váženějším) produkcím typu Věc či Starman, a vrátil se ke svým kořenům, datovaným až ke sci-fi komedii Temná Hvězda. Inspirací pro natočení Velkých nesnází v Malé Číně byly vyšinuté hongkongské kung-fu snímky typu Xin shu shan jian ke anebo účelově triviální fantasy a komiksy á la Flash Gordon. Výroba Carpenterova v pořadí devátého – a v té době jeho nejdražšího – kinofilmu se od počátku potýkala s problémy. Studio 20th Century Fox, coby „továrna na sny“, a Carpenter, coby vizionářské individuum, se vzájemně nedokázali sladit. Zároveň se na scénáři podílelo hned několik autorů a text byl ustavičně přepisován. Velikášské natáčení s přemírou speciálních efektů, extravagantních kostýmů a rekvizit pak mimo jiné zápolilo, aby bylo dokončeno dříve než ve stejné době natáčené Zlaté dítě, jimiž Paramount Pictures chtělo Carpenterovu opusu konkurovat... Určitou měrou bezděčně vznikla opalizující „kinematografie atrakcí“, která se publiku předvádí a vábí jeho pohled opojnými lákadly, aniž by se přitom omezovala na logické, soudržné a hodnověrně působící vyprávění, jak je obyčejně u Hollywoodu zvykem. Ačkoli je dnes snímek zařazen do zlatého fondu americké kinematografie a mezinárodně nese pečeť kultovního díla, dobově se toto akční fantasy utržené ze řetězu setkalo s vlažným přijetím. Zisky ze vstupného nadto nedokázaly ani zdaleka dorovnat produkční výdaje a film skončil v hluboké finanční ztrátě. Následující Carpanterovo tvůrčí období proto značilo návrat k nezávislým či minoritním produkcím, z nich vzešly neméně originální horory jako Vládce temnot, Jsou mezi námi a Ve spárech šílenství. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (364)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nemám žiadne problémy si občas pripomenúť "Veľké problémy v Malej Číne". Prvý krát som tento film videl ako príšernú, pirátsku kópiu na VHS s otrasným, amatérskym dabingom. Vtedy bol tento titul horúcou novinkou. Od tej doby už ubehlo mnoho rokov. No keď sa objaví v televízii, tak si ho väčšinou rád znova pozrem. Práca režiséra Johna Carpentera mi bola vždy hodne blízka. Toto je jeden z jeho najzábavnejších snímkov, aj keď sa tu trocha odklonil od svojich klasických, horrorových múz. Tento film je netradičná akčná fantasy komédia, v hlavnej úlohe s Kurtom Russellom, ktorý tu hádže jednu drsnú hlášku za druhou. *** ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství, který jsem vyděl, když jsem měl nějakých deset let, dodnes vzpomínám jak jsem měl hubu otevřenou a oči hypnoticky upřené na plátno. To bylo mé prvé letmé seznámení s Johnem Carpenterem, kterého od té doby miluju. Ve filmu je vše: rvačky, čínská kultura (tj. exotika), mafie, magie a samozřejmě ironický Kurt Russell (jinak to oblíbený režisérův spolupracovník). Taky nelze přehlédnou (vlastně přeslechnout) mistrovu skvělou hudby, i když někteří lidé ji nemají v lásce, ale já ji miluju. Vždy když jej opět vidím, tak na mne dýchne kouzlo těch časů, kdy jsem ho vyděl poprvé a je to nádherné. Někdo mě může označit za sentimentálního nostalgika, alespoň se za to nestydím jako někteří. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

V televizi s dabingem a ořezaným obrazem nestojí Velké nesnáze za nic, ale v originále a širokoúhle je to naprosto šílená a roztomile přiboudlá jízda v osmdesátkovém akčně-dobrodružném stylu. Kurt Russel je nádherně blbej a legrační, Kim Cattrall zase krásná a film se řítí jako splašený vlak. Pěkné vzpomínky na dobu, kdy jsem chodil na základní školu a z tohohle bijáku byl úplně vedle. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Docela děs. Děj nekontrolovaně skáče od jednoho k druhému a bylo docela obtížné se v té krávovině orientovat. Carpenter sice nikdy neměl ambice prorazit do vyšší ligy, ale tohle bylo až téměř nedívatelné. Nebýt Kurta Russella, občasné snahy po originalitě, tak bych šel ještě níž. Je to slátanina o ničem. Vůbec se nedivím, že film kdysi komerčně propadl. 30% ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Pokud některá z Vás milé slečny a paní jste výstavní kus a k tomu se pyšníte zelenejma bulvama a to i bez kontaktních čoček, můžete se spolehnout, že se Vám do kalhotek bude chtít nabourat přes dva tisíce let starej čaroděj Pan Lo. Ten sám o sobě umí jedno pořádné kouzlo a jinak velký H a malé o , takže potřebuje na ochranu svého seschlého těla tři bratry ve slamákách co maj jak svaly tak čáry a když se zrovna nenafukujou k prasknutí tak i nějakou tu prdel dovedou nakopat. JENŽE !!! Na straně dobra je pán z kurtů Russel a spolu s kámošem co umí kung a fu k tomu jde zachraňovat rovnou dvě zelenooké nádhery, jelikož se jim s kámošem chtěj do kalhotek nabourat dřív. Kdo koho nakonec vojede je tedy hlavní zábleptka filmu a i když je to strašlivá pitchovina, tak je to zábavnější než by se zdálo a nezbejvá než doporučit všem co mají rádi takzvané vypínáky, kde divák sedí na šunkách, žere Chio chips a nemusí myslet na to co se ve skříňce na trubadúry odehrává protože je to prostě RELAX. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (25)

  • Jack Burton's (Kurt Russell) má ve filmu zbraň Intratec TEC-9. (dc125)
  • Úvodní melodie, kdy Jack jede náklaďákem a je na asijském trhu se jmenuje Porcho exspres (v překladu Vepřový exspres) a stejně se jmenuje i jeho náklaďák. (LION-MR.T)
  • Kurt Russell měl během natáčení těžkou chřipku. Pot na jeho těle je proto v některých scénách skutečný, postarala se o něj horečka. (c.tucker)

Související novinky

John Carpenter chystá návrat

John Carpenter chystá návrat

03.08.2008

Hororová legenda John Carpenter, tvůrce filmů jako Halloween, Věc nebo Velké nesnáze v Malé Číně, poslední dobou pracuje především pro televizi (jeho příspěvky do série Mistři hororu patřily k těm… (více)

Reklama

Reklama