Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

T2 

všechny recenze uživatele

Na vlne fenoménu o vražedných potvorách z mora, teda hlavne vďaka Spielbergovím Čeľustiam sa zviezol aj tento snímok a na prekvapenie bol až moc vydarený. Príbeh o neľútostnej pomste kosatky za zabité mláďa má v určitých scénkach nesmierne husté napätie, podporené aj hereckým výkon Richarda Harrisa ako kapitána lode Orca, súboj na ľadovci je už len taký bonus v našliapnutom deji. ║Rozpočet $-miliónovTržby USA $14,717,854Tržby Celosvetovo $- ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Scény s mrtvým mládětem mě v dětství připravily o pár let života. 5* za nekompromisní drcení mého dětského srdéčka, v čele s obscénně smutnou ústřední melodií. Byla jsem/Brečela jsem třikrát. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně skvělá věc. Nemohu uvěřit vlastním očím, že v roce 1977 dokázal někdo natočit tak obdivuhodně hezky natočený animal horor s kosatkou, která dokonce není digitální, plyšová, papírová ani plastová, ale živá! Celý film super atmosféra, fajn tempo, i celkem slušné úmrtí a nejvíce mne zaujal úvodní 5 minutový proslov na přednášce o kosatkách, který Vás dokonce udělá inteligentnějším. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Svet sa zmenil. A tiež bohovia sa chovajú inak.“ Po premiére trháku Čeľuste (1975) chcel každý natočiť zvierací horor (Piraňa/1978, Aligátor/1980, Tintorera, žralok zabijak/1977, Posledný žralok/1981). Za najlepšiu „kópiu“ považujem Kosatku zabijak z produkcie megalomana Dina De Laurentiisa. Režisér Michael Anderson (Loganov útek s Michaelom Yorkom alebo Morský vlk podľa Jacka Londona s Charlesom Bronsonom) zvolil realistický prístup, vďaka ktorému dielo disponuje zaujímavou atmosférou (zasnený hlas rozprávačky mimo záber). Plavbu si vďaka tomu riadne užijete, ale musíte pristúpiť na pravidlá hry v zmysle, že vám nebude vadiť, že ústredné zvieracie monštrum (ale nie sú v tomto filme monštrom skôr rybári?) vypadlo zo sci-fi (sú mu pripisované vlastnosti, ktoré sú miestami už nie na hrane, ale za). Užil som si mrazivú a pochmúrnu výpravu, pôsobivú atmosféru, slušne spracované scény s kosatkou, viacero nezabudnuteľných momentov, rozumne zvolenú stopáž (ani nie hodina a pol) a výborný kasting v čele s Richardom Harrisom (Cromwell, Gladiátor), Charlotte Rampling a mojím obľúbeným Indiánom Willom Sampsonom (Prelet nad kukučím hniezdom, Psanec Josey Wales, Poltergeist 2); škoda, že nás opustil skoro a predčasne, lebo vo všetkom, v čom som ho videl, bol dokonalý. Oceňujem nemalú mieru osudovej nevyhnutnosti po vyplávaní z prístavu na otvorené more; kým postavy v Čeľustiach si veria a idú žraloka uloviť (čo neznamená, že im neurobí škrt cez plutvu), postavy v tomto filme sú zmierené s tým, že možno neprežijú. Napriek tomu to musia aspoň skúsiť (viď. hláška „Musí sa zmieriť s tým, čo mu radí jeho srdce.“). Kosatka zabijak sa do značnej miery inšpirovala legendárnym (viackrát sfilmovaným) Melvilleovým románom Biela veľryba, ale tentokrát je garde obrátené: mstí sa zviera človeku, nie naopak. Kosatku zabijaka som prvý raz videl ako dieťa, vtedy som ale frčal na explicitnejších hororoch, takže ma nudila. Až v dospelosti som ju (d)ocenil. Štvrtú hviezdu si zaslúži, aj keď chápem, že niektorým bude pripadať správanie zvieraťa prekombinované a nebudú to snímke vedieť odpustiť. Povedal by som, že je na nej významným spôsobom poznať ambicióznosť: ústrednú rolu hral oscarový herec, na scenári pracoval oscarový (za Čínsku štvrť) Robert Towne, hudbu zložil Ennio Morricone... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Orca sa síce podobá Ćeľustiam, ale je tak kvalitná, že za lacnú kópiu sa považovať nedá. Tiež som ako malý chlapec na filme plakal a bolo to na mňa neskutočne zdrvujúce. Veľmi som kosatke v jej pomste fandil. Tu je hlavný rozdiel medzi Jaws a týmto filmom. Žralok v Jaws je vykreslený ako krvilačný netvor, čo vyvolalo neuveriteľný strach zo žralokov a miesto ich ochrany sa začali vo veľkom vraždiť (i keď považujem Jaws vo svojom žánri za film dokonalý, práve to čo film spôsobil, sa mi nepáči). V Orce je kosatka vykreslená viac ľudskejšie, ide z nej síce strach, ale aj tak s ňou cítite. Krásna hudba Morriconeho (neskutočne toho chlapa uznávam - on snáď ani nič zlé neskomponoval), dobrý nápad a nezabudnuteľný film z detských čias.80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když přišel v polovině 70. let Spielberg s Čelistmi, zrodil se fenomenální kasovní úspěch, který nenechal spát řadě producentů, takže v následujících letech se vyrojily četné remaky a napodobeniny většinou mechanicky vykrádající původní látku a neporovnatelně horší než byla předloha. Orka zabiják je s odstupem času patrně nejpodařenější kousek, kdy scénárista a režisér sledovali osobitou linii pomsty kytovce za zabití mláděte, a dokázali tak vnést prvky originality do tématu. Pokud se divák přenese nad fakt, že kosatka vykazuje až výjimečnou inteligenci, když provádí své rafinované kousky, jde o přitažlivou dobrodružnou podívanou. Navíc slušně zahranou - Richard Harris a Charlotte Rampling odvádějí svůj standard, což vůbec není málo. Na rozdíl od Čelistí nekončí film happyendem a potěší tak nejvíc příznivce Greenpeace a ekologické aktivisty. Celkový dojem: 65 %. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Že kosatka nie je žiadny krvilačný netvor a že veľrybári sú úchylní psychopati, to každý vie, ale ukázať to masakrom tehotnej kosatky a vyrezaním jej mládaťa, to je silná káva. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní vývoj filmu vytváří společně se smrtelně vážným a poetickým vyzněním, rovnako dramatickými výkony a fascinující Morriconeho hudbou natolik zvláštní kombinaci, že si nelze Orka zabiják neoblíbit. Snad jen ta úmrtí mohla být bohatší na detaily namísto několika vteřinového způsobu "vynořit, polapit, ponořit". Bronzové místo v kategorii Nejlepší film o zabijáckém mořském dravci má Orka nicméně jisté. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Mrazivější, krutější a ve svém vyznění smutnější, než Spielbergovy Čelisti. Orca sice vykazuje na můj vkus až příliš člověčí inteligence a postavy sice taky udělají pár hloupostí, ale díky již zmíněné sedmdesátkové syrovosti (mládě, noha v sádře, závěr na kře), svižné režii Michaela Andersona a působivé hudbě Mistra M, hodnotím vysoko. Navíc jsou tu skvělí herci v čele s veteránem Richardem Harrisem, nádhernou Charlottou Rampling a mým oblíbeným náčelníkem Willem Sampsonem. 70%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dva roky po Spielbergových Čelistech. Je to úplně o něčem jiném, ale je jasné, jak tvůrci přemýšlejí. Toto je snímek o pomstě, kterou je posedlý samec kosatky dravé. Za zmínku stojí opět vynikající hudba Ennia Morriconeho a herecké výkony v čele s Richardem Harrisem, který si kapitána Nolana užil a dal mu něco ze svého charisma. Film samotný nám bohužel trošku zestárnul, ale to nic neubírá na jeho dobrodružnosti a velice slušném zpracování. Pěkně jsou zde natočeny podmořské záběry a závěr filmu, odehrávající se na kusech ledu, si musel podmanit snad každého. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Kosatka dravá (Orcinus Orca) je všeobecne považovaná za druh veľryby. Patrí však do čeľade delfínovytých. Je to dravec, ktorý je na vrchole potravného reťazca vo svetových moriach. Dosahuje dĺžku cez deväť metrov a váhu šesť ton. Má charakteristické čierno biele sfarbenie. V roku 1977 natočil režisér Michael Anderson film o tomto úchvatnom živočíchovy. Vznikla dobrodružná horrorová dráma o samcovi kosatky, ktorý mstí krutú smrť svojej družky a nenarodeného mláďaťa. V rámci filmov o vraždiacích zvieratách patrí "Orca zabiják" medzi špičku tohto špecifického subžánru. Cítil som v tom Hemingwayovho "Starca a more", Melvilleho "Bielu veľrybu" a Spielbergove "Čeľuste". Výborný film. ***** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám strašne rád tento film. Ten chrapľavý hlas R. Harrisa, to som v čase VHS čumel. Bola to spolu s filmom Čata asi jediná VHS, ktorá vyšla v 90-tych rokoch s titulkami. Navyše mala netradičný obal. Spomínam ako som si to pýtal v požičovni a spoza pultu sa ozvalo: "Toto chcete? Veď to nemá dabing, nikto to nechce..." A ja na to, že práve preto to chcem. Krásny film, nádherný a smutný záver. Sympatie ku kosatke i rybárovi budú kolísať počas celého filmu od nenávisti až po ľútosť. R. Harris zahral fantasticky. A ten Morricone, to je nádhera. 80%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je to hovadina, což snad bystřejšímu divákovi dojde už po přečtení názvu. Kosatka zabiják? Kosatka mstitel? Pohádka pro pokročilé. Tvůrci naštěstí opatřili své dítko solidní atmosférou a několika sugestivními momenty, díky nimž tahle báchorka spolehlivě dokluše až do cíle. Především "porod" mi v dětství způsobil slušný základ pro nejednu noční můru. Zápletka je jednoduchá: sviňská kosatka vs. sviňskej velrybář, až do morku kostí, až na konec světa, na život a na smrt. Jednu hezkou myšlenku film má - ona by pytlácká a velrybářská verbež potřebovala občas dostat pořádně přes řiť právě od svých trofejí. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý thriller americké "zvířecí zabijácké vlny", tehdy producenti a režiséři točili snad o všem z živočišné říše od vos až právě po kosatky, dobrá doba. Snímek o mstící se velrybě, které brutální lovci v čele s drsným mořským vlkem Harrisem zabijí družku a ještě nenarozené mládě. Postupná chladnokrvná likvidace aktérů tohoto činu včetně jejich vůdce v koncové dobře vymyšlené "bojové" scéně. A do toho zní tóny uplakané melodie Mistra "M". ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pomstychtivý samec kosatky si vybírá krutou daň za to, že kapitán Nolan ulovil jeho družku a neobratným zacházením navíc připravil ji i očekávaného potomka o život. Předčasný porod umírající kosatky patří k jedněm z nejděsivějších scén. Dojde na řadu úmrtí, případně uhryznutí nohy půvabné Bo Derekové. Orka své útoky stupňuje, a tak se i postará o to, aby nejen řada člunů v zátoce šla ke dnu a zmizely ryby z okolí, ale i o požár v přístavu. Nolan nakonec pochopí, že se rozzuřenému samci musí postavit sám. Na nebezpečnou výpravu se s ním vydávají i bioložka Rachel, která v něm přes všechny neshody našla zalíbení, jeho přítel Paul, mladík Ken a indián Jacob. Všichni zúčastnění si uvědomují, že to je cesta na smrt. Působivé fantastické drama připomene Bílou velrybu s obřím vorvaněm, místy i Čelisti (např. scéna na kře). Výborná kamera zabírá ploutve kosatek tak často, až má člověk chvílemi pocit, že sleduje přírodopisný dokument. Film lze chápat i jako alegorii - co člověk přírodě způsobí, to mu nějakým způsobem vrátí. Líbilo se mi i po letech a hodnocení jsem zvedl o jednu *. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála vydařených animal horrorů, navíc s roztomilou kosaticí v hlavní roli. Nutno dodat, že jde asi o jediný horror, kde od začátku do konce fandíte druhé straně ()

Reklama

Reklama