Reklama

Reklama

Velké nesnáze v Malé Číně

  • USA Big Trouble in Little China (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Burton: užvaněný, velkohubý, umolousaný hejsek a řidič milovaného kamionu, který se neochvějně plouží do náruče San Franciska. Kuriózní spojení toho nejlepšího (a nejhoršího) z Johna Waynea a Indiana Jonese v jedné osobě vyhraje sázku nad restauratérem Wangem. Aby se ujistil, že mu Wang nepláchne, Jack svolí, že jej zaveze na letiště, kam přilétá Wangova snoubenka. Než by vypečená dvojice řekla štandopede, Jackovi ukradnou náklaďák, Wangovi snoubenku a na krku budou mít naráz nejen čínskou mafii, honosící se bohulibým názvem Vládcové smrti, ale také trio čarodějných mordýřů, Bouří, a především – více jak 2000 let starého démona Lo Pana. Ten potřebuje ke svému plnokrevnému vzkříšení právě Wangovu zelenookou snoubenku… Výrazná tvář a veterán amerického žánrového filmu, John Howard Carpenter (Přepadení 13. Okrsku, Halloween, Mlha, Útěk z New Yorku), hudebník, scenárista a režisér, minulý rok oslavil 70. výročí. Při dané příležitosti Česká televize začala výrobu nového, kvalitativně odpovídajícího dabingu, Velké nesnáze v Malé Číně (1986). Hororovou komedií Carpenter utnul období, kdy se věnoval vážnějším (a váženějším) produkcím typu Věc či Starman, a vrátil se ke svým kořenům, datovaným až ke sci-fi komedii Temná Hvězda. Inspirací pro natočení Velkých nesnází v Malé Číně byly vyšinuté hongkongské kung-fu snímky typu Xin shu shan jian ke anebo účelově triviální fantasy a komiksy á la Flash Gordon. Výroba Carpenterova v pořadí devátého – a v té době jeho nejdražšího – kinofilmu se od počátku potýkala s problémy. Studio 20th Century Fox, coby „továrna na sny“, a Carpenter, coby vizionářské individuum, se vzájemně nedokázali sladit. Zároveň se na scénáři podílelo hned několik autorů a text byl ustavičně přepisován. Velikášské natáčení s přemírou speciálních efektů, extravagantních kostýmů a rekvizit pak mimo jiné zápolilo, aby bylo dokončeno dříve než ve stejné době natáčené Zlaté dítě, jimiž Paramount Pictures chtělo Carpenterovu opusu konkurovat... Určitou měrou bezděčně vznikla opalizující „kinematografie atrakcí“, která se publiku předvádí a vábí jeho pohled opojnými lákadly, aniž by se přitom omezovala na logické, soudržné a hodnověrně působící vyprávění, jak je obyčejně u Hollywoodu zvykem. Ačkoli je dnes snímek zařazen do zlatého fondu americké kinematografie a mezinárodně nese pečeť kultovního díla, dobově se toto akční fantasy utržené ze řetězu setkalo s vlažným přijetím. Zisky ze vstupného nadto nedokázaly ani zdaleka dorovnat produkční výdaje a film skončil v hluboké finanční ztrátě. Následující Carpanterovo tvůrčí období proto značilo návrat k nezávislým či minoritním produkcím, z nich vzešly neméně originální horory jako Vládce temnot, Jsou mezi námi a Ve spárech šílenství. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

V podstatě jde o schéma známé ve starých českých legendách. Duch musí něco udělat, aby nemusel už pobývat mezi reálným naším světem a dostal se do světa, kam patří. A tak se ještě plete do života zde na zemi. Někdy straší, někdy trestá darebáky, zde jde ale o změnu, chce zpátky na zem a potřebuje dívku s zelenýma očima. Chce svět ovládanout. To je samo o sobě komické, neb co je to vláda lidského jedince, třeba nad naším světem. K čemu by mu to bylo? Lidský život je omezený i pro největší boháče na téhle planetě. I pro ně platí základní pravidla lidského života. Ještě že je tam i slůvko komedie, to je potom jiná... ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejdynamičtější Carpenterův film, který hlavně v první polovině neskutečným tempem uhání kupředu, nezastavuje a jeho narativní intenzita nedává vydechnout. Skvost. Druhá půlka je čirá fantasmagorie, která se v tom béčkovém přelivu už tak trochu utápí a neví, co by ještě vymyslela. I tak ale tahle tvář osmdesátých let dokáže stále vykouzlit mnoho divácké radosti a úsměv na tváři. Minimálně opravdu funkčním humorem a bravurní chemií mezi Kurtem a Kimmy Cattrallovou. Vlastně dost radost. 80 % ()

Reklama

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Big Trouble in Little China je film, který buď někoho bude bavit hodně a nebo vůbec, hlavně se budete zamejšlet nad scénářem, kterej snad u tohoto filmu ani není. Je to trošku rozdíl od Carpeterovy Věci nebo Šílenství, ale furt je to Carpenter a zaslouží si ty 4 hvězdy, ikdyž by stačili možná i 3. Kurt Russell byl dobrej a nebejt jeho, tak je u mě hodnocení ještě o něco horší. ()

Jindros 

všechny recenze uživatele

Pouliční klany, jejichž jména si nikdo nepamatuje; špinavý budižkničemu sypající z rukávu jednu přituplou hlášku za druhou v hlavní roli s ještě špinavějším náklaďákem; černá čínská magie; sada nejrůznějších zbraní (nechybí ani sekáček na maso); světla všech barev; bojové umění; staré legendy; záporáci, kteří chtějí ovládnout celý vesmír; černá krev Země (ropa?); spousta cool čínských keců; zlí démoni; strašlivé příšery; obchod s bílým masem; unesené hlavní hrdinky; chlápci s trochu nepraktickými slamáky; zelené oči;hazardní hry; nádherné rekvizity a přesně padnoucí efekty. To vše a mnohem více v jediném filmu, zabaleno do ultraakčního hávu pod vedením jednoho z největších mistrů filmové zábavy. Kde to jsme, je tohle můj ráj? Je. Jeden z nejvymazlenějších filmů všech dob. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Sialene, mainstreamove becko ktore vas ani na sekundu nenecha na pochybach, ze toto nikto nemyslel vazne (co je dobre samozrejme). Vo filme sa nerozprava, ale len hlaskuje (nie vzdy je to vtipne), potesi par peknych masiek a efektov (ale je ich dost malo), chinatown a Lo Pan je prijemne demonicky (ale len zo zaciatku) a...je to celkom zabava (ale nijak uzasna). Nikdy vsak nepritvrdi a o nejakej krvi si mozete akurat nechat zdat. Ked Carpenter a becko tak radsej Upiri. (6/10) ()

Galerie (99)

Zajímavosti (25)

  • V počítačové hře „Mafia II“ se na tento film odkazuje. Pokud hráč vytáhne zbraň na ulici před gangsterem, gangsteři reagují stejně a v čínské čtvrti toto doplní hláškou: „Netahej velké problémy do Malé Číny.“ (Nick321)
  • Úvodní melodie, kdy Jack jede náklaďákem a je na asijském trhu se jmenuje Porcho exspres (v překladu Vepřový exspres) a stejně se jmenuje i jeho náklaďák. (LION-MR.T)
  • Původně byl příběh napsán jako western, ale Carpenter se rozhodl převést jej do současnosti. Původně tak měl být namísto Jackova (Kurt Russell) nákladního vozidla ukraden kůň. (c.tucker)

Související novinky

John Carpenter chystá návrat

John Carpenter chystá návrat

03.08.2008

Hororová legenda John Carpenter, tvůrce filmů jako Halloween, Věc nebo Velké nesnáze v Malé Číně, poslední dobou pracuje především pro televizi (jeho příspěvky do série Mistři hororu patřily k těm… (více)

Reklama

Reklama